Langning av alkohol är fortfarande ett problem

Foto: Systembolaget

Konsumtionen av alkohol har minskat sedan 2004 och det är framförallt unga som dricker mindre, men enligt en färsk undersökning, “Vem kan man lita på?” från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, på uppdrag från Systembolaget och Länstyrelsen, så är det genom vänner, syskon eller föräldrar som står för langningen av alkohol.

Om dessa avstod langning så skulle nästan hälften av de minderåriga, 45 procent, välja att avstå från att skaffa alkohol.

─ Det är olagligt att langa alkohol till minderåriga. En av dom viktigaste delarna i Systembolagets uppdrag är att skydda unga från alkohol. Därför jobbar vi hårt med legitimationskontroller och att informera om hur viktigt det är att inte köpa ut alkohol till unga. Att säga nej till att köpa ut alkohol kan göra stor skillnad, säger Malin Sandquist, ansvarig för avdelningen Bolag & Samhälle och Kommunikation, Systembolaget i ett pressmeddelande från Systembolaget. 

Men unga får även tag på alkohol genom hinkkonton på social medier. Enligt undersökningen har cirka 16 procent handlat alkohol från ett sådant konto och troligtvis är siffran högre i storstadsområdena där fenomenet av hinkkonton är större.

Hela undersökningen går att läsa här: Vem kan man lita på? 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.