Smaka på Kattegattleden

Smaka på Kattegattleden

I början av maj rullade årets Smaka på Kattegattleden igång och i sommar kan du ta del av Sveriges största cyklande matfest. Ja du läste rätt, för det är med cykel du tar dig fram genom denna gastronomiska upplevelse och tar del av det bästa som bjuds på västkusten.

Sedan 2019 har evenemanget vuxit till över 40 cykelrundor från de 12 som sålde slut nästan omgående första året och man har haft flera tusen besökare mellan starten i maj och hela vägen fram till september. Och i år räknar man med ännu fler nyfikna besökare.

– Intresset är jättestort! Det är redan fullbokat på flera av cykelrundorna, säger Jonas Olsson på Visit Halland. 

Längs med vägen få man ta del av lokala mat- och vinkreatörer, gårdsbutiker och odlare som alla håller till mellan Kungsbacka och hela vägen ner till Helsingborg. Det rör sig mellan 2–3 mils cykling längs med matrundorna och det är ganska så lätt cykling, men eftersom det bjuds på så många smakstopp är de flesta ute och cyklar i 5–6 timmar utan några större problem. Hela tanken med evenemanget handlar om maten, samtalen och upplevelserna längs med vägen i ett landskap som bjuder på massor av vackra och härliga naturupplevelser och vyer. 

Kattegattleden är redan en populär cykelturistled på 390 km och som 2018 blev utnämnd till Årets Cykelled i Europa. 

– Halland och Skåne är känt för sina goda mat och sina många småskaliga matproducenter, och nu jobbar vi tillsammans för kustremsan utmed Kattegatt också ska bli känd som en härlig cykeldestination. De olika cykelpaketen gör det möjligt att uppleva en attraktiv mix av vackra landskap, nya cykelvägar och riktigt goda smakupplevelser, berättar Jonas Olsson. 

Årets rundor hittas enklast på hemsidan för evenemanget smakapakattegattleden.se och redan till helgen bjuds det på ett flertal rundor både i Skåne och Halland som till exempel Kulinariska Gränslandet och Smakcykling Vejbystrand för att nämna ett par. 

– Många gäster från tidigare år vill komma tillbaka och det är precis det vi vill, att ännu fler ska upptäcka och njuta av det lokala och närodlade. Jag brinner för att mat med mening och vill lyfta matens identitet och ursprung. Att få cykla längs med fälten, förbi kvarnen och trampa vidare till bageriet och smaka på slutresultatet ger en härlig helhetsupplevelse. Rundorna är en perfekt kombination av mat, prat och hjärtevärme och att kombinera det med en trevlig cykeltur har blivit ett vinnande koncept, säger Annika Lindhe som driver företaget Smakäventyr och arrangerar rundor i Falkenberg och Halmstad.

Och man har även anpassat alla rundor efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Smaka på Kattegattleden pågår ända till höstens skördefester och fler rundor läggs till under säsongen. Så damma av cykeln eller hyr en på plats, smörj kedjan och ta med någon ut på ett smakäventyr i sommar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.