Duka upp för påsken!

 

Nu dukar vi upp för påsken och Vinsiders egna kock Sebastian Schauermann låter dig inspireras med härliga recept!
De ljuvliga bilderna är tagna av Fabian Björnstjerna och det är nästan så man kan känna doften och smakerna och längre ner hittar du hela inköpslistan.
Smaklig måltid och glad påsk!

 

Laxtartar med wasabi, crispy avokado och rättika
Ingredienser 
4 portioner
4 msk rostad sesamfrön
200 g tärnad laxfile
1 tsk wasabi
3 msk ljus soya
1 st hackad salladslök
1 st avokado
20 g strimlad rättika 
1 pressad lime 

Gör så här:
Dela avokadon i 8 bitar och vänd dom sesamfröna.
Skiva rättikan tunt och strimla den fint i tändstickstavar, lägg dom i iskallt vatten tills servering.
Lägg den tärnade laxen i en bunke och tillsätt wasabi, salladslök, limesaft och soya och blanda ihop det. 
Fördela laxtartaren på 4 tallrikar, toppa med 2 st skivor sesampanerade avocado och tillsist rättikan, servera med eventuellt lite extra wasabi och soya.

Servera gärna med en fruktig Pinot Grigio, jag rekommenderar Masi Masciano som även har lite toner av citronskal.

 

Lambracks med hasselnötter och ramslöksolja, savoykåldolme med portabello och pecorino samt rotfruktsgratäng 
Ingredienser 
4 portioner
700 g lambracks från Kötthallen
50 g rostade hasselnötter
1 st hackad gul lök
25 g ramslök
4 msk olivolja + stekning
30 g smör
4 st förvällda savoykålsblad
100 g portabello
25 g riven pecorino
80 g kokta linser
400 g tunt skivade rotfrukter (potatis,kålrot,selleri)
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl grädde
5 g timjan 

Gör så här:
Gör en  slät ramslöksolja med olja och ramslök i en blender/mixer.
Blanda ner rostade hasselnötter.
Gör en gratäng genom att rosta rotfrukterna i en ugnsfast gratängform i ugn 200°C med olivolja ,vitlök och timjan i 20 minuter. häll över grädden och gratinera i ugnen i 30 minuter tills den är mjuk och har fin färg.
Stek i en stekpanna portabello och lök tillsammans i smör tills dom får en fin färg och mjuk konsistens, blanda i dom kokta linserna och riven pecorino med svampröran.
Fyll dolmar med svamröran och värm dom i ugn på 160°C i 15 minuter innan servering.
Putsa lammracken från senor men lämna kvar fettet för bäst smak, bryn dom runt om och kör in ugn på 150°C i ca 15 minuter till innertempratur på 57°C. 
Ta ut och låt vila i 10 minuter innan du skär upp racken. 
Drizzla över med ramlöksoljan och dolmen bredvid, servera med rotfruktsgratängen.soya och blanda ihop det.

 

Sveriges godaste Reko kyckling ever 
Jag brukar ugnsrosta/grilla kyckling rätt så ofta då jag tycker är den godaste kycklingen.
Det är mycket enklare än du tror och här kommer det enda receptet du behöver använda igen.
Kycklingen kan bli  torr om du bara kastar in den på hög värme i ugnen och kör skiten ur den, det komplexa är att brösten blir färdiga före låren, men lugn det finns en lösning och det är att lägga den i saltlake över natten och följa mina instruktioner. Detta är ett basrecept vill du ha mer kryddor är det bara köra på.

Ingredienser 
4 portioner

Saltlake:
2 l vatten 
90 g salt 
1 tsk torkad Timjan
2 lagerblad 
5 svartpepparkorn
2 st vitlöksklyftor 

Koka upp 2 dl av vattnet och häll i saltet, kryddorna och vitlöksklyftorna koka tills saltet är upplöst och ta av det från spisen. Häll på resten av vattnet och ställ det svalt.

1 st hel Reko kyckling 
50 g Olivolja eller smör för pensling.

Gör så här:
Lägg kyckling i saltlaken över natten eller 5–15 timmar. 
Vid tillagning sätt ugnen på 100°C. 
Pensla kycklingen med olivolja eller gnid in den med rumstempererat smör.
Ställ in kycklingen på en plåt i ca 2 timmar, bästa är om du har en köttermometer som du sätter i lårets tjocka del. Ta ut och pensla den vart 30:e minut. 
Kör tills den uppnått 70 grader och ta den ut ur ugnen, höj ugnen till 200°C i grill läget. Under tiden ugnen stiger så passa på att pensla den en sista gång. 
När ugnen nått rätt temperatur ställer du in den och kör den till fin färg i 20 minuter.
Ta ut kycklingen och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den. 
Servera med dina favorittillbehör. 
Jag ugnsrostade morötter i olika färger och några gröna sparrisar.

 

NKÖPSLISTA
Kött från Kötthallen, experter på kvalitetskött till marknadens bästa pris, t.ex. lambracks, oxfilé, wagyukött. För aktuella priser www.kötthallen.com.

Kyckling från REKO Kyckling

Porslin från Le Creuset

Stort serveringsfat, Le Creuset, 46 cm, 699 kr.
Tallrik, Le Creuset, Mist Gray, 27 cm, 249 kr.
Tallrik, Le Creuset, Shell Pink, 22 cm, 199 kr.
Djup tallrik, Le Creuset, Shell Pink, 169 kr. 
Minigryta, Le Creuset, Mist Gray, 10 cm, 269 kr. 
Stekpanna, Le Creuset, Mist Gray, 28 cm, 1990 kr. 
Rödvinsglas, Le Creuset, 4 pack, 70 cl, 659 kr.
Vitvinsglas, Le Creuset, 4 pack, 40 cl, 659 kr.
Vattenglas, Le Creuset, 4 pack, 46 cl, 579 kr.
Saltkvarn, , Le Creuset, Shell Pink, 21 cm, 429 kr.
Pepparkvarn, Le Creuset, Shell Pink, 21 cm, 429 kr.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.