Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner

Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner

Mellan Lyon och Medelhavet slingrar sig floden Rhône fram – en livsnerv som under tusentals år gett upphov till några av världens mest hyllade viner. Rhônedalen, med sin långa vintradition, är idag en av Frankrikes mest dynamiska vinregioner, där terroirens kraft och vinmakarens skicklighet ständigt möts. Mitt i detta historiska epicentrum finner vi Maison M. Chapoutier, en producent som inte bara hedrar dalens arv utan också formar dess framtid.

Vinodlingen i Rhônedalen kan spåras tillbaka till 600-talet f.Kr., när grekiska nybyggare planterade de första rankorna kring Marseille. Under romartiden blomstrade vinhandeln, och idag är regionen uppdelad i två tydligt olika delar, Norra Rhône, där eleganta syrahviner från appellationer som Hermitage och Côte-Rôtie dominerar, och Södra Rhône, där blandningar av grenache, syrah och mourvèdre, de som kallas GSM-viner, skapar fylliga, varma viner som Châteauneuf-du-Pape.
Rhônedalens klimat varierar från kontinentalt i norr till nästan medelhavslikt i söder och jordmånerna skiftar från granit och skiffer till steniga galets roulés, vilket också ger bredd i vinernas uttryck. Men trots sin gamla historia är Rhônedalen idag lika mycket en symbol för innovation som tradition, mycket tack vare nytänkande aktörer som Maison M. Chapoutier.

Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner
Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner.

Från tradition till världsledande biodynamik

Maison M. Chapoutier grundades redan 1808 i Tain-l’Hermitage och ses idag som ett av Frankrikes mest ikoniska vinföretag. Under två århundraden har familjen burit vidare en vision som kombinerar respekt för naturen tillsammans med en vilja att utveckla vinet, nästan som en konstform.
Michel Chapoutier var endast 26 år när han 1990 tog över rodret och stod för ett stort genombrott, när han istället för att luta sig tillbaka på traditionen, valde att gå sin egen väg genom att införa biodynamisk odling över hela sin egendom. Något som sågs som en radikal idé och som möttes av skepsis men som idag betraktas som ett riktmärke inom hållbar vinproduktion. Och biodynamiken handlade inte om att hitta ett nytt sätt att jobba med marknadsföringen, utan om en filosofi om att förstå och följa naturens egna cykler, och att låta jordens och klimatets unika karaktär få tala fritt genom druvorna. Michel förklarar ofta sin filosofi med orden:

Vinet kommer från himlen, jorden och vår kärlek till det.

Sélections Parcellaires

En av Chapoutiers stora insatser för Rhônedalen var att introducera konceptet Sélections Parcellaires. Vilket handlat om viner från enskilda små vingårdar där terroirens särart får stå i centrum. Detta tillvägagångssätt, som var inspirerat av Bourgognes cru-system, var ovanligt i Rhône på 1990-talet men har sedan dess blivit ett signum för regionens mest kvalitetsmedvetna producenter.

Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner

Från fantastiska och stilfulla Hermitage-viner till mer kraftfulla Côte-Rôtie och subtila Saint-Joseph, visar Chapoutiers parcellviner hur små variationer i jordmån och läge kan skapa olika uttryck, även med samma druvsort.

En global vision

För Michel Chapoutier har gränser aldrig setts som något hinder. Maison M. Chapoutier vuxit från cirka 550 000 flaskor per år till över 10 miljoner flaskor, och etablerat vingårdar i bland annat Australien (Tournon i Victoria), Portugal (Dos Lusiadas), Spanien (Dominio del Soto) och Tyskland (Schieferkopf).

I Frankrike har Chapoutier utvidgat sin närvaro bortom Rhône till regioner som Roussillon, Provence, Bourgogne och Champagne. I Roussillon har Domaine de Bila-Haut blivit ett nav för innovativa sydfranska viner på carignan, syrah och grenache från uråldriga stockar. Denna expansion bygger alltid på samma grundprinciper: terroirens respekt, biodynamisk odling och en vilja att tolka varje plats unikt.

Maison M. Chapoutier vågar bryta traditioner

Ett socialt och inkluderande företag

När du känner på en etikett från Chapoutier upptäcker du förmodligen punktskriften som finns där för att underlätta för synskadade. Redan 1994 startade man med att sätta punktskrift på etiketten och Michel arbetar även aktivt för att unga vinmakare ska få en chans in i branschen, genom att underlätta tillgång till mark och startbidrag. Ett engagemang som visar hur tradition och framtid kan förenas i en levande vinvärld.
Medan många gamla vinregioner kämpar för att förnya sig utan att förlora sin själ, lyckas Rhônedalen idag kombinera sin rika historia med en enorm energi och nyskapande. Maison M. Chapoutier är en av symbolerna för denna dynamik – från biodynamisk pionjär till global förebild.

Vinerna från Rhône bär på att de är jordnära men samtidigt himmelskt nyanserade, de är historiska men också extremt samtida. De berättar historier om landskap, årgångar, vinmakare och filosofier.

Och för varje flaska Chapoutier som öppnas får vi en bit av Rhônedalens själ – och en skymt av vinvärldens framtid.

Vintips från Vinsider

Belleruche Côtes-du-Rhône Chapoutier 2023

Nr 75765 Pris 139 kronor

Nyfiken på fler vinregioner? Läs här! 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.