Smakrikt, gott och enkelt att grilla

Sebastian Schauermann

Smakrikt, gott och enkelt att grilla är några ledord jag påminner mig själv om hela tiden och det har blivit mitt signum i köket med åren.

Den melodin kanske ni känner igen och – ja!, det är kärnan i Italiensk matlagning. Med bra råvaror behöver man inte komplicera matlagningen så mycket. Utan det handlar om dessa tre ord – smakrikt, gott och enkelt! Hemligheten med den goda måltiden ligger i kunskapen om råvaran addera lite baskunskaper om matlagning – då kan du leverera en middag i världsklass!
Nu är det äntligen vår och nu är det dax att på riktigt få använda sin grill och för mig är OFYR mer än en vanlig grill.
Jag har hittat lite råvaror av absolut bästa kvalitet och har gjort några enkla grillrecept som jag kan rekommendera.
Kyckling är ett fantastiskt kött att grilla, men det finns mycket jag inte vill köpa pga av avsaknaden av kvalitet och smak. Mitt tips är framförallt att alltid välja svenskt då får du kött som inte innehåller massa onödig antibiotika och strunt som inte behövs om du har en sjysst djurhållning. Vill du ha bästa kvalitet så köp krav-märkt , då får du ekologisk kyckling som har fått gått fritt och växt i långsam takt så smakerna verkligen kommer fram. Det är verkligen värt dom där extra kronorna och det är ju fortfarande billigare än dom flesta andra köttsorterna. Jag har fastnat för REKO kyckling som verkligen smakar riktig gårdskyckling som jag minns den från gården i Ravenna /Italien.

Smakrikt, gott och enkelt att grilla

När det gäller övriga ingredienser från Italien behöver du framförallt en bra olivolja och det finns också en massa halvfärdiga fabrikat som hantverksmässigt håller väldigt bra kvalitet. Det finns många sådana leverantörer men jag har hittat en märke som aldrig gjort mig besviken – Itigo! Dom har dessutom många ekologiska råvaror och det är ett stort plus för mig.
Vad dricker man till grillat? Jag har ju denna gång gjort en grill-lunch och då passar ju lättöl väldigt bra. Jag är förtjust i dom helt alkoholfria och här har jag några av mina favoriter. Brooklyn special effects, Falcon 0,0, Carlsberg alkoholfri och Eriksbergs hovmästarlager.

För dig som gillar en Italiensk lättare aperitif har jag slängt ihop 2st med Campari. En gjord på lättöl Brooklyn special effects samt en på tonic. 

Hoppas du nått fått några bra knep och inspirerats för att lyckas med din matlagning framförallt vid grillen.
Grillad sparris och tomat – sallad med rostade pinjenötter och parmesan, 4 pers
500 gram grön sparris
20 gram rostade pinjenötter
12 cocktail kvisttomater
4 msk olivolja 
1 litet huvud Romansallad 
40 gram riven parmesan
Salt och peppar
Tänd grillen och börja inte grilla förens du har en jämn och varm glödbädd, det skall fräsa till när du lägger mat på gallret.
Trimma sparrisen lite, jag brukar skära av dom nedersta 5 centimeterna och ge dom till hönsen.
Pensla eller vänd sparrisen och tomaterna i 1msk olivolja innan du lägger dom på grillen. Grillad dom hastigt tills dom får fin färg men har kvar lite spänst ,salta och peppra.
Grillade kycklinglårfiléer fyllda med tryffelpesto, 4 pers
4 st REKO Kycklinglårfiléer 
(urbenade kycklinglår )
4 msk  ITIGO Tryffelpesto 
4 basilikablad 
4 tsk Balsimico glaze 
Salt och peppar
När du grillar tjockare bitar kött eller grönsaker som tar lite längre tid bör du använda dig av 50/50 metoden. Det innebär att du lägger den glödande kolbädden på enbart halva grillen då kan du använda dig av 2 värmezoner , 1 het zon och en med inte lägre indirekt värme.
Använd alltid en stektermometer när du tillagar både kött och grönsaker så får du alltid perfekt resultat och inga under eller överkörda bitar.
Lägg låret med insidan uppåt , skinnet nedåt och salta och peppra lite.
bred sedan 1 msk pesto och lägg ett basilikablad på, rulla ihop det om du vill ha extra snygga så kan du binda ihop dem med lite köttsnöre.
Lägg dom på grillens heta zon och grilla tills dom får en fin ljusbrun färg och krispigt skinn, pensla dom med lite balsamico glaze och flytta dom sedan till den indirekta värmen och låt dom ligga där tills dom har en innertemperatur på 72°C, då är dom klara.
(Du kan ha lägre temperaturer ända ner till 60°C men då krävs det en tilllagningstid på minst en timme, du bör vara helt säker på vad du gör innan du exprimenterar med stekgrader på kyckling.)
Grillade primörer svenska primörer, 4 pers
12 st små knipprödbetor
12 st små knippmorötter 
9 st kokta färskpotatisar
4 st färsk lök
Vänd grönsakerna i lite olivolja och grilla dom på direktvärme , salta och peppra .
Ta va dom när dom fått fin färg och är lite mjuka men fortfarande lite motstånd.
Servera som dom är , här skall den goda kvaliteten tala för sig själv och allt som behövs är en olivolja  av god kvalitet. Jag använder mig av ITIGO s prisbelönta Frantoi Cutera/ Sicilia. 
Jag älskar Campari aperitifer med dom bittra och beska tonerna det fungerar som aptitretare och värmer upp smaklökarna före en god måltid. Ät gärna små tilltugg till så har du en riktig Italiensk aperitivo på gång.
Jag rekommenderar lite svagare aperitifer så du har alla sinnen på topp så du kan njuta av den goda maten, därför har jag valt 2st med alkoholfria tillbehör.
Campari Tonic
6 cl campari 
15 cl tonic water
Tellicherry svartpeppar 
(Santa Maria säljer den här)
1 späd Rabarberstjälk
1 delad Jordgubbe
1 klyfta Lime
Iskuber 
Jag använder mig av ett whiskyglas till den här, men det funkar även fint med ett higball eller varför inte ett vin. Bygg denna enkelt denna drink , börja med massor med is. Hemligheten i många drinkar är helt enkelt att man fyller glaset till bredden med iskuber , lägg i lime och jordgubbar,f yll på med Campari och sedan tonicen. Avsluta med en rabarberstjälk.
Campari spritz Special effects
6 cl campari 
15 cl Brooklyn special effects (alkoholfri)
1 klyfta blodgrapefrukt eller blodapelsin
1 rosmarinkvist 
Iskuber 
Den bittra Camparin tillsammans med den lite beska och fruktiga ölen blir en överraskande god törstsläckare. Ölen smakar lite som en blandning av en IPA och en lite mörkare lager, mycket smaka av humlebeska med en fruktig efterton passar perfekt med camparens örter. Citrusen gör det friskt och rosmarinen har en uppiggande effekt. Bygg drinken i en vinkupa, börja med att fylla med is till hälften av glaset. Lägg i grapefrukt och Campari , häll på ölen och avslutat med en rosmarinkvist.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.