Plantation Jamaica 10YO tar plats i tillfälligt sortiment

Den 22 september lanserar den framstående romproducenten Plantation Rum, en vintage rom som hyllar Jamaicas exceptionella romkultur – Plantation Jamaica 10YO. Det är en kraftfull och smakrik rom som visar tydligt varför Jamaica förtjänar sitt rykte om att vara ett av världens absolut bästa romländer.

Plantation Jamaica 10YO är en dubbellagrad rom med beteckningen Grand Terroir. Beteckningen är ett begrepp som används inom Plantation för att betona och markera ursprunget eller det geografiska området. Romen är precis som en Jamaicansk rom är känd för att vara, kryddig, smakrik och kraftfull. Den har lagrats på bourbon-fat under åtta år och sedan ytterligare två år på franska, cognacs-ekfat. Dubbellagringen, som är Plantations signum, har skapat en intensiv och komplex rom som visar hantverksskickligheten hos destillatörerna på Long Pond och Clarendon.

Doften är intensiv och komplex med färska frukt- och jordtoner och en tydlig hint av trä. Smaken har bakverks- och frukttoner av persika, banan, plommon och valnöt. Toner av kanel, kryddnejlika och vanilj dansar på tungan. Eftersmaken är lång, torr och nästan mintig. Den utvecklas sedan med kontrasterande toner av rostade kaffebönor, grillade mandlar och melass.

Jamaica ingår i ögruppen Stora Antillerna och ligger lite för sig själv cirka 15 mil söder om Kuba. Sockerrör har odlats på Jamaica sedan 1673 och romdestillationen är troligen nästan lika gammal. Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay – ön där den kraftfullaste whiskyn produceras. Det var britter som annekterade Jamaica och de tog med sig sina destilleringsmetoder. Därför tillverkas Jamaicansk rom, precis som singelmaltwhisky, oftast i potstills och lagras på ekfat. Även klimatet på Jamaica kan vara närmast brittiskt, om än något varmare. Ön är dock svalare än andra karibiska öar och präglas ständigt av salta havsvindar och hög fuktighet. Resultatet är generellt sett en fruktig rom med mängder av smaker, lika kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Plantation Vintage Jamaica 10 Years

Nr 22101 | 3600 Buteljer | 569 kr | 42 % vol. | 700 ml | TSV

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.