Vinbranschens kvinnor sponsrar Stellagalan

Tre kvinnor med från vinvärlden väljer att sponsra Stellagalan. I sin bransch finner de många  kända kvinnliga förebilder som ger inspiration och vägledning.

– Idag behövs Stellagalan, men målet är naturligtvis att den inte ska behövas i framtiden, menar Ann Burgaz, Lotta Lidén och Linn Ljungkvist som tillsammans driver Vingruppen.

Deras respektive företag The Wine AgencyVinUnic och Valid Wines erbjuder tillsammans ett av branschens bredaste sortiment av vin. Företagen har också övervägande kvinnor på alla ledande positioner.

– I Sverige har vi en stor andel kvinnor inom vinbranschen, både sommelierer, restauratörer och importörer. I denna historiskt sett mansdominerade bransch har de sedan länge tagit för sig, berättar Ann Burgaz som driver The Wine Agency.

Det finns gott om kvinnliga förebilder i vinbranschen, både vinmakare och ägare som Anne Malassange på Champagne Lenoble, Laura Catena på Catena, Laure Colombo på JL Colombo, Theresa Breuer på Georg Breuer och Ayana Misawa på Grace Winery, Priscilla Incisa della Rocchetta på Sassicaia och Elisabeth Pichler på Pichler-Krutzler för att nämna några. Många återfinns på ledande positioner – och det kommer att öka.
Man hittar även många stjärnor i distriktet Champagne, menar Lotta Lidén på Vin Unic. Här har kvinnorna verkligen dominerat genom åren och inte minst när männen drog ut i krig. De visade sig extremt kapabla att driva champagnehusen framåt även under svåra tider. Som Änkan Clicquot, Madame Lily Bollinger och Madame Gosset.

Linn Ljungkvist, Ann Burgaz och Lotta Lidén driver tillsammans Vingruppen.

Den gastronomiska branschen behöver ett skifte menar de på Vingruppen.
– Eftersom branschen kräver mycket kvällsarbete blir det viktigt också med jämställdhet i den egna familjen så att kvinnor kan välja att ha familj och ändå göra karriär i branscher som restaurang och bar. Slutligen måste kvinnor tro på sig själva, tro på sina idéer och projekt och våga ta för sig. Det är viktigt är att ha mentorer som bollplank och omge sig med människor som både kan stötta och utmana på rätt sätt, understryker Ann.

Vingruppen i Norden består totalt av fem importörer:
VinUnic, Wineworld, the Wineagency, Valid Wines och Quaffable Wines.

Stellagalan hålls på Fotografiska i Stockholm 4 februari 2019

Forum: 15:30–17:20
Mingel: 17:30–19:00
Gala och prisutdelning i nio kategorier: 19:00–20:45

Forumet igår i biljetten till Stellagalan men antalet platser är begränsat.
Boka din plats och biljett här!

————————————–

Stellagalan – Sveriges första gastronomiska gala enbart för kvinnor arrangerades första gången i januari 2018.
Stellagalan arbetar för att öka jämställdheten i den gastronomiska branschen och vill bidra till att skapa fler kvinnliga förebilder som kan attrahera unga kvinnor och stärka deras yrkesval.
Bakom Stellagalan står landets främsta kvinnliga professionella: kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer.

Stellagalan drivs av Anette Rosvall, Karoline Nordenfors, Ida Ström, Anna Antonia Svedberg, Maja Berthas, Elvira Lindqvist, Ella Nilsson, Anna Gidgård, Anita Lindström och Anna Lind Lewin.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.