Mästarpilsner av Årets Kock Ludwig Tjörnemo

Årets Kock Melleruds Mästarpilsner
Ludwig Tjörnemo tillsammans med Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups.

Årets Kock 2020 Ludwig Tjörnemo har tillsammans med Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson tagit fram årets Melleruds Mästarpilsner och på Michelinkrogen Etoile fick en liten coronaanpassad skara journalister möjligheten att provsmaka tillsammans med en meny som både hämtat inspiration från ölen och även rätten som gjorde att Ludwig tog hem titeln.

Tillsammans med Richard Bengtsson berättar Ludwig Tjörnemo om samarbetet bakom ölen och vägen dit. För att skapa en uppfattning om vilken typ av öl som Ludwig Tjörnemo ville skapa behövde Richard Bengtsson först lära känna Årets Kock och ganska kort efter tävlingen träffades man för att helt enkelt prova öl tillsammans. En utmaning och inspirerande för Richard som normalt sitter på sin kammare och fundera själv på vad han vill skapa för öl. Nu skulle han plocka in Ludwigs önskemål och referenser i den ekvationen.

Ludwigs ambition var att ta fram en öl som funkade lika bra till att sitta och dricka en kväll med kompisarna som att dricka till mat. Han ville ha en tydlig beska för att kunna lyfta och bära fram smakerna i maten, men även en syrlighet och fräschör som inte gjorde det tungt. Resan dit var väldigt spännande och lärorik, berättar han. Samtidigt var det något helt nytt och han var delaktig i allt från smak, alkoholhalt, toner och etikettens design.

Melleruds Mästarpilsner kommer släppas i en begränsad upplaga den 12 april och det kommer även finnas en alkoholfri öl. Priset är 22,40 kronor för den med alkohol.

 

Under provsmakningen bjöds det på lunch som var en kombination av Etoiles kök och kaninrätten som delvis gav Ludwig titeln Årets Kock 2020. Och han berättar även att det har varit ett annorlunda år för honom, både på gott och ont. Efter förra årets tävling ringde telefonen oavbrutet under de första veckorna och sen slog Coronan ner och samtalen blev färre och inbokningarna blev avbokningar. Men trots det är han otroligt glad för den tid som gått och han har både träffat och lärt känna människor som han annars inte skulle möt om det inte var för vinsten i Årets Kock. Idag börjar det fyllas på med uppdrag och han lägger även ett par dagar i veckan i köket på Etoile.

På frågan om att själv öppna krog är svaret att det kommer när tiden väl är rätt. Just nu har han ingen stress och han är även sugen på att tävla mer. Numera är det även tillåtet att tävla i Årets Kock för de som vunnit tidigare. Kanske ställer han upp igen.

Och vem vet om det blir en Dubbelmästarpilsner någon gång i framtiden.

Om det här nu hade varit en recension för Etoile skulle jag dela ut alla Vinsiderpoäng och stjärnor som finns. Maten är fantastisk. Kanske mer än fantastisk. Jag blir golvad av smakerna och sättet man presentera rätterna. Och det funkar med ölen.

Allt är mästerligt.

“Det är lätt att tycka om Mästarpilsnern med sin tydliga beska, syrlighet och citrustoner. Lättdrucket brukar vara ett tecken på att något är gott och det är den. Här gäller det att lägga beslag på ett par flaskor och sen invänta sommaren och värmen. Bra jobbat Ludwig och Richard!”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.