Napa Valley

Napa Valley
Napa Valley kanske inte är Kaliforniens första vitikulturområde, men man har definitivt hittat prestige och berömmelse likt inget annat område, och med Cabernet Sauvignon som sitt adelsmärke.

Text: Erin Stockton

Området ligger precis norr om San Pablo Bay där kall dimmig luft tränger in i markerna och upp över Carneros kullar. Dalen följer den sömniga Napafloden. Dalen är precis under 50 kilometer lång, och cirka åtta kilometer bred. Dess naturliga gräns västeröver utgörs av Mayacamas-bergen, med Sonoma och och det Stilla Havets kylande inflytande på andra sidan. Österut är det bergskedjan Vaca som separerar Napa den heta inlandsdalen.
Napa är nuförtiden mest känt för stora viner gjorda på Cabernet Sauvignon. Men Cabernet från Napa har flera olika nyanser beroende på var vinrankorna växer. 
För att förstå Napas viner måste man också förstå dess geografi. I dag är vinerna härifrån några av de dyraste i hela världen. Ett genomsnittligt pris för en Napa Cabernet från en välkänd producent ligger mellan 100-150 dollar. Självklart finns det vissa undantag, men de tenderar just att vara undantag snarare än regeln. Det brukar också handla om appelationsblandningar som tar druvor från lite olika platser och blandar ihop dem till ett ”Napavin”. Det kan handla om underbara viner, men de kanske inte levererar det som dalens prestige och rykte är byggt på.

Mayacamasbergen till väster om Napa vilar på vulkanisk sten. Jordmånerna härifrån är nedbruten vulkanisk aska som absorberar och drar till sig vatten likt en svamp. Kaliforniens klimat är väldigt torrt mellan april och oktober, men tack vare jordens svampliknande kvalitet kan vinrankorna få tillgång till vatten genom hela sommaren. Mayacamasbergen är täckt av tät skog. Många av vingårdarna som ligger uppe på kullarna är omringade av höga träd och grönskande ormbunkar. Ett Star Wars-fan skulle kunna jämföra området med ewokernas skog i Jedins Återkomst. Vingårdarna här har fantastisk utsikt över dalen nedanför. Eftersom de är belägna ovanför dimgränsen är klimatet också hyfsat annorlunda än närmare kusten. Dagarna är lite kallare och nätterna är varmare, jämfört med dalgången, där dimman kommer in. Druvorna mognar långsammare, men upplever fler soltimmar. Skinnet blir tjockare, hårdare och passande för vin med mycket tanniner och frisk syrlighet. Med dessa tanniner och syrlighet kan vinerna leva längre, och påminna betydligt mer om rustika viner från Europa, den gamla världen. Frukten påminner om svarta vinbär och mörka körsbär med inslag av skogens buskar.
De tre stora sub-appelationerna från området är Mt Veeder, Spring Mountain och Diamond Mountain.
Några av de mest kända producenterna från området är Mayacamas Vineyards, Diamond Mountain, Philip Togni, Spring Mountain och Stony Hill.
Vacabergen

Österöver i Vacabergen är terrängen torrare och stenigare med stora ekträd och torra gräsfält. De flesta av dess vingårdar ligger också ovanför dimlinjen och upplever liknande klimatfenomen som i Mayacamas. Men sammantaget är området aningen varmare än Mayacamas, och dess jordar kan inte suga åt sig vatten på samma sätt. Vinerna tenderar därför att ha kraftigare tanniner och hög syrlighet, men kanske lite tätare och mognare än vad man hittar på andra sidan dalen. Druvorna brukar domineras av mörk frukt med undertoner av moccha. Här hittar vi sub-appelationer som Howell mountain och Atlas Peak.
Den vinproducent som man kanske allra mest förknippar med Howell mountain är Dunn Vineyards. Viner därifrån kan åldras länge, tjugo år utan några problem. Uppe på Atlas Peak gör Konsgaard en av de mest kända Bergs-Chardonayerna: ”The Judge”. Många andra producenter har vingårdar uppe i Vacabergen, men gör inte enbart viner därifrån. Några exempel är Bond, La Jota, Abreu och Beringer.


Napadalen
Om man vill förenkla förhållanden så skulle man kunna säga att viner från dalens golv är fruktigare och rikare, på grund av dess djupare och mer näringsrika jordar. Självklart finns det många undantag från detta och ett brett spektrum inom dalen. Ju närmre man är till San Francisco-bukten ju mer luft och dimma upplever man, vilket innebär ljusare viner. Ju längre norrut man kommer desto varmare är dagarna, och därmed är druvorna mer mogna. 
Vid bergens fot på bägge sidor av dalen finns mindre kullar. Vissa kallar det här för ”bänkjord”, och här ser vi en stor majoritet av Napas mest prestigefulla vingårdar. Jordmånerna kan jämföras med Bordeauxs västra strand, med grus och damm. Det här passar Cabernet som handen i handsken. I vingårdarna på lägst höjd tillverkar man djupa, mogna och välmående viner. Den här ”bänken” i kombination med rikare jordar på marknivå innefattar flera olika appelationer; Oakville, Oakknoll, Rutherford and St. Helena.
Några av de mest berömda producenterna är: Mondavi, Opus One, Dalle Valle, Hundred Acre, Spottswoode, Favia, Frog’s Leap. Mathiasson, Dominus, och Corison. Bara för att nämna några.
Napas kyliga sida
De kyligaste sub-appelationerna innefattar Carneros och Coombsville. Det är också här man hittar mest Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Franc och mousserande viner. De här kyligare platserna är extremt viktiga för Napa som helhet, eftersom de ger en bredd till området. Tyvärr är det dock en del av Napa som väldigt ofta glöms bort av omvärlden.
Carneros är platsen där Napa möter bukten, och ligger både i Sonoma och Napa County innan området delas av Mayacamasbergen. Det mesta av området består av dimdränkta våtmarker med kustvindar som försiktigt torkar bort dimmans väta, som annars gillar att hänga kvar under stora delar av dagen. Jordarna här är näringsrika med gott om toppjord. Vingårdarna i Carneros producerar viner som påminner om kalla klimat, men med en rikedom som bara kan komma från Kalifornien.
Det här är ett område som har många producenter som gör mousserande vin. Faktum är att många företag i Champagne har investerat i projekt i Carneros. 
Som helhet i området ser vi topproducenter som Schug med dess Pinot, Hyde Vineyards salta Chardonnay. Det är också ett område där vinmakare kan hitta druvor att lägga till sitt märke. Faktum är att om en producent i Rutherford har en Chardonnay i sitt stall, så är chansen hög att druvorna kommer från det här området. Arnot Roberts jobbar med en vingård på Watson Ranch som har kalkrik jord under toppjorden – på dessa druvor gör man en imponerande Chardonnay som påminner starkt om Burgogne.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.