Upplev Lodi i San Joaquin Valley

Om du är i Kalifornien och tröttnar på kustens dimma så kan det vara värt att söka sig inåt landet. Om du dessutom vill uppleva delstatens äldsta vinrankor, åk San Joaquin Valley och upplev Lodi.

Upplev Lodi som ligger ungefär en och en halv timmes bilfärd från San Francisco, mittemellan staden och skidorten Tahoe vid Sierra Nevada. Till skillnad från Sonoma och Napa påverkas inte Lodi av den nedkylande dimman från Stilla havet. Områdets fräschör levereras istället från floderna Mokelumne och Cosumne, som matas med smält snö från Sierra Nevada.

Jordmånen är baserad på sand och nedbruten granit som också spolats ner från Bergen. Det påminner om delar av södra Italien, som exempelvis Puglia. Landskapet är platt och utsträckt, likt rapsfälten i Östergötland.

Odlingarna startades av europeiska invandrare som kom till området i samband med guldrushen i mitten på 1800-talet. De som sökte lyckan fann ett hem i centrala Kalifornien, och fallet var detsamma med vinrankorna. De blomstrade rentav under förbudsperioden på 30-talet, då druvorna såldes till människor som gjorde vitt vin hemma. Av den anledningen har Lodi några av delstatens absolut äldsta vinrankor. Jorden har i manga fall brukats av samma familjer i generation efter generation.

Vinerna som produceras i Lodi har generöst med frukt, de glänser av all värme och solsken de utsätts för, på samma sätt som någon som precis kommit hem från en semester. Solkysst.

Upplev Lodi

Normalt är de fylliga, högkoncentrerade och mjuka, och med något högre alkoholnivå än genomsnittet. Druvorna i området varierar, men generellt är de väldigt anpassningsbara till varmt väder. De vanligaste är Zinfandel och Cabernet Sauvignon, men något förvånande ser man också druvor som normalt hör hemma i södra Europa, som Carignan, Grenache, Tempranillo och Aglianico.

I sökandet efter Kaliforniens stora terroir har vinmakares uppmärksamhet återvänt till Lodi, på grund av de historiska vingårdarna. Producenter som Bonny Doon, Turley och Birichino jobbar med vingårdar som exempelvis den 128 år gamla, ekologiska vingården Betchtold, där du kan hitta de äldsta Cinsault-rankorna som planterats på västkusten. Vinet är inte dyrt, utan har ett moderat pris med tanke på dess roll i delstatens vinhistoria. Dessutom erbjuder vingårdens viner en karaktär av röd frukt, som är lätt på fötterna.

 

2017 McManis Family Zinfandel

Den här Zinfandelen är extremt väl balanserad. Aromer av fyllig röd frukt; Jordgubbar, mörka körsbär och boysenbär. Smak av lakrits, nejlika, mint och vitpeppar. Vinet är öppet och med komplexitet. Certified sustainable. Art.nr: 70476.

2018 Three Finger Jack Old Vine Zinfandel 

Det här vinet är mörkt och rostat, med Zinfandels typiska ”fruktmarmelad”-kvalitet. Björnbär, amerikansk valnöt, läder, enbär och katrinplommon. Tillverkas av Delicato-familjen, en av Kaliforniens äldsta producentfamiljer. Art.nr: 6507.

Magin med äldre vinrankor 

När en vinranka åldras blir den mer stadig. Rötterna gräver sig djupt ner, vilket gör att rankan enklare kan hitta vatten även under torra perioder. Det här gör i sin tur att mindre bevattning behövs. Rankan anpassar sig till området, klimatet och terroiren. 

Den klarar sig även ofta bättre mot sjukdomar. På ett liknande sätt som människor har unga rankor massor av energi, och vill producera så mycket som möjligt. Men när de mognar blir de lite mindre vilda, och producerar mindre och mindre frukt, vilket gör att det som faktiskt produceras får en högre smakkoncentration. Mer socker och näringsämne per druva innebär mer intensive smaker, och per definition ett mer balanserat vin. När ingredienser läggs i en stekpanna kan de uppfattas som tunna och vattniga, men med tiden kommer de att blandas samman.

Text: Erin Stockton Foto: Lodi Winegrape Commission / Stephanie Russo Photography

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.