Varför står det Louis Roederer Collection 242?

Eftersom det är internationella Champagnedagen idag är det väl ett perfekt tillfälle att lyfta det här och reda ut ett par frågetecken. Under en pressträff i förra veckan var vi ett par som började diskutera Louis Roederer och deras nya etikett. Trots att det här var ett gäng ganska så insatta personer fanns det ett par som inte riktigt hängt med vad som hänt och varför man ändrat etikett och vad som hänt med innehållet. Och då tänkte jag att det säkert finns en och annan läsare som också missat vad som hänt och varför det plötsligt står Collection 242 på flaskan. Och vad hände med Brut Premier? Så vi gör det enkelt för oss och tar oss tillbaka ett par veckor och kikar på pressmeddelandet som gick ut i från importören Vinunic i Sverige.

“Louis Roederer Collection 242 – Ett nutida och naturligt steg i Louis Roederers historia

Högsta möjliga kvalitet formas av genuinitet, excellens och ständig innovation. Det är med stolthet vi presenterar den värdiga efterträdaren till Louis Roederer Brut Premier – Collection 242 tar förstklassig champagne till nästa nivå.

Att verka långsiktigt och följa naturens form är en omistlig del av Louis Roederers ständiga strävan efter högsta kvalitet. Den stora utmaningen som vi nu alla står inför, är att varsamt hantera och anpassa oss efter klimatets föränderligheter. Därför skrivs ett nytt kapitel i Louis Roederers historia. Collection 242 är en levande och samtida champagne – unik, uttrycksfull och i allra högsta grad – en Louis Roederer.

”The times we live in, climate change, the importance of practicing a sustainable viticulture that respects the living environment are all factors that we wanted to consider. These are what have given us the impetus to take the quality of our blends to the next level, allowing ourselves to take a bold and uninhibited approach.”
Jean-Baptiste Lécaillon

Collection 242 görs av 34% ”Perpetual Reserve”, ett solera-system med början år 2012, 10% ekfatslagrade reservviner från och med årgång 2009 och 56 % av de finaste vinerna från skörden 2017. Efter tre till fyra års lagring i Louis Roederers källare ger Collection 242 allt vi kan önska och lite till av en förstklassig champagne.

Djup och nyanserad med stor komplexitet och ett eget uttryck. Ett vin att njuta såväl idag som under år framöver.

Siffran 242 står för Louis Roederes 242: a blend sedan huset grundades.”

Där har vi svaret och det kommer onekligen bli intressant hur det kan utvecklas i framtiden kring olika Collections, om någon blir mer eftertraktad och någon annan mindre. Kan det finns en värde i att börja samla på dessa? Det kan även bli intressanta vertikalprovningar.

Varför står det Louis Roederer Collection 242?

Louis Roederer Collection 242
Nr 7602 Pris 469 kronor

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.