Matjesilltårta till midsommar

Matjesilltårta till midsommar
Nina Remröd från årets Sveriges mästerkock 2020.
För mig betyder midsommar god mat med familj och vänner, maten är som vid alla högtider väldigt viktig för mig. Jag tycker däremot att midsommarmaten kan få variera sig lite mer än till påsk och jul. Midsommar är den mest svenska högtid vi har och man förknippar det ofta med sill, snaps och regn, vi får hoppas på sol i år, jag tycker därför att vi ska värna lite extra för våra fantastiska svenska råvaror denna högtid. Här har jag skapat en meny där just svenska råvaror står i fokus, rätterna är tänkta att dela på vid bordet vilket passar perfekt när man vill äta länge och ungås med sina nära och kära.

 

Matjesilltårta till midsommar
Matjesilltårta till midsommar. Foto: Mats Larsson
Matjesilltårta till midsommar

Den här räcker till cirka 8 personer och blir bara godare dagen efter.
200 gram finhackad matjessill 
5 dl créme fraîche
200 gram philadelphiaost 
4 st kokade ägg (6min)
2 tsk dijonsenap 
1 tsk citronsaft
0,5 dl dill
0.5 dl gräslök 
Salt och svartpeppar 
12 skivor kavring

Garnering tunt skivad rödlök 
50 gram löjrom 
Dill
Blommor

Låt matjessillen rinna av. Torka den och finhacka den. Vispa créme fraîche med elvisp tills den blir tjock och krämig, tillsätt färskost, vispa lite till. Tillsätt 4 hackade ägg, senap, dill, gräslök, citronsaft, salt och peppar. Dela upp röran i två skålar och blanda ned sillen i den ena. 
Skär bort kanterna på kavringen. Lägg 4 skivor i botten i en fyrkant. Lägg på hälften av sillfyllningen. Lägg på fyra skivor till. Repetera. Lägg på sista kavringen på toppen. Bred äggsmeten (den som ej har sill i sig) kring hela tårtan. Dekorera smörgåstårtan med löjrom, rödlök, dill och ätbara blommor.

Smörstekt röding med ramslökshollandaise och forellrom

En rödingfile per 2 personer blir ganska lagom tycker jag, snåla inte med såsen, till 4 personer behöver du:

2 rödingfileer
250 gram smör
3 äggulor
Ramslök ca 8 blad
2tsk citronsaft
50 gram forellrom
Smör och olja att steka i
Salt
Vitpeppar
Vattenkrasse

Börja med såsen, smält smöret i en kastrull. Vispa äggulorna och citronsaften i en annan kastrull på låg värme. När gulorna börjar tjockna, ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret lite i taget, vispa hela tiden.
Smaka av med salt och peppar och ev mer citron. Finhacka ramslöken och vänd ner i såsen.
Salta och peppra rödingen, häll lite olja i en stekpanna, stek rödingen med skinnsidan ner ca 3 min på medelhög värme, tillsätt en klick smör och ös fisken några gånger. Vänd och stek ytterligare 30 sekunder.
Servera fisken på ett fat, toppa med sås, forellrom och vattenkrasse. Servera med sparissalladen och smörslungad färskpotatis toppad med dill och gräslök.

Sparrissallad med rädisor och parmesan

2 buntar sparris
1 knippe rädisor
100 gram parmesan
50 gram marconamandlar
Citron, saft och zest
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Råstek sparrisen i lite olivolja ca 2–3 minuter, det går också bra att grilla sparrisen om man vill det. 
Fördela sparrisen på ett stort fat, skiva rädisorna tunt, använd gärna mandolin. Fördela rädisorna över sparrisen, pressa over citron och ringla över olivolja. Toppa med parmesan, hackade mandlar och cironzest. Salta och peppra.

Matjesilltårta till midsommar
Sommarens dessert som passar både barn och vuxna. Foto: Mats Larsson
Fläder och citrontiramisu

Underbar somrig variant på tiramisu som dessutom går fort att förbereda.
Servera gärna i glas. 

4 personer. 
8 Savoiardikex
1 burk mascarpone 
2 äggulor/ äggvitor
0.5 dl limoncello
2dl koncentrerad fläderblomssaft
Citronzest
0.5 dl socker
Jordgubbar
Citronmeliss

Vispa äggulorna med sockret tills det blir vitt och tjockt. Vispa ner mascarponen och zest. Vispa äggvitorna separat tills dom blir hårt vitt skum. Vänd försiktigt (viktigt) ned äggviteskum i mascarponesmeten. 
Blanda limoncello med saften. Doppa snabbt kakorna i den mixen. Fördela kexen i 4 glas 2 i varje. Varva med smet. Kex-smet-kex-smet. Låt stå i kylen minst två timmar. Toppa med jordgubbar och citronmeliss.

 

Vintips till desserten

Brachetto d´AcquiBraida, 2020

Nr 6062, Pris 99 kr/375 ml

“Sött, sommarbär och är pärlande, helt ljuvligt till en söt dessert eller jordgubbar!”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.