KRÖNIKA: Jeanette Wiberg Wingquist

KRÖNIKA från Vinsider nr 2 2021

Vips så har drygt 20 år gått och jag har haft lyckan att jobba med mina absoluta favoritintressen som är dryckesprovningar, utbildningar och som skribent i flera olika dryckes- och mattidningar. Idag skriver jag här, i Vinsider där jag också har en blogg på hemsidan. 
Starten på min dryckeskarriär var som ölguide på Pripps året 2000. Det var då mitt ölintresse övergick till ett ”kall” att dela med mig om hur man allra bäst njuter av öl till mat eller som den är allena. 2005 fick jag mitt diplom som sommelier på Restaurangakademien där jag även arbetade som utbildare inom svensk öl ett antal år. 2007 startade jag mitt företag Malt & Druva med inriktning på provningar främst med fokus på vin, öl och whisky, utbildning samt journalistik.

Ölhistoria
Historiskt var öl den självklara drycken i Sverige för både barn och vuxna. Drack man vatten från byns brunn fick man pest eller kolera. Under högtiderna hade öl en viktig plats och på vikingatiden firades inte jul utan man drack jul, det vill säga öl. Under julen var ölet extra mörkt och kraftigt vilket passade ypperligt till den feta och kraftiga julmaten, detsamma gäller öl till påskbuffén. 
Utvecklingen under mina tjugo år i branschen har varit en spännande resa med numera ett stort fokus på vin. Jag älskar fortfarande öl och hävdar bestämt rätt öl till rätt tillfälle. Även om jag är lite ”ölnördig” så ser jag inte ner på de stora bryggeriernas öl, som en del andra ”ölnördar” gör. Det är kvalitet och inte storlek som avgör och alltså finns det öl från både små och stora bryggerier som är magisk. Det är absolut så att ett öl ska vara välbalanserat, välgjort och gott för att uppskattas av mig. Men jag är bred och tycker i princip om alla ölstilar. Det får däremot inte vara defekt och det gäller naturligtvis alla drycker.

Framtiden
Öl kommer fortsätta växa i Sverige. Min tro och förhoppning är att öl kommer lyftas in mer till de lyxiga maträtterna och restaurangerna. Det är en fantastisk medspelare under måltiden och öl förtjänar verkligen att få mer plats på ”finbordet”. Samtidigt kommer vinintresset fortsätta att växa med mer fokus på innehåll och hållbarhet. Sprittrenden har genom åren ändrat fokus. Från whisky, rom och gin, så har det dykt upp en ny trend med alkoholfri sprit. Att dricka alkoholfri sprit rent, är för mig ett mysterium men att blanda drinkar som smakar som originalet utan alkohol hejar jag på av hela mitt hjärta. Den alkoholfria trenden tror jag kommer öka även inom öl. Det blir ännu mer hälso- och miljötänk i framtiden. Redan nu ser vi PET-flaskor, burkar och lättviktsflaskor i vinvärlden. PET-flaskor och burkar väger väldigt lite och passar till vin som ska konsumeras snabbt och då menar jag inte klunka i sig fort utan drickas inom en snar framtid.


Påskklockan klämtar
En av de största mathelgerna under året är påsken. Påskbordet har många likheter med julbordet. Generellt är påsköl något ljusare och lättare jämfört med julöl men med många likheter som rostade och mäktiga maltaromer och ibland något högre alkoholhalt. Kryddad snaps och akvavit passar till påskmaten eller varför inte krydda din egen sprit med citruszest eller kummin och fänkål? Det är en långhelg så jag rekommenderar påsköl, snaps och visor till det traditionella påskbordet, givetvis med massor ägg för att egga upp sig lite extra. Låt gärna påsklammet få ha huvudrollen en middag tillsammans med ett gott rött rhonevin och en frisk riesling till laxmiddagen.
Kanske ska vi göra som vikingarna och inte fira påsk utan dricka påsk istället? Ja och det finns ju naturligtvis alkoholfria alternativ för att vara alkoholpolitiskt korrekt.

God påsk, Jeanette

 

Läs mer på Jeanettes blogg på Vinsider!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.