Single Malt Whisky – direkt från Skåne!

Råvaran i fokus när Skånska Spritfabriken släpper ny whisky. Det har gått fyra år sedan destilleriet senaste släppte en whisky. Nu– äntligen – är G-Whisky Stout Cask här. 

​Det har gått fyra år sedan destilleriet senast släppte en whisky. Då blev åtgången omedelbar och kunde snart endast köpas via aktionssajter. Den nya versionen har skapats med stort hjärta och eftertanke. Det är en mild, orökt single malt whisky som är fruktig till sin karaktär. Den har lagrats på fyra typer av franska ekfat.

Vi ville skapa en whisky som de flesta kan uppskatta, whiskynörd såväl som novis. Man som kvinna. Whisky skall kunna avnjutas av alla”, förklarar destilleriets master blender, Jan Rothman.

Alla drycker börjar med råvaran. Hos Skånska Spritfabriken har vi valt att använda ett förstklassigt korn från Skåne. Vi håller oss så långt som möjligt till lokala råvaror och om möjligt ekologiska. Kornet har sedan varsamt förädlats för att vi ska kunna behålla den goda maltsmaken i vår slutprodukt”.

Hos Skånska Spritfabriken destillerar man endast en gång, detta för att behålla så mycket av råvarans smak som möjligt. Det kräver en speciell panna och mycket goda råvaror.

”Viktigast för mig är smaken, fortsätter Jan Rothman, det ska hända saker i gommen. Jag vill att de produkter jag utvecklar ska vara milda samtidigt som de överraskar med ett stort djup”.

Att göra whiskyn omedelbart drickbar utan att vattna ned den och ändå behålla möjligheten att förändra smaken var inte lätt, fortsätter Jan Rothman.

”G-Whisky Stout Cask är fantastisk. Den är mjuk, balanserad, fruktig men samtidigt komplex. Jag tycker att det hantverk vi står för och den närodlade malten får ta plats på ett sätt som jag sällan upplever hos andra destillerier”, sprudlar whiskyälskaren Truls Lindholm, sommelier på Skånska Spritfabriken.

G-Whisky Stout Cask

G-Whisky Stout Cask är helt orökt, lagrad i fyra år och buteljerad vid 50,1%
Doft: karamell, kaffe, choklad, rostad ek, torkad frukt och en underton av röda bär.
Smak: karamell, kaffe, choklad, rostad ek, torkad frukt och en underton av röda bär.
Eftersmaken domineras av torkad frukt, rostad ek och choklad med en eldig finish.
Beställningsnummer: 8219401 Beställningssortiment.
Pris:  977 kr (destilleriet släpper endast 977 flaskor)

Tillverkning

Råvara: korn från Skåne, Trolle Ljungby
Mältning I Skåne, Trolle Ljungby
Vörtframställning i Skåne. Lundabryggeriet
Jäst i Skåne; Södra Sandby
Destillering i Frankrike
Destilleringsapparat: 600l, Stupfler Alambic Still
Lagrad i Södra Sandby på flera olika typer av ekfat som nya franska ekfat, använda Rödvinsfat, Olorosso sherryfat, och Stoutfat.
Lagringstid: ca 4,5 år
Blandning och Buteljering i Södra Sandby

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.