Nya vinerna Masi di Fresco

Alla viner har en berättelse att skildra och en historia förmedla. Vinmakaren har många möjligheter att påverka vilken historia vinet ska berätta. I de nya vinerna Masi di Fresco har familjeföretaget förflyttat oss tillbaka i historien med fokus på druvorna med minimal påverkan på både natur och miljö.

Ekologiskt egentligen logiskt

Idag finns det många sätt att framställa vin på men bara för ett antal decennier sedan fanns inte begreppet ekologiskt vin. Anledningen är att det var det enda som fanns, varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel fanns att ta till. Allt var egentligen ekologiskt även om det inte kallades så. På 1950-talet började pesticider användas för att slippa sjukdomar som svamp och mögel samt insekter. Samma period började konstgödsel användas för att det gav större skördar.

Masi

Familjeföretaget Masi har sina rötter i vinets värld ända tillbaka till 1772 då familjen Boscaini startade sin vinnäring i ”Vaio dei Masi” som är grunden till företagets namn. Nu är de inne på den sjätte och sjunde generationen som jobbar med vin och är ett av de mest framträdande vinföretagen i Italien. I vinerna Masi di Fresco har man valt att gå tillbaka till de obehandlade vinerna där druvan talar sitt eget språk med fokus på frukt och fräschör.
Druvorna skördas för hand och pressas varsamt och jäser utan tillsats av jäst. Vinet jäser alltså med den naturliga jästen och flirtar med det historiska ursprunget och de naturliga smakerna. Vinet är ekologiskt, veganskt och ofiltrerat utan tillsatser. 
Inte bara att druvorna spelar huvudrollen, vinet är producerat med så liten påverkan på naturen som möjligt. Bland annat med en lättviktsflaska samt en miljövänlig och prisbelönt kork som är 100 % växtbaserad med bivax som emulgeringsmedel.

Vinet Masi di Fresco Bianco Organic 2020 finns på Systembolagets beställningssortiment för 115 kr nr 50751.

Masi di Fresco Bianco 

Det vita vinet är uppbyggt av de handplockade druvorna garganega, chardonnay och pinot grigio, där den italienska druvan garganega har huvudrollen. Med fokus på somrig frisk frukt där päron och mandeltoner balanseras av krispiga äpplen och stråk av vita blommor. Munvattnande gott att dricka kylt som det är eller att matcha till räksalladen eller sommarbuffén.

Masi di Fresco Rosso Organic 2020 finns på Systembolagets beställningssortiment för 119 kr nr 50748.

Masi di Fresco Rosso

Detta är ett ljusrött somrigt och fruktigt vin av de flirtiga druvorna corvina och merlot som även dessa skördas för hand tidigt på morgonen. Det bjuder på bärighet och fruktighet med fokus på körsbär och jordgubbar. Liksom det vita vinet är det ingen ek utan ren och fräsch frukt som njutes svalt på egen hand eller till mozzarella med tomater, basilika och lite balsamico. Lika trevligt sällskap till antipasto som att hänga med hela måltiden till pizzan och pastan.

Den lilla extra insatsen för att beställa ditt vin betalar sig med ett friskt, naturligt, ekologiskt, veganskt och lättsamt vin med sin egen historia.

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.