Att resa till Kalifornien med hjälp av vinet

Det brukade vara en väldigt populär resa. Att flyga till Los Angeles, hyra en bil och sedan köra upp till San Francisco och njuta av Stillahavskusten längs vägen. Och det är en sensationell upplevelse.

För en vinälskare kan det fungera som en ögonöppnare, och värdefull lektion kring hur vinerna förändras samtidigt med landskapet, jordmånen, klimatet och typen av druva som planteras.

Resa till Kalifornien

Vi kanske inte kan resa rent fysiskt för tillfället, men det är just där som vinets magi ligger. Eftersom vin är den sammanlagda summa av läge, tid och kultur, kan man resa genom världen när man provar vin på hemmaplan. Varje vin har en egen historia.

Större delen av Kalifornien kan ses som varmt och torrt, särskilt från en svensk synvinkel. De flesta år regnar det bara på vintern, vilket möjliggör en väldigt lång växtperiod från april till oktober. Stilla Havet är kallt, särskilt norr om Santa Barbara. Den kalla luften fungerar som en luftkonditionering.

Men på din resa till Kalifornien så kommer du att upptäcka att det är geografiskt komplext. Delstaten sitter på två kontinentalplattor, som skaver mot varandra, vilket skapat en bergskedja vid kusten, rullade gröna dalgångar och bergskedjan Sierra Nevada. Vissa platser kyls ner av den kalla kustvinden, medan andra får tjock dimma på morgonen och kvällen. Jordmånerna varierar från väldigt fertila till stenfyllda. Tack vare detta kan olika druvor hitta sina hem där de passar bäst, och uttrycka alla dessa stora skillnader i de viner som produceras från dem. Precis på samma sätt som det svenska skogsblåbäret smakar mycket annorlunda än det söta blåbär som växer på buskar i USA.

Bortom Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon från Sonoma och Napa

Tre stora druvor producerar de mest erkända och dyraste vinerna på vinlistan. Det handlar om Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Napa och Sonoma har legat i framkant för Kaliforniens vinproduktion i flera decennier. Vinerna är utsökta, men markpriserna är också väldigt dyra.

Men de här druvorna och regionerna representerar bara en fraktion av det vin som kommer från Kalifornien. Faktum är att det mesta av vad vi hittar på matbutikernas hyllor i USA och på Systembolaget kommer från andra områden, och tillverkas av billigare druvor som är väl värda att lära sig mer om.

Text: Erin Stockton Foto: Sofia Castensson / Ethan Dow

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.