Att välja vinkyl

En vinkyl blir allt vanligare i svenska kök, men hur väljer man och hur utnyttjar man den bäst? Vad ska man tänka på och vilken ska man välja? 
Första frågan man få ställa sig är om man verkligen behöver en vinkyl och det finns väl egentligen få saker som man måste ha, men man kan säga att alla egentligen har användning av en vinkyl, efter som det samtidigt blir en extra dryckeskyl.
Fördelen är att du har vinet rätt tempererat vid servering. Vinkylen behöver inte bara användas av dem som är glada i vin utan även för att förvara öl, vatten och läsk.
För den som är intresserad av lagring av vin så är vinkylen givetvis till stor hjälp.

Så vad är skillnaden mellan att låta vinerna stå i sin kartong i en skrubb och att låta dem vara i korrekt miljö? Lagrar du ditt vin i rumstemperatur så åldras vinet snabbare och du riskerar kvaliteten. Har man däremot tillgång till en bra källare så kan man gärna förvara vinet där. Det man eftersträvar är en konstant temperatur kring 11–12 grader för långtidslagring. Då har du samma temperatur som på vinslotten. Flaskorna ska alltid ligga ner för att korken ska hållas fuktig. Om korken torkar så kan luft komma in och förstöra vinet.

Vad ska man tänka på när man köper en vinkyl?
Om du väljer en vinkyl med glasdörr så ska glaset vara UV-skyddande. Välj en kyl med två temperaturzoner, en för rött och en för vitt vin. Sen ska du tänka på att välja en vinkyl med kompressor då de har bäst kapacitet. Det finns billigare tekniker också men de brukar bara kunna kyla ett visst antal grader under rumstemperatur och då blir inte temperaturen konstant. Vidare bör du tänka på att om du ska bygga in vinkylen så ska den hålla standardmått så att du kan byta ut den om det skulle behövas. Kontrollera att ventilationen går genom sockeln och om vinkylen har ventilation i kylskåpet med kolfilter.
Placera den inte i direkt solljus. Inte heller nära värmekällor såsom ugn, men bredvid kylen går bra. När det kommer till temperaturen kan du tänka på att serveringstemperatur för vitt vin är 8–12 grader, och för rött 15–18 grader. En rekommendation är att sätta den kalla zonen på 8 grader och den varmare på 14 grader. Så fort du plockar ut vinet så påverkas det av rumstemperaturen. Om du dessutom dekantera vinet och så höjs temperaturen ytterligare. Men prova dig fram för det är givetvis är upp till ens tyckte och smak.
Det finns ett flertal återförsäljare och vi på Vinsider kan rekommendera att ta kontakt med vinlagring.se för att få hjälp med vad som passa till just dina förutsättningar dig.
Veckans vintips 
Louis Roederer Brut Premier 
Pris 469 kronor 
Art.nr 7602
“Ett fulländat original!”
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.