Vilken vintyp passar när man ska lagra vin?

Har du precis börjar fundera på att lagra vin och känner dig lite osäker på vad du ska lägga undan? Låt oss hjälpa dig en bit på vägen och här kommer ett par exempel på vintyper som generellt vinner på att lagras en viss tid.

Champagne

Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras, även om det är det säkraste kortet. Vanlig champagne utvecklas också positivt av ett par års vila. Här kan du våga testa dig fram lite mer om du vill. Oftast är det en stor prisskillnad mellan en årgångschampagne och en vanlig huschampagne, vilket gör att du kan våga testa om du har tålamodet att spara och lägga undan ett par flaskor.

Bordeaux, röd och vit

Riktigt stora röda bordeauxviner behöver minst 10–20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden.

Bordeaux, söta vita

De är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden och kan hålla minst lika länge som röd bordeaux.

Bourgogne, röd och vit

Både röda och vita bourgogneviner kan lagras länge och vissa av de allra främsta exemplaren är njutbara upp till 50 år. Bättre röd bourgogne kan behöva 5–15 års lagring för att bli mer komplexa. Bättre vit bourgogne kan behöva 5–10 år. 

Rhône

Norra Rhônedalens kraftiga röda viner kan, beroende på årgång och producent, lagras 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge. En tacksam vintyp när man ska lagra vin.

Barolo

Dessa viner är gjorda av nebbiolodruvan. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga och har hög fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppemot 15-20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas många viner i “fruktigare” stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst 15 års lagring.

Portvin

Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge. 20–30 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp.

 

Går du i tankarna att köpa en vinkyl och vill ha mer information så hittar du en artikel här

Text: Mats Garb @matsgarb

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.