Ekologisk kyckling från REKO

Ekologisk kyckling REKO

Hos Reko vill man ge kycklingar ett så naturligt och värdig liv som bara möjligt.
Det är viktigt för att kycklingarna ska må bra, men det gör också underverk för smaken och kvaliteten på köttet. 

Visste du att en industrikyckling som födds upp lever i ca 30 dagar?

Och det är väl knappats någon som missat Aftonbladets avslöjande om behandlingen av Kronfågels kycklingar och efterspelet som kom efter det. Men vad finns det för alternativ om man ändå vill fortsätta att kyckling?

Ett alternativ är ekologisk kyckling från REKO.

Kycklingar växer långsamt och naturligt. En Rekokyckling lever nästan dubbelt så länge som en industriell kyckling, i 56-70 dagar och äter ett ekologiskt och KRAV-certifierat foder som inte innehåller konstgjorda tillsatser och tillväxtpreparat.

När konventionell kycklingindustri låter upp till 40 kilo kyckling trängas på varje kvadratmeter, ger man kycklingar mer utrymme att röra sig på genom att halvera mängden kyckling per kvadratmeter.

Dessutom får kycklingar gott om utrymme att röra sig utomhus, på en takförsedd veranda och stora gröna ängsmarker, där varje kyckling har fyra kvadratmeter för sig själv.

Kostnaden att föda upp Rekokyckling är 3-4 gånger högre än för en industriellt producerad kyckling.

Uppfödarna är ett nätverk av ekologiska, KRAV-certifierade kycklinguppfödare, därför är lantbrukarna som gör Reko möjligt otroligt viktiga. På sex ekologiska gårdar i Skåne, Västergötland och Östergötland finns flitiga lantbrukare som gör det möjligt för kycklingar kan sprätta mellan vetefält och gröna ängsmarker. Våra uppfödare driver helt ekologiska och KRAV-certifierade lantbruk med stor respekt för djuren, råvarorna och konsumenten. 

Gården Stora Tostebo, utanför Nykil i Östergötland, har varit KRAV-certifierad sedan 1985. Här växer de ekologiska kycklingarna fritt i naturlig takt på stora ytor. De vårdas med kärlek av Arne & Ros-Mari och nästa generation på gården, Björn & Angelica.

Med sin stora kunskap och hållbar och respektfull djuruppfödning är uppfödarnas kompetens en viktig pusselbit på vår resa mot Sveriges godaste kyckling. När kycklingar är tre veckor gamla får de komma till ett stall där de har tillgång till cirka 20 000 m² ängsmark, vilket motsvarar minst fyra kvadratmeter per kyckling. De får gå ut som de vill och dessutom har de tillgång till en veranda med tak, som används flitigt vid regn och andra ruskväder.

 

Ekologisk kyckling REKO
Tacos med kyckling och ananassalsa

Här hittar du fler goda recept på Rekokykling och Vinsiders egna kock Sebastian Schauermann använder sig alltid av deras kycklingar. Här hittar du ett flertal recept från honom:

Primör premiär med Sebastian Schauermann 

Smakrikt, gott och enkelt att grilla! 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.