Nya säsongswhisky från Mackmyra

Den 27 mars lansera Mackmyra nästa säsongswhisky som inspireras av Japans tekultur. Efter att Angela D’Orazio, som är Master Blender på Mackmyra sedan 2004, under en resa till Japan 2013 upptäckte skillnaden mellan grönt te från Japan och de som vi dricker i Sverige skiljer sig åt väsentligt, kände hon att det här var något som hon ville ta ett steg längre. Väl tillbaka i Sverige påbörjade en resa som tog sju år att slutföra och resultatet efter dessa år blev – Mackmyra Grönt te.

Under provningen får vi först ta del av de olika tesorterna för att kunna få en uppfattning om smakerna. Yoko Ono berättar detaljerat om sin passion för te samtidigt som hon brygger en kanna till oss. För min del tyckte jag att doften från teet verkligen skilde sig och jag uppfattade allt från aprikoser, rosor, vanlig till tång och havet. Därefter fick vi möjligheten att prova ett par av whiskykomponenterna till slutresultatet och som vanligt, när man älskar vin, uppskattar man verkligen den komponent som fått ligga på olorosofat. Den där sherrydoften och smaken slår allt.

Mackmyra Grönt Te är en av destilleriets mest innovativa skapelser hittills och resultatet är en aromatisk och blommig whisky med finstämda toner av vanilj, gröna äpplen och örtigt grönt te. Angelas blandning med de finaste gröna årgångsbladen från Japan har mättat fatet.

“– Det har varit ett sant nöje att få sätta whiskyns gränser på prov och skapa vårens säsongswhisky tillsammans med Yuko Ono som har de finaste japanska tebladen. Jag är rörd över att jag fick möjligheten att förena min favoritsmak, grönt te från Japan, med min stora passion – whisky, trots att något liknande aldrig tidigare gjorts. Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och jag ser med tillförsikt fram emot att skapa nya spännande smakupplevelser, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.”

Mackmyra Grönt Te är en elegant, svensk single malt whisky som lagrats i 19 månader huvudsakligen på Angelas blandning av de finaste gröna årgångstebladen från Japan som har mättat fatet, vilket ger en mjukt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur med fin vanilj, örtiga gröna tetoner, en lätt kryddighet och gröna äpplen. Doften är kryddig, blommig, bärig (skogsbär), fruktig av torkade druvor, citrus och päron med gröna tetoner, vitpeppar och rostad vanilj.

“– Att producera japanska teer är på många sätt likt whiskyproduktionen med samma värderingar gällande kvalitet och smak- och doftupplevelser. Vi är noga med att ta hand om våra råvaror och det kändes tryggt att leverera våra japanska teer till Angela. Samarbetet var roligt och mycket lärorikt och jag är glad över att japanskt te kan lyftas och användas som smakhöjare på ett nytt sätt. Mackmyra Grönt Te höjer teets karaktär, vilket ger whiskyn en spännande doft- och smakupplevelse av Japan och Sverige, säger Yuko Ono, certifierad japansk terådgivare Yuko Ono Sthlm.”

Mackmyras urval av gröna teblad:

Kaoribo Hojicha
Ett nötigt, runt och delikat rostat te med 95 procent stjälkar och 5 procent teblad, mjuk och neutral i smaken och en milt rostad doft. Vårskörd från Shizuoka.

Yame Gyokuro
Ett elegant grönt te med rund sötma, umami och härligt djupa dofter. Skuggad vårskörd från Fukuoka.

Yame Sencha
Ett fylligt, lent och sofistikerat grönt te med välbalanserad sötma och blommiga toner, som är unikt från detta område i bergsbyn. Vårskörd från Fukuoka.

Yame Matcha
Ett stenmalt grönt te, gjort på Tenchablad, av mycket hög kvalitet, som skuggas under ca 25 dagar. Skuggad vårskörd från Fukuoka.

Mackmyra Grönt te
Art.nr 40310-01
Pris: 600 kronor
Lansering: 27 mars

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.