Nomineringarna till årets Stellagala är klar

Stellagalans juryordförande Maria Printz, Erika Eriksson, Hanna Halpern, Anna Gidgård och Ella Nilsson med juryansvariga Anna Antonia Svedberg och Maja Berthas samt Anette Rosvall. Foto: Anna Lind Lewin.

 

Nu är det klart vilka som är nominerade till årets Stellagala som äger rum den 20 april på A house i Stockholm. Efter hårt arbete har juryn enats om tre stjärnor i varje kategori  som är totalt nio stycken – Bagare, Bartender, Kock, Konditor, Media, Mentor, Servis, Sommelier och Hederspris.

Och de nominerade är…

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA BAGARE

Heléne Johansson – Brunkebergs Bageri / Brioche, Bread and Table, Stockholm
“Hon är IT-konsulten som startade ett bröd-, bok- och bakverksimperium.
Frikostigt delar hon med sig av kunskap genom böcker och mentorskap. Vi är många som återvänder till de användbara böckerna och inspireras utav hennes karriärsbyte.”

Moa Brink – Nya Lundbergs, Stockholm
“Denna generösa och djupt hantverksskickliga bagare har många egna tävlingsmeriter. Hon har också inspirerat och utvecklat nästa generations bagare genom att framgångsrikt coacha juniorbagarlandslaget och hon har utvecklat branschen genom sin roll som domare.”

Ingrid Öhlund – Skogs-Hildas Bageri & Café, Ullånger
“Med flera medaljer i SM i Mathantverk och genom sin kulturgärning med utvecklingen av traditionsbärande bröd från sin hembygd Västernorrland för hon svensk tunnbrödstradition vidare. Vår bagare har en nyckelposition i utvecklandet av den svenska bagerikonsten.”
​​

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA BARTENDER

Tina Rovåger – Gotthards Krog, Umeå
“Hon en bartender man talar om med respekt, beundran och förväntan. För denna stjärna är ingenting omöjligt och hon spås en lysande framtid.”

Frida Breaum Löfvenborg – El Duderino, Jönköping
“Fylld av kärlek till branschen och hantverket bjuder hon på en upplevelse såväl i baren TV-rutan som på provningar. Hon är en stor inspirationskälla som med sin höga prestationsfrekvens inte är rädd att ta plats samtidigt som hon banar väg för andra.”

Hanna Oscarsson – Cadierbaren, Stockholm
Med denna bartender bakom disken utlovas noggrannhet och hög precision. Hon har en sällsynt smakbegåvning och briljerar alltid med sin flinkhet, sin kunskap och sitt tålamod. Hon uppvisar stor människokännedom hanterar alltid gästen med vördnad.

 

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA KOCK

Florencia Abella – Ekstedt, Stockholm
“Denna hantverksskickliga och framåtblickande kock har ett genuint intresse av att utveckla exceptionella råvaror. Med modernt tänkande kombinerat med gamla tekniker har hon tagit matlagning över öppen eld till en helt ny nivå.”

​Lina Ahlin – Wanås, Skåne
“Med stort fokus på produkter från den egna gården och lokala producenter lyckas denna kock balansera passionen för yrket med sin fritid. En sann förebild med fötterna djupt i den skånska myllan som tummar aldrig på råvarans kvalitet.”

Elvira Lindqvist – Fotografiska, Stockholm
“Med ödmjukhet och målmedvetenhet har denna kock axlat sin hållbara filosofi och visar oss hur vi kan ta vår bransch in i framtiden. Hon har ett klimatsmart avstamp i all sin matlagning och visar att morgondagens ledord är minskat matsvinn.”

 

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA KONDITOR

Frida Leijon – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
“Denna konditor har med målmedvetenhet, företagsamhet och kreativitet skapat “uppländsk magi” bland socker och mjöl. Hon räds inte nya uppgifter och utmanar ständigt sig själv för att nå nästa nivå. Svenska och närproducerade råvaror står i fokus. Perfektion är mottot.”

Hanna Assarsdotter – Konditori Kampanilen, Göteborg
“Med sällsynt fingertoppskänsla och gedigen kunskap om choklad skapar vår konditor de mest fantastiska handmålade praliner. Hennes glädje för hantverket och sprudlande personlighet ackompanjerar smakupplevelsen. Det är inte för inte som hon skapat NKs signaturpralin.”

Maria Grave – YRGO & Studium, Göteborg
“En sann pedant inom yrket som brinner av skaparlust och för att föra kunskapen vidare till nästa generation. Hon har lång erfarenhet och meritlista och inspirerar omgivningen med sin kunskapstörst. Ledorden utvecklas och lära sig mer har gett avtryck i hennes yrkesroll.”

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA MEDIA

Zeina Mourtada – Zeinas Kitchen, Stockholm
“Med stor matglädje och en gedigen förståelse för vad en hemmakock klarar av och önskar, har hon blivit en av Sveriges mest älskade matprofiler. I hennes färgglada matvärld finns inga gränser. Hon bryter ny mark och visar att kvinnor av alla slag har en självklar plats i rutan.”

Hanna Olvenmark – Under tian, Göteborg
“I en värld där många längtar efter att lära sig hushållning och matminimalism landar hennes supertydliga koncept perfekt. Att vegetarisk mat ofta är både billig, hälsosam och omtänksam mot planeten blir grädde på moset.”

Lisa Lemke, Falkenberg
“Entusiastisk matinspiratör som lever som hon lär och använder sin egen livsstil i sin kommunikation. Hon personifierar det lokala, småskaliga samarbetet och skapar en bra balans mellan inspiration och kunskapsförmedling. Dessutom har hon satt ett nytt matlandskap på kartan.”

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA MENTOR

Monica Carlsson – PM & Vänner, Växjö
“Med ett gediget hållbarhetsarbete ur alla perspektiv har hon lyckats med effektivisering och lönsamhet och samtidigtatt skapa en arbetsplats där människor växer. Hon har insyn och engagemang i drift och verksamhet som gör de strategiska besluten genomförbara och skapar en verksamhet i framkant.”

Maria Pettersson – ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby
“Rak, tydlig, tuff och samtidigt anspråkslös. Med ett stort mått ödmjukhet och människokännedom manövrerar hon svåra situationer och vänder dem till det bättre. Hennes pedagogiska personlighet gör det lätt att förstå hur hon har fått flera tunga ansvarsområden på sitt bord.”

Linda Råsberg – Götaplatsgruppen, Göteborg
“Hon delar generöst med sig av kunskaper såväl till personal som gäster och har en förmåga att få alla att känna sig sedda och trygga. Denna kvinna utövar ett sant mentorskap. Genom att föra vidare kunskap till nya generationer på ett snyggt och lättförståeligt sätt får hon människor att växa och stärker deras självförtroende.”

 

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA SERVIS 

Stephanie Thern – Bar Agrikultur Stockholm
“Med sinne för problemlösning, en hög kunskapsnivå och förmåga att förstå sina gäster bemästrar hon den intima matsalen. Med målmedvetet och närhet till skratt arbetar hon för att ge gästen den bästa upplevelsen såväl när det rekommenderas gin som vin till maten.”

Ilona Freudenthaler – Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg

“​Med ett stort omtänksamt hjärta, snabba steg och utomordentlig organisationsförmåga är hon ett rutinerat matsalsproffs. Varje gäst är ges unik service och förvaltas på ett exemplariskt vis.”

​​Clara Hermelin – Restaurang Mutantur, Malmö
​
”Kunskapstörsten på mat och dryck tycks aldrig sina och hennes utvecklingskurva ökar exponentiellt för var dag. Sofistikerat läser hon av gästerna och lyckas hitta precis rätt varje gång. Hon har fötterna på jorden och en stark framtidstro på branschen samt en genuin vilja att stanna och förbättra den.”

​​

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA SOMMELIER

Emelie Zung Hee Svensson – Restaurang Agnes, Stockholm
“Med nyfikenhet och engagemang har denna sommelier byggt upp en unik vinkällare med en genomtänkt blandning av små och stora, kända och okända producenter. Här kan alla gäster få sitt. Med kunnighet, ödmjukhet och ett enormt driv är hon en förebild för framtida sommelierer och krögare.”

Tina Johansson – Gaston, Stockholm
“På ett inkluderande och fingertoppskänsligt sätt delar denna sommelier med sig av sin passion för vin till både gäster och kollegor. Genom sin yrkesstolthet peppar hon sig själv och andra till utveckling och får fler att våga ta sig in på tävlingsarenan.”

Sofia Änggård – Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
“Med en avslappnad känsla för vin är hon en självklar länk mellan vinmakaren och gästen. Hon har en enastående förmåga att väcka nyfikenhet, mersmak och hon bidrar med överraskande upplevelser i matsalen. En i sanning fin kollega som sprider värme i arbetsgruppen.”

NOMINERADE I KATEGORIN STELLA HEDERSPRIS

Marie Skogsström – Mat&Vin i Slottsparken, Malmö
Denna kvinna är mångfasetterad och varvar tävlingar med informativa TV-program samtidigt som hon driver flera krogar. Hon står upp för både sig själv och för andra kvinnor i branschen med ett aldrig sinande engagemang.

​Katarina Westlund – Dackeskolan, Mjölby
“Med sin pedagogiska personlighet och sitt uppmuntrande sätt guidar hon nya förmågor till framgång i restaurangköket. Mångårig erfarenhet från branschen både som kock och krögare samt kompetens och medmänsklighet ligger till grund för framgången.”

Cajsa Johansson – Cajsas Kök, Uppsala
“Hon bistår med stor inspiration och skicklighet till gästernas nytta och nöje. Med ett brinnande intresse och stor entusiasm är hon en sann förebild för kommande yrkesgenerationer. Helheten står i centrum gällande såväl människor, smaker och en hållbar framtid.”

Skribent: Mats Garb

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.