Orangevin som är guldfärgat

Det pratas och skrivs mycket om orangevin och dess färg. Egentligen är det inte svårare än rosé. Precis som ett rosévin är rosévin oavsett hur svagt eller intensivt rosa det är så kan orangevin vara orangevin oavsett hur intensivt orange det är i färgen. Det viktiga är att skalen på de vita druvorna legat med och skalmacererat på samma sätt som man gör röda viner.

Coccio är ett orangevin som är guldfärgat. Smaken är balanserad och harmonisk. Härlig rundhet och man kan även observera en subtil närvaro av tanniner.

Vingården Filodivino från Marche gör sitt orangevin på druvan Verdicchio. Vinmakaren låter jäsningen av druvan Verdicchio starta spontant utan att tillsätta jäst. Skalmaceration sker i terracotta amfora under 10 dagar. Vinmakaren använder inte temperaturkontroll utan låter jäsning ha sin naturliga gång. Vinet lagras sedan 12 månader i amfora och sedan 6 månader i flaska.

Druvorna kommer från över 50 år gamla Verdicchio vinstockar. Jordmånen är kalkhaltig lera som bidrar med kropp och mineral. Det här är ett vin som kräver mycket jobb vilket gör att priset ligger på 349 kr. Matcha Coccio till carpaccio på fisk, gratinerade musslor eller en fisksoppa. Vinet tar också hand om en kyckling potacchio och en porchetta på kanin.

Orangevin som är guldfärgat

Coccio Marche Bianco, 2018 

Pris: 349 kronor

Art.nr: 52377

Alkoholhalt: 12,5 %

Finns i Systembolagets beställningssortimentet sedan den 7 juni 2021.

Leverantör: Vinonista 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.