Så lagrar du vin med Maya Samuelsson

Så lagrar du vin med Maya Samuelsson
Maya Samuelsson framför vinkylen från LG SIGNATURE. Foto: John Guthed Photography

SÅ LAGRAR DU VIN – SOMMELIER MAYA SAMUELSSON GUIDAR

Vid rätt förhållanden mognar viner på ett bra och balanserat sett när vi lagrar dem. Det finns vissa viner som är skapade för att lagras innan du dricker dem, medan andra inte alls mår bra av det. Sen har det till viss del med smak att göra, helt enkelt vilken sorts vin du föredrar.
Vissa egenskaper i vinet som strävhet, mycket frukt och alkohol gör att de tål att lagras. Syra och kolsyra är andra egenskaper som också gör viner lagringsdugliga. Champagne ett utmärkt exempel på detta. Om du vill testa att uppleva skillnaden hemma, köp tre flaskor standardchampagne och lagra dem, för att sedan smaka en flaska i taget efter tre, fem och tio år.

Lagra eller spara?

Vad är egentligen skillnaden mellan att lagra och att spara? Att lagra är när det finns en tanke bakom att lägga undan ditt vin, du vill alltså att det ska hända något med vinet och förhoppningsvis kommer det bli bättre efter att du lagrat det. Men vin är hållbart och även de viner som inte behöver lagras kan sparas. Termen spara använder vi alltså när vi vill behålla ett vin i kanske 1–2 år utan att det blir dåligt, även om tanken inte är att vinet ska utvecklas på något sätt.

Vad händer vid lagring?

När du lagrar vin förändras karaktären. Karaktär hittar vi i både doft och smak och det är de termer vi använder för att beskriva vinet som exempelvis fruktig, kryddigt, blommigt och så vidare. För att enkelt förklara hur karaktären förändras vid lagring kan man jämföra med äpplen. Ett ungt vin, 1–2 år, kan ha karaktärer av gröna krispiga äpplen medan om vinet får ligga ett par år går smaken snarare mot gula och röda höstäpplen, medan ett riktigt gammalt vin får aromer av fallfrukt. Sedan är det din personliga smak som avgör vad du föredrar. Vid lagringen går upplevelsen av strävhet och syra i vinerna ned. Lagring av vin kan alltså ibland användas för att få vissa viner mer balanserade.

Tre viktiga faktorer 

Att lagra vin på rätt sätt är såklart en hel vetenskap. Men det finns tre viktiga saker att börja med. Det första är att det ska vara mörkt. Vinerna är väldigt känsliga mot ljus och kan få en skada som heter Light strike och ger upphov till obehagliga aromer. När det kommer till vinkyl är det därför viktigt att välja en som inte släpper in ljus. LG Signature vinkyl har en dörr tillverkad av tonat glas med en yttre lågemitterande metallpanel som skyddar mot UV-strålar för att undvika solljus. Det andra är att temperaturen ska vara jämn och ligga runt 14 grader, den ska inte variera under dagen och helst inte mer än fem grader under året. Den tredje viktiga faktorn är att flaskorna ska ligga så stilla som möjligt. Vibrationer kan också skada dina viner då de mogna snabbare och blir obalanserade. Även dessa två faktorer är därför viktigt att ta hänsyn till när du väljer vinkyl.

Så lagrar du vin med Maya Samuelsson
Knacka på glaset för att tända ljuset i vinkylen. Foto: John Guthed Photography
LG Signature vinkyl optimal för lagring

Den vackra vinkylen från LG SIGNATURE har avancerade funktioner som garanterar optimal temperatur och luftfuktighet, minimalt med vibrationer samt skydd från UV-ljus.

  • Med multi-temperaturkontroll går det att lagra viner i olika temperaturzoner. 
  • Med funktionen InstaView slås belysningen på med en dubbel knackning, så du enkelt kan se in i kylen utan att behöva öppna dörren. Detta minskar temperaturfluktuationer och garanterar vinets kvalitet.
  • LG Signature vinkyl har ett kylsystem som minimerar vibrationer, vilket garanterar vinets kvalitet och förebygger sedimentering och att vinerna åldras för snabbt. Det resulterar också i en tyst drift utan onödig störning.

 

Läs mer: Fredagsdrinken – LG Signature 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.