Fish tacos och Lobster rolls

 

Sebastian Schauermann

Jag har många härliga minnen från Kalifornien, i början på 90-talet i 20-års åldern så sålde jag allt jag hade här hemma för att få göra en road trip i USA.

Landade först i LA där jag köpte en Ford station wagon och började min 9 månader långa resa med att resa upp och ner längs västkusten och ända ner till Mexico. Vi åt mest gatumat och besökte ofta härliga dinners längs vägen på Highway One. 

Mina främsta matminnen från den delen av resan består av Fish tacos och Lobster rolls som gjorde störst avtryck på mig. För första gången förstod jag storheten i vitt vin från Kalifornien och sedan dessa har jag hållit det som en av dom främsta producenterna av vita kvalitetsviner. Men skall jag vara ärlig så var amerikansk lager det som tilltalade mig mest. Så låt mig ta med er på en resa tillbaka till mina matminnen från den resan. 

Fish tacon kommer ursprungligen från Baja Mexico närmare bestämt från marknaden i San Felipe där Ralph Rubio på 70-talet såg storheten i rätten och tog den till Kalifornien och San Diego i början på åttiotalet och började servera den på den egna Restaurangen ”Rubios” så som den ser ut idag.

Det som är gott är gott

Jag har sett många varianter sedan jag först stötte på den. Det vi kan vara överens om är att på en Kalifornien Fish taco ska det vara nån stekt eller friterad fisk, tortilla, skivad kål, vit sås såsom majonäs eller gräddfil/creme fraîche (sour cream), salsa och lime. 

Detta för originalutförandet men som jag brukar säga ”det som är gott är gott” och i mitt tycke kan man göra våld på alla recept så länge det smakar bra.’

Lobster rolls kan du hitta över hela USA men har sitt ursprung i Conecticut och är nåt du ofta hittar på menyn i Kalifornien. Det finns två varianter man pratar om. Den ena görs med hummer och smält smör och den andra med majonäs. Den kan serveras i ett korvbröd eller i en ”bun” typ hamburgerbröd. I dagens hälsosamma Kalifornien kan man även hitta den ”naked” dvs helt utan bröd i ett salladsskal. Du måste prova mitt recept på slider buns som har blivit lite av mitt trademark och jag gör sällan en catering utan att uppdragsgivaren har det på sin önskelista. 

Här får ni mina enkla tolkningar av den matresan och Fish tacos och Lobster rolls, men jag har även matchat de med två drycker som jag tycker passar båda rätterna som hand i handske. Lynx Chardonnay är ett prisvärt vin som jag tycker kan bära den lilla hettan i tacon och kompletterar hummern väl.Den har tydliga smaker av tropisk frukt som är en förutsättning med mat med chili. Nötter, äpplen och kardemumma är också framträdande i detta ekfatslagrade vin. Det finns också en frisk balanserad syra som är ett måste till dessa rätter. 

Jag är ett stort fan av alkoholfri lättöl och det finns idag många bra att välja bland. En typisk amerikansk lager är Brooklyn Lager och deras nya Special effects. Jag har verkligen fastnat för den har så många härliga smaker som jag ofta märker matcher min egen matlagning. Jag är ingen expert på öl men i min värld så upplever jag det som en hybrid mellan en fruktig IPA och en typisk mörk lager. Dess tydliga smaker av frukt, kola, bitter och blommor är det som passar så bra till de här enkla recepten. 

Du kan följa mig på instagram @sebastianschauermann för mer inspiration och rätter. 

Hoppas det smakar!

Fish tacos och Lobster rolls

Baja Fish Taco (4 pers)

200 gram vit fisk, tex torsk i 8st 25gr bitar

8 st tortillabröd 

200 gram panko ströbröd

1 dl Mjöl 

1 dl öl (alt. vatten)

1 st ägg

2 dl Frityrolja till friteringen eller stekning

1 st avocado 

2 st skivade salladslökar

1 st jalapeno

1 st urkärnad tomat 

1 dl kokta kidney bönor

10 gram färsk koriander

2 st lime

2 dl creme fraiche eller gräddfil

200 gram tunt skivad vitkål

4 msk sriracha sås (alt en annan het chilisås)

2 st lime delad i klyftor

Salt och Tellicherry svartpeppar

Så här gör du:

Salta fisken runt om.
Rör ihop en smet av öl, ägg och mjölk som, du lägger ner fiskbitarna i.
Plocka upp fiskbitarna ur smeten och vänd dom i panko.
Gör en färsk salsa på tärnat tomatkött, salladslök, kidneybönor, jalapeno och avokado . Smaka av med sriracha sås , lite lime och salt. 
Fritera eller stek fisken i rikligt med olja på 180c i ca 5 minuter tills den har fin färg och är färdig.
Stek tortillabröden i torr panna på hög värme tills den får fin färg.
Montera tacon med skivad vitkål i botten, sedan 1 fiskbit  och sist rikligt med salsa, servera med lime och creme fraiche eller gräddfil.

Vintips till rätten:

 

Lynx Barrel fermented Chardonnay 2018

“Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, persika, smör, nötter, kardemumma och citrus.”

Pris: 99 kronor
Art.nr 4653

Sebastian Schauermann berömda slider buns (4 pers)

25 gram jäst

1,5 dl mjölk, ljummen

1 msk honung (eller strösocker)

1 ägg

1 ägg, till pensling

ca 4 dl vetemjöl special (eller manitobamjöl)

50 gram smör, smält

1 tsk salt

sesamfrön

3 msk olivolja, till pensling

Så här gör du:

Blanda jäst, mjölk, honung/socker och ägg i degbunken. Tillsätt mjöl, smält smör och salt. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet i degblandare/assistent, eller 10 minuter för hand. Jäs 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bord och vik den 4 gånger, men knåda inte låt jäsa i ca 45 minuter till under bakduk.

Forma 20–25 (ca 30gr st) små runda bröd som får jäsa på plåt under bakduk i 1–2 timmar. Ett tips är att smörja händerna i lite olivolja mellan varven när du gör detta då degen skall vara ganska lös för bästa resultat.

Pensla med 1 ägg och strö över sesamfrön. Sätt ugnen på 220 grader med kombiånga. Har du bara en vanlig ugn så kör the old school-modellen och sätt in en ugnstålig bunke/form  med vatten på ugnsbotten så att det bildas ånga. Ställ buns plåten mitt i ugnen och grädda i cirka 8–10 minuter, tills brödet har fått en ljus fin färg.

Låt svalna på galler och pensla bullarna med olivolja, då blir de extra saftiga.

 

Lobster rolls (4 pers)

8 st slider buns (små hamburgerbröd / korvbröd)

400 gram kokt hummerkött (ca 2–3st hummrar)

2 salladslökar

5 gram hackad färsk dill

1 msk  dijonsenap

1 krm tabasco 

4 msk majonäs

1 st pressad citron

Salt och Tellicherry svartpeppar

1 st tunt skivad fänkål

Så här gör du:

Hacka hummerköttet och blanda i en bunke med majonäs, salladslök, tabasco, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Stek eller värm bröden och fyll dem med röran och toppa den med lite fänkål för härligt krisp och bra smak kombo.

Ett alkoholfritt alternativ:

Brooklyn Special Effects

“Maltig smak med inslag av apelsinskal, sirapslimpa, honung och grapefrukt.”

Pris: 15,90 kronor
Art.nr 19028

Tycker du att Fish tacos och Lobster rolls låter smarrigt och vill hitta fler recept från Sebastian Schauermann? Fler hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.