Ricasoli belönas för sitt miljöarbete

Ricasoli erhåller Equalitas-certifiering från Valoritalia, ett viktigt erkännande som belönar den äldsta italienska vingårdens val och hållbarhetspolitik. Idag är Ricasoli också ett av de viktigaste och mest prestigefyllda vinföretagen på den internationella marknaden.

Genom att följa Equalitas-standarden slutför Ricasoli en omvandlingsprocess som har gjort den till en avantgardevingård, inriktad på att successivt minska miljöpåverkan och samtidigt uppmärksamma social och ekonomisk hållbarhet.
Sedan mitten av 1800-talet, då det leddes av Bettino Ricasoli, den andra presidenten för rådet i ett enat Italien, har företaget gjort experimenten till sin särdrag. Det är i de berömda källarna i Brolio som “Barone di Ferro” (som Bettino Ricasoli fick smeknamnet) utvecklade den så kallade “Chianti-formeln”, den nuvarande Chianti Classico, hörnstenen i det toskanska vinarvet.

Ricasoli belönas för sitt miljöarbete

Med 240 hektar specialiserade vingårdar är Ricasoli för närvarande företaget med den största vingården i Chianti Classico-området, den toskanska ursprungsbeteckningen erkänd sedan 1716 och anses vara den äldsta i världen. Francesco Ricasoli, direkt ättling till Barone di Ferro och nuvarande president för företaget, har följt familjetraditionen genom att utföra intensiv forskning i syfte att avgränsa särdragen i företagets vinodlingsarv. Resultatet blev en mycket exakt zonindelning, vilket har lett till produktion av en del cru viner av hög kvalitet. Forskning, kvalitet och hållbarhet är pelarna kring vilka Francesco Ricasoli har format företaget och som gör det till ett av de mest kända italienska varumärkena i världen.

Francesco Ricasoli

Målet som Francesco Ricasoli förklarar är att företagets miljöpåverkan ska reduceras till noll.  

”Hållbarhet  kommer att spela en alltmer avgörande roll, både i produktionsprocesser och i konsumentval. För morfologisk sammansättning och placering är jordbruksmarkerna bland de mest förorenade och rena i Toscana; våra källare ligger där skog och stenig mark fanns, vi växte upp i harmoni med naturen och vi gjorde ingripanden bara där det var nödvändigt och alltid med respekt för den miljömässiga och territoriella balansen. I ett sådant intakt sammanhang var det enkelt att välja att utöva en vinodling som var mycket vänlig för naturen med hjälp av agronomiska tekniker med låg miljöbelastning. Den forskning som genomförts genom åren och den teknik som tillämpats har gjort det möjligt för oss att respektera territoriet till fullo och samtidigt producera kvalitetsviner. Av dessa skäl tolkar vi och genomför en 360-graders strategi för hållbarhet och anser att det är vår stora stolthet.”

Francesco Liantonio, President of Valoritalia

För Francesco Liantonio, VD för Valoritalia, har de verifieringar som utförts i företaget belyst en ledande verklighet.

“Vi är imponerade av den uppmärksamhet som Ricasoli har mot Chianti-området, miljön och organisationen. Equalitas är en svår och krävande standard; ett mål som bara kan uppnås om du har en effektiv struktur och stor teknisk kompetens. Jag är övertygad om att Ricasoli utgör en referensmodell för alla italienska vingårdar. Att upprätthålla ett starkt band med tradition samtidigt som man skapar innovation och värde innebär mod och engagemang utöver det vanliga.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.