SAV 1785 Pétillant Naturel sätter svensk björksav på världskartan

Tyvärr råder det fortfarande en hel del skepsis mot svenska vinproducenter och svenskt vin, men det har hänt enormt mycket och det kommer garanterat att hända ännu mer inom de närmsta åren. Sen har vi en lång tradition bakom oss att tillverka dryck av bär, frukter och björksav.

Exakt hur långt tillbaka människan har utvunnit en dryck ur björksaven är svårt att svara på, men troligtvis är det ett par 1000 år. Björksav har ansetts var nyttig och hälsofrämjande. 

Nu har vi en svensk producent som bestämt sig för att sätta sin björksav på världskartan. Vi tar det från början och vi behöver inte gå så långt tillbaka. 

Året 2018 grundade Christian Karlsson och Bengt Strenge SAW Winery med målsättningen att skapa och producera ett mousserande vin på björksav. Till sin hjälp anlitades Lars Torstensson, flerårig vinmakare med kunskaper som få andra svenska vinmakare har idag. Redan från start var målet att få fram en produkt som konsumenterna ville dricka och återkomma till. Tillsammans med Lars har SAV utvecklat en helt egen tillverkningsmetod, Méthode Suédoise. Det är en helt unik metod och är en blandning mellan méthode classique eller champagnemetoden som vi säger på svenska och méthode ancestral som innebär att den första jäsningen är inte helt avslutad när vinet tappas på flaska. 

Méthode Suédoise

Méthode Suédoise innebär att innan den första jäsningen i tank är helt avslutad, flyttas vinet över till flaskor och där tillsätts ytterligare jäst och socker för att utveckla den unika smaken och för att skapa bubblorna. Processen tar ungefär ett år från första jäsning till färdig flaska. 

 

I produktionsanläggningen som ligger i Östersund finns idag en kapacitet på att producera 500 000 flaskor om året och möjligheten finns att även att öka produktionen när efterfrågan ökar. 

Saven skördas varje vår, när tjälen släpper. Man borrar ett litet hål i björkens stam och kopplar på ett slutet system med små rör från björkarna och ner i stora behållare. Varje björk ger ca 200-300 liter under de 3-4 veckorna man kan skörda. Givetvis tar inte träden någon skada av processen. Därefter högpastöriseras björksaven och förvaras i stora behållare där 300 mikrobiologiska prover tas per dygn för att säkerställa rätt kvalitet.  

När SAV 1785 Pétillant Naturel lanserades i december 2019 fick den direkt ett positivt mottagande av konsumenter, media och branschkunniga. I visa fall var det flera som hade svårt att skilja SAV mot ett mousserande vin. Under första kvartalet, och innan någon kunde ens gissa konsekvenserna av Corona spridningen i världen, så blev mottagandet på vinmässorna i Paris och  Montpellier precis så som man hade hoppats på. Ett flertal leverantörer i Frankrike, England och runt om i världen ville genast köpa produkten. Vid det här tillfället började nästa SAV gänget att tveka på om produktionen skulle räcka till för att möta marknaden. Sen gick det snabbt år andra hållet. Från nästen en dag till den andra lamslogs hela världen och samma personer som två veckor tidigare var beredda att köpa in produkten hade inte längre någon egen marknad att sälja den vidare på. 

 Eftersom tanken med SAV hela tiden har varit att jobba både med den inhemska marknaden men framförallt utanför Sverige så tog ett snabbt beslut att flytta hela lagret till Nederländerna och på så sätt själva kunna erbjuda direktleveranser till konsumenter både i Sverige och EU. Försäljningen sker på den egna hemsidan och SAV 1785 Pétillant Naturel ligger även i Systembolagets beställningssortiment. 

Närmst står man inför en ny lansering av ytterligare en produkt som innan jul och där man har ännu större förväntningar på mottagandet. 

Man genomför även en nyemission som ska ge möjligheten till att inventera i bolaget och vara med på en spännande resa. Målet är att växa framförallt inom i EU, men även Japan och Sydkorea. 

SAV 1785 Pétillant Naturel, art.nr 77440 Pris: 119kr

”SAV 1785 Pétillant Naturel är en helt vegansk produkt och har en så pass låg sulfithalt att den inte behöver anges enligt Systembolagets regelverk. Smak och doft av gröna äpplen, honung och björk. En härlig friskhet och små lätta bubblor. Perfekt som en iskall fördrink innan maten och när gästerna anländer.”

Text: Mats Garb

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.