Petter startar Budbreak tillsammans med Gabriel Enning

Foto: Ea Czyz

Nu tar artisten Petter Askergren nästa steg inom vinbranschen och startar Budbreak tillsammans med Gabriel Enning. 

Det är väl få som missat att han inte bara är en erkänd artist med över 25 år bakom sig på den svenska musikscenen utan också är en riktigt vinnörd och utbildad sommelier.

Enligt honom själv fanns intresset för vin innan han ens hade åldern inne för att dricka det, men det var också en tid då de flesta som gick på sommelierutbildning jobbade inom restaurang. 

Och med pågående musikkarriär fanns inte heller tiden. Men intresset bestod och höll i sig hela vägen fram till 2014 när han väl tog klivet in till Vinkällarns dryckesutbildning och för att gå deras sommelierutbildning. Innan hade han känt att det nästan var som en hemlig sekt att jobba med vin men nu fick han tillgång till koderna. 

Han jämför en sommelierutbildning med att ta körkort. 

”Du lär dig lite om bilen, mer om trafiken och hur du ska köra. Men vill du lära dig hur bilen verkligen funkar måste du börja skruva och mecka själv. Samma sak gäller med vinkunskaperna. Som sommelier lär du dig väldigt mycket historia och teorier men för att verkligen förstå ett vin, vingården och människorna bakom vinet, då måste du vara på plats vid skörden, tvätta ur faten och stampa druvorna. Du måste förstå och du måste följa med hela processen.”

Efter flera år med sitt egna varumärke Plex, vinpodd med Alf Tumble och egna restauranger är det nu dags att även börja importera vin tillsammans med Gabriel Enning som varit i branschen sedan många år tillbaka. När frågan kom tvekade inte Petter speciellt länge och nu har man ett flertal producenter att jobba med och även flera på gång. En som ligger varmt om hjärtat är Piero Busso. På en av sina resor träffade han Piero och idag har deras relation utvecklats till vänskap där man hörs mer eller mindre varje vecka. 

”När det blev klart med Budbreak kände jag direkt att Piero var en självklar producent att jobba med. Jag kommer göra allt i min makt för att få hans viner på restaurangerna och för att fler ska upptäcka vilka fantastiska viner han har.” 

Idag har man ett tiotal producenter och man kommer fortsätta att ta in fler under året, det finns ett litet fokus på Italien men hela världen är intressant enligt Petter.

Text: Mats Garb

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.