Odla egna druvor till vinet

Efter att ha testat göra ditt eget vin har du säkert fått mersmak. Du vill avancera och lära dig mer och då borde du börja från grunden med druvorna. Att odla druvor på de här breddgraderna är en utmaning men det är fullt möjligt!

Rätt druvor

Det finns tiotusentals olika druvor att välja mellan varav många kanske inte klarar av temperaturerna som rådet här uppe. Det blir aldrig tillräckligt varmt i marken under tillräckligt lång tid för att druvorna ska mogna ordentligt. Den baltiska druvan “Zilga” klarar ned till 40 minus utan att rötterna förstörs och behöver inte ens odlas i växthus. Börja med rätt förutsättningar från start.

Bevattning

Under första åren behöver vindruvor rikligt med vatten för att må bra och rota sig djupt. Om du inte har tid att vakta vindruvorna kan du införskaffa soldriven bevattning som portionerar ut vatten beroende på väderlek. När det är soligt vattnar den mer och minskar mängden vid mulet eller dåligt väder. På förhandeln Impecta kan du köpa dessa och många andra bra redskap till din nya odling.

Växthus

Även om det finns druvor som klarar sig på våra breddgrader kan ostabilt och ovanligt väder för säsongen sänka en hel skörd. I ett växthus arbetar du under mer kontrollerade former och kan odla lite mer exotiska varianter. Dock behöver du hålla koll på värmen i växthuset så plantorna inte steks. Det finns billiga små växthus att köpa som duger gott och väl när du vill fokusera på en eller två frukter och grönsaker. Vill du odla mer storskaligt ska du titta på växthus som har plats för ett växande intresse!

Beskärning

Vindruvor ska beskäras för att fortsätta frodas. Det positiva är att den har lätt för att förgrena sig, så lite som att bryta bort ett löv kan uppmuntra till mer växtlighet. Om du vill ha en stor planta kan du beskära så lite som möjligt, men vill du ha druvor måste den beskäras varje sommar.

På sommaren väntar du tills blomklasarna blommat och druvklasar börjat bildats. Klipp av skotten vid blomklasarna men lämna 1-2 bladpar innan blomklasen. Nya skott kommer att växa där så det gäller att fortsätta beskärningen under hela sommaren så att druvorna får näringen och ljuset istället för att plantan koncentrerar sig på att bli större. För stora och smakrika druvor ska du även gallra blomklasar så att du behåller de största för bästa skörd.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.