Whiskyundret från Jylland lanserar Stauning Rye

Whiskyundret från Jylland lanserar Stauning Rye
Whiskyundret från Jylland lanserar Stauning Rye.

Danska Stauning har väckt uppmärksamhet i whiskyvärlden med såväl sin whisky som sina tillverkningsmetoder. Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen, säger Alex Munch, en av de nio vännerna som grundade Stauning Whisky. Nu lanseras prisbelönta Stauning Rye på Systembolaget. Fantastisk god som den är och perfekt i cocktails.

Stauning Whisky har sedan lanseringen 2005 blivit ett av de snabbast växande whiskyvarumärkena i Europa och har fått flera utmärkelser för sin innovativa whisky. Stauning grundades av nio vänner med passion för whisky och noll kunskap om whiskyproduktion – men med ett tydligt mål: att göra whisky i världsklass med dansk karaktär.

För att lyckas tittade vännerna 200+ år bakåt i tiden, innan industrialiseringen tog över och effektivitet blev dagens modeord. Det finns såklart enklare sätt att göra whisky, men inget bättre.

– Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen, säger Alex Munch, Stauning Whisky.

Stauning Rye

Staunings whisky är designad för att tilltala nyfikna whiskyälskare på jakt efter nya smakupplevelser, och Stauning Rye är inget undantag. Den är av klassisk amerikansk stil fast med 70% råg och 30% korn tillverkad med Staunings danska approach. Säden är från bönderna i trakten och golvmältas, vilket ingen annan i rågwhiskybranschen gör så vitt vi vet.

Stauning Rye har en doft av nybakat rågbröd och smaken ger dig mild röd frukt och mogna körsbär som balanseras av vanilj och citrusskal med ett pepprigt avslut.

Whisky må vara designat för att dricka ren, men Stauning Rye kan med fördel serveras i cocktails. Testa en klassisk Manhattan eller Whisky Sour med den danska whiskyn. Recept bifogas.

Nr 416, alkoholhalt: 48%, storlek: 70 cl Pris 599 kr.

Avsmakad av Mats Garb, Vinsider

“Smakrik, en aning mild men framförallt god. Finns en fatkaraktär som är tydlig och det går inte att missa brödigheten och vaniljtonerna. Lagom lång eftersmak som passar min  smak.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.