Tankar och längtan till ljumna kvällar…

Foto: Robert Eklund
Ledare i nr 3 2020
Vinbranschen tuffar på och enligt statistiken handlade vi mer under mars månad jämfört med föregående år. Det finns en del teorier om att ökningen delvis handlar om det inte längre går att resa till Tyskland för att göra stora inköp. Kanske ligger det något i det men troligtvis beror även ökningen på att folk stannar hemma istället för att gå ut och käka på restaurangerna. Att vi skulle börja bunkra vin och öl känns lite långsökt. Inköpen över nätet har säkert ökat lite och om man vill köpa hem med hemleverans väljer man kanske att köpa fler flaskor för att slå ut priset per flaska. Tyvärr har jag inte kommit över några siffror från vinhandeln på nätet, men gissningsvis blåser det en del medvind just nu för samtliga aktörer.
Trenden med vinlådor fortsätter att hålla i sig och kommer förmodligen öka under året av förklarliga skäl men framför allt av den enkla anledningen att det är både spännande och roligt att få hem en hopsatt låda från bra producenter som man annars inte hittar i hyllorna. Om du inte testat än så är det läge nu.
En tanke om Systembolagets beställningssortimentet, som också känns mer aktuellt i dagsläget, är att man faktiskt borde fundera på att inkluderar det i sitt utbud över nätet med fullständig information om smak, doft och all övrig fakta som kommer med när en produkt ligger i fasta sortimentet. Om trenden med att beställa hem produkter ökar, borde finnas ett intresse för att lyfta och informera om hela utbudet som finns på Systembolaget. Det skulle förmodligen även gynna mindre vinleverantörer med få produkter. Förstår att det är en stor process som kräver resurser, kanske är det värt för oss konsumenter.
Nu har vi ett nummer om Österrike och när man själv härstammar från landet i öst är det svårt att vara opartisk. Egentligen skulle jag åka ner om ett par veckor till deras vinmässa Vievinum som är återkommande varannat år. Nu blir det ingen resa i år, vilket är trist, men det kommer fler mässor. Jag verkligen älskar landet och vinerna som produceras där. På senare år har jag även fått upp ögonen på granlandet Ungern där en del vingårdar mer eller mindre går in i varandra längsmed gränsen till Burgenland. Det är även en spännande historia som vilar där.
För vår sommelier och vintestare John Woxberg är det inte helt enkelt att ta del av utbudet som släpps i tillfälliga numera. Han få helt enkelt gå på magkänsla och erfarenheter. Du hittar hans tips inne i tidningen tillsammans med Sebastian Schauermanns inspirerade recept från Österrike.
Avslutningsvis håller vi alla tummar som finns på redaktionen om att värmen och solen kommer på riktigt nu. Inget mer aprilväder tack. Vi vill ha härliga ljumna kvällar nu med ett glas vin i handen.. .
Fortsätt att håll avstånd och tänk på dina medmänniskor.
Mats Garb
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.