Pinot Noir från Nya Zeeland

Följ med på en vinresa som tar oss hela vägen till Nya Zeeland och distriktet Marlborough i jakten att skapa ett fantastiskt vin på pinot noir. För finns det någon druva som är lika mytomspunnen och förförisk?

Ofta går tankarna till Bourgogne men på senare tid har pinot noir tagit hela världen med storm. Nya Zeeland har lyckats skapa fantastiska viner av druvan samtidigt som det är ett av de senaste länderna på vinkartan.

Låt oss presentera några av pionjärerna som var med och etablerade det nya vinlandet Nya Zeeland, Neal och Judy Ibbotson. Paret startade sitt företag 1978 och odlade druvor för försäljning fram till 1994 då man startades varumärket Saint Clair Family Estate med egna viner. Namnet Saint Clair har sitt ursprung från den familj, Sinclair, som byggde det första huset i byn Blenheim i Marlborough.

ANNONS
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär.
Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019, Nr 16015, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Neal och Judy Ibbotson.

Vinföretaget har nu växt till 37 vingårdar, kontrakterade vinodlare inräknat. De egna vinodlingarna omfattar 100 hektar. Saint Clair är certifierade för hållbar vinodling och använder sig av minimalt med gödningsmedel och Neal Ibbotson som arbetat med druvorna sedan 1978 vet att bra vin behöver bra druvor. Nu för tiden är det framför allt den andra generationen och döttrarna Sarina och Julie som tar hand om den dagliga verksamheten, fast än har Neal och Judy inte några planer på att gå i pension.

ANNONS
Pinot Noir av hög kvalitet och med blygsam prislapp!
Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019, Nr 16015, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Nya Zeeland

I början av 1800-talet planterades de första vinstockarna på Nya Zeeland men det var först under 1970-talet som kvalitetsvin kom i fokus. Nya Zeeland är litet vinland med stor potential och för att vara ett av de nyaste vinländerna är det lustigt att det är landet som mest påminner om gamla världen. Naturligtvis har det att göra med ett liknande klimat även om vi är placerade på varsin sida av jordklotet. En rolig anekdot är att man nästan var påväg att förbjuda all alkoholförsäljning på ön en gång tiden, men det var vinbönderna som satte stop för lagförslaget.

Pinot Noir från Nya Zeeland

Eftersom vi just nu inte kan resa fritt i världen för att göra ett besök på vingården tar vi oss dit med hjälp av Google Maps. Zooma in över Saint Clair Family Estate, ta sikte på Blenheim för att sen följa Road One rakt upp mot Spring Creek och sen snett till vänster, och kika på de många små vintankarna. Anledningen är att många olika vingårdslotter plockas i separata tankar för att sedan provas och blandas för bästa resultat. Hantverket i vingården är något som ligger familjen varmt om hjärtat. Det finns en hel del viner från Saint Clair på den svenska marknaden och en anledning är att Sverige är ett av länderna med störst tillgång till deras export.

ANNONS
Elegant doft med toner av mörka körsbär, vinbär och plommon.
Saint Clair Origin Pinot Noir, 2019, Nr 16015, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Pinot noir från Nya Zeeland

Med sin lättsamma och förföriska kryddighet som höjer stämningen med sin körsbärskyssta färg samt lyfter de eleganta maträtterna med sin friska och aptitretande stil. Druvan är lätt att älska i glaset men gissningsvis har många vinmakare svurit över den, då det inte är någon enkel och lättodlad druva. Den vill ha full uppmärksamhet i vingården och inte vare sig för varmt eller för kallt. Under vinmakningen ställer den krav och vill inte domineras av ek utan få lysa igenom som den diva den är. Om allt faller på plats ger den tusenfalls tillbaka och all möda är värd för att få njuta av denna vackra stjärna. Elegant och sofistikerad, ibland lättsam och bärig och ibland djup, kryddig med stråk av animalier och rökig mineral. Den senare varianten, läs dyrare, trivs och visar sin fulla potential vid lagring. Mycket vin för pengarna får du i vinerna från famileföretaget Saint Clair Family Estate.

Saint Clair Origin Pinot Noir 2019
Pris: 109 kronor, art.nr 16015

Finns på utvalda Systembolag och kan även beställas med hemleverans på systembolaget.se

Körsbärskysst röd färg med purpurblå stick. Kryddig doft med jordgubbar, en plockad kvist med solvarma blåbär, sandelträ, kanel, kakao och körsbärskärnor. Smaken är läckert körsbärsfruktig och kryddig med bäriga inslag. Kryddiga fattoner med kakao samsas med friska skogsbär, plommon, jordgubbar och finstämda tanniner balanserar hela paletten på ett trevligt och inbjudande sätt.

Vinet passar lika bra till den lättsamma kycklingsalladen som till den kryddiga kycklingen, vita fisken som plockbordet med smårätter. Varför inte bjuda upp lammet eller den vilda fågeln till dans.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.