Smakfyllda presenttips – Vinprovning

Har du funderat på vad du ska ge bort till födelsedagen, eller kanske middagsbjudningen, för att sedan i sista sekund grabba tag i det första bästa som dyker upp på Systembolaget? Ja, där har nog många av oss varit, och visst är en flaska vin en klassiker till present som ofta går hem, men är det inte lite…gjort? Nog för att det kan vara en ögonöppnare för nya smaker, men hade det inte varit kul att tänka utanför (vin)boxen nästa gång?

Smakupplevelser i vinets värld

För även om vi stannar på samma tema – härliga smakupplevelser i vinets värld – finns så mycket mer att upptäcka. Och att ge bort, för den delen. Som till exempel nyckeln till en rikare vinupplevelse, nämligen fördjupad kunskap. Med det menar vi såklart inte att du själv ska predika om dina senaste upptäckter inom vinvärlden. Nej, göm din inre besserwisser och ge istället bort en härlig vinprovning.

Smakfyllda presenttips – Vinprovning

Det fina med en vinprovning är inte bara att det är en present som fortsätter att ge – vid nästa middagsbjudning, fredagsmys, eller när de nya kunskaperna nu tas tillvara på – utan det är också något som kan upplevas tillsammans. Och varför inte passa på att bjuda med hela kompisgänget, när man ändå är igång? Så ni allihop kan bli lite vassare på olika distrikt, druvor, och spännande smakkombinationer att fylla upp förrådet med där hemma.

Ost- och vinprovning

På tal om spännande kombinationer finns det ju en mindre uppsjö av olika provningar därute. Allt ifrån renodlade vinprovningar på teman som Bordeaux och Alsace, till smakkombinationer där du kan lära dig vilka viner som passar till vegetarisk mat, eller till och med till lakrits. Eller den troligtvis mer välkända kombinationen choklad och vin som gärna får en lite mer romantiskt klang. Och så klassikern såklart, ost- och vinprovning. Det sistnämnda är en sådan självklar kombination och smakförhöjare att det till och med sägs att det är osten som får vinet att sjunga.

Vill man satsa helhjärtat på en present som heter duga kan man sträcka upplevelsen till en hel helg tillsammans med jubilaren. Fortfarande på temat vin, såklart. Gör till exempel ett besök på någon av landets vingårdar, för att lära er mer om hur det är att odla vin i ett så pass kyligt klimat som det vi bor i. Kanske har du redan hört om vingårdar i Skåne, men även längre norrut, exempelvis i trakterna kring Flen, finns svenska druvodlingar. Här kan ni unna er en provsmakning kombinerat med rundvisning och övernattning på en gård med anor från 1500-talet. Låter det som den perfekta presenten till nästa jubilar bland vännerna?

För den som istället föredrar en mer urban vinupplevelse där en hotellvistelse ingår, finns det alternativet i Solna i Stockholm. Här tillverkas eget vin på ett urbant vinhotell, med druvorna från gården man äger i Toscana. Såklart kan man även här få sig en härlig vinprovning, eller till och med blanda sitt eget vin, som sedan märks med en egendesignad vinetikett om man så vill. För att få känna sig som ett riktigt proffs, helt enkelt.

Online-provningar

Även för de som inte bor i närheten av en stad där fysiska vinprovningar ges finns fortfarande många möjligheter. Den senaste tiden har nämligen en hel del online-provningar poppat upp. Därmed får man fortfarande med sig all nödvändig expertkunskap från en kunnig ledare som håller i kursen, samtidigt som man kan prova själv – eller med vännerna – i lugn och ro hemma i vardagsrummet.

Med det sagt tycker vi det är dags att slå bort tankarna på den rutinmässiga vinflaskan som present, och öppna upp för de många fler möjligheter som väntar därute. Det är dags att börja uppleva nya saker tillsammans. Testa nya smaker tillsammans. Få nya minnen tillsammans. Det är vad vi kallar en generös present. En present som fortsätter att ge.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.