Mirabeau rosé skördar framgångar

Mirabeau rosé skördar framgångar
Familjen Cronk, bestående av Jeany och Stephen samt barnen Felix, Josie och George lever idag sin dröm i Provence och skapar prisbelönta roséviner i elegant stil.
Handen upp om du någon gång har tänkt att ”nu lämnar jag ekorrhjulet och flyttar till solen och värmen”. En kanske än mer lockande tanke efter ett år i pandemins tecken. Några som gjorde verklighet av sina drömmar redan 2009 var det engelska paret Stephen och Jeany Cronk. Som adderade vin på önskelistan också – och tog flyttlasset till Provence. 

Vi börjar i England, London, innan vi landar i Frankrike och Provence. Där bodde och verkade Stephen och hans fru Jeany, när ett erbjudande om jobbefordran blev en avgörande vågskål. Satsa vidare på telekom på brittisk mark – eller följa sina drömmar och börja odla vin på den franska sydkusten? 

Det hade ju blivit en torftig vinartikel om paret valt telekom. Men det gjorde de inte. De sålde huset i London och satsade slantarna på flytten till den lilla byn Cotignac i hjärtat av Provence, med sina drygt två tusen invånare. Målet med flytten var långt ifrån blygsamt – de hade bestämt sig för att skapa tidernas bästa premiumrosé! 

Teamwork skapar prisbelönt kvalitet

Det krävdes enträget arbete, ett helt nytt språk i en annan kultur samt en kartläggning av duktiga vinodlare i trakten. Paret Cronk ville hitta och skapa de bästa samarbetena för att i slutändan kunna producera utsökt rosévin från Côtes de Provence. Och det konstaterar vi att de har lyckats med! De är stolta ägare av en vingård som använder sig av de bästa druvorna från odlingar vid Montagne Sainte-Victoire, där druvorna växer på 300–400 meters höjd i jordmån rik på kalksten. Vackra Provence är världsledande när det gäller att producera torra, gastronomiska roséviner. Även om regionen har 300 soldagar per år, kan det finnas dramatiska årstidsvariationer över detta stora och geografiskt varierade område.

Under de senaste tio åren har parets nära relationer med odlare gjort det möjligt för dem att få tillgång till många tusen hektar av de främsta Côtes de Provence-vingårdarna. Vilket innebär att Maison Mirabeau kan skapa fantastiska viner från olika platser i hela regionen. Tillsammans med ett skickligt vinmakarteam – med Nathalie Longefay i spetsen – har paret Cronk skapat ett framgångsrecept på hur man gör en elegant och uttrycksfull rosé som alla älskar. Att kalla det succé är ingen överdrift och deras prisbelönta Mirabeau-viner säljs i 50 länder. Hyllningarna är många och vinjournalister världen över har satt höga betyg på vinerna. Bland annat har den ansedde Robert Parker sammanfattat Mirabeau så här: ”Så bra som en provençalsk rosé kan bli!”. 

Mirabeau En Provence Azure

Nu kan det tyckas lite ironiskt att några britter kommer till Provence, där man gjort rosévin sedan urminnes tider, och blir hyllade och prisade för sin rosé. Men det är väl ett gott betyg om något. Det visar också att man kan bära på en dröm och en önskan – och faktiskt lyckas. Stephen Cronk har dessutom en vinhistorik i bagaget. Tidigt åttiotal cyklade han ensam på en tandemcykel genom Australien, och upptäckte hur härligt det här med vin var. Han började plugga vin och jobba under en period för ett litet vinföretag i London innan han tog steget att öppna eget – ”Stephen Cronk Fine Wines” 1994. Dock var Stephen, eller vinet, inte riktigt mogen för branschen än och det blev en karriär inom telekom. Till cirkeln blev sluten. I Provence. 

Men det populära vinet nu då, hur smakar det? Vi fokuserar på nyheten för den svenska publiken, Mirabeau En Provence Azure 2020, som består av 67 % grenache, 23 % syrah och 10 % cinsault. En elegant, blek och persikofärgad rosé. Generös i munnen, riklig och rund, med en syra som ger balans. Toner av torkad aprikos och lime ger en fräsch och uppfriskande finish. Lika härlig till sommarmaten som en svalkande, god aperitif. Fransk rosé, skapad av en dröm med god smak som blev verklighet, och svensk sommar är helt enkelt en utsökt kombo. 

Mirabeau rosé skördar framgångar
Mirabeau rosé skördar framgångar.

Mirabeau En Provence Azure 2020 är resultatet av en lång strävan att få följa sina drömmar. Att lämna den gråa vardagen bakom sig för att istället ta sikte mot den franska kusten och skapandet av tidernas bästa rosévin! Efter en lång seglats med flertalet internationella priser i bagaget har vinet äntligen nått den svenska marknaden. Från och med idag finns det att beställa genom Systembolaget.

Mirabeau En Provence Azure, 2020
149 kronor, Nr 52052

“Ett elegant och generöst rosévin, med tonerna av solmogen stenfrukt, citrus och örter. Ypperligt att avnjuta till den fräscha salladen med varmrökt laxt och kall örtsås, de grillade vitlöks-och chiliräkorna eller som aperitif i bersån.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.