Pinot Noir – en älskad druva

Pinot Noir Kalifornien
Pinot Noir från en vingårdar i Kalifornien.

Vem älskar inte Pinot noir? Om du frågar Miles Raymond, spela av Paul Giamatti, i filmen Sideways så skulle han förmodligen svara att ALLA vindrickare älskar denna svårodlade och känsliga druva. För det är ingen druva som du hittar överallt, visst förekommer den runt om i världen, men den behöver verkligen rätt förutsättningar för att leverera.

Med det tunna skalet kommer utmaningen att få den att trivas på rätt plats. Det är lätt att dra på sig röta och svamp och helst vill druvan slippa stora temperaturskillnader. Det ska helst vara svalt och torrt. På rätt plats kan det skapas vin av världsklass. De mest kända området är såklart Bourgogne i Frankrike och här de dyraste vinerna från, men det går också att hitta ett bra pinot noir vin runt 100–150 kronor. Ett annat område som är minst lika känt och där druvan trivs är Champagne. Både ensam i en Blanc de noirs eller i blandningar med övriga druvor.
Kärt barn har många namn och i Tyskland kallas den spätburgundur, Österrike blauburgunder och i Italien går det under namnet pinot nero.

Andra kända platser där druvan trivs är Sonoma i Kalifornien, Willamette Valley i Oregon, Central Otago på Nya Zeeland och den finns även i Australien, Chile och Schweiz för att nämna det mest kända platserna.

Lyckas vinmakaren blir det fantastiska viner. Unga pinot noir viner är ljusröda, bäriga och lena. Det både doftar och smakar jordgubbar, hallon, blåbär och troligtvis hittar du både örter och kryddor. Om det få mogna ett tag går det mer mot tegelfärg och fram kommer skogen, löven och solmogna bär i paletten.

En galen kombo, men god, är pinot noir och ostbågar.

Vinsiders vintips

Irony Pinot Noir, 2018
Kalifornien, Central Coast, Monterey County, Monterey
150 kronor, art.nr 6694

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.