Beaujolais är på uppgång igen

På 80-talet var det inne att dricka viner från Beaujolais. I denna region, i södra delen av vindistriktet Bourgogne hittar du härliga röda viner producerade på druvan gamay som även kan serveras lätt kylda.

Nu ser man en het trend i att återigen dricka viner från Beaujolais, som har fått ett rejält uppsving, mycket tack vare bra kvalitet på Beaujolais Noveau under de senaste åren.

Beaujolais

Bourgogne i Frankrike är en av de mest intressanta regionerna i vinvärlden på grund av deras höga kvalitet på sina viner. Vingårdar runt om i världen har alltid haft Frankrike som utgångspunkt och jämför sig alltid med landets viner vid provningar. Och speciellt viner från Bourgogne.

I Bourgogne hittar vi regioner som Chablis, Maconnais, Cote de Nuits och Beaujolais. Där den sistnämnda regionen har satt sitt namn på kartan igen, mycket på grund av att vi vinälskare har återgått till att köpa viner från gamla världen igen. Regionen som tidigare har kommit lite i skymundan sedan det var trendigt att dricka det på 80-talet.

Beaujolais, som ligger i södra delen av Bourgogne, är regionen som för det mesta alltid har producerat högkvalitativa viner. Med de klassiska mer kända områdena i Beaujolais Cru som får sätta ut sitt namn på etiketten som exempelvis Morgon, Brouilly, Chénas, Fleurie, Juliénas och St Amour. Vid gränsen av de bästa grand cru-områden ligger den vackra vingården Maison Louis Max där man har producerat viner sedan 1859.

Beaujolais

Historien om Maison Louis Max började 1801 då fadern till Evgueny Louis Max, bosatt i Georgien var tvungen att ingå i Tsar Alexander av Rysslands styrka då dessa intog området. På vägen tillbaka till hemlandet kom han via Frankrike och förälskade sig i Bourgogne. År 1859, grundade Evgueny Louis Max sitt vinhus i Nuits-Saint-Georges, i hjärtat av Cote de Nuits, efter att ha lyssnat på sin fars historier, och företaget Masion Louis Max var fött. De flesta vinerna från Louis Max är ekologiska och de är oerhört stolta över sitt arv som har gett dem möjlighet att odla och vinifiera viner från några av de finaste lägena i Bourgogne. I dag är Louis Max fortfarande ett familjeföretag som har gått i arv i fyra generationer, och fortsätter producera charmiga och välsmakande viner. Louis Max äger vingårdar över hela Frankrike, såsom Château Pech Latt i Corbières och Domaine de Lyre i Côtes-du-Rhône, där alla är ekologiska.

Jag kombinerar det gamla och det traditionella med det moderna och det nyskapande.

Den kvinnliga chefsvinmakaren på Maison Louis Max heter Joelle Charrondière som vinifierar efter samma filosofi som deras förfäder gjorde, då hon säger att det var de teknikerna som gjorde vinerna från Bourgogne kända och beundrade över hela världen för många, många år sedan.

– Jag kombinerar det gamla och det traditionella med det moderna och det nyskapande, säger Joelle.

De röda vinerna jäses i tankar av ek och druvorna krossas på det gamla sättet, det vill säga att man fortfarande trampar druvorna istället för att använda maskiner. Därefter får druvorna vila i ekfat som är utvalda speciellt för att passa till den appellation som vinet ifråga skördats ifrån. Deras omsorg i vingårdarna tillåter dem att vinifiera hälften av juicen med hela klasar vilket ger en bättre cirkulation under jäsningen som senare visar sig i vinerna som blir mer eleganta och fruktiga med en bra tanninstruktur.

Många härliga viner har producerats på vingården Maison Louis Max som till exempel Maison Louis Max Coteaux Bourguignons som lanserades i december (2356). Annars har de, som enda producent i Beaujolais, släppt ett boxvin med mycket bra kvalitet som har under 3 gram socker. Trots sin låga sockerhalt har Maison Louis Max Grande Rouge (2417) en mycket bra doft och smak. Med toner av solmogna röda bär som körsbär, hallon med en hint av skogsbär, blåbär och viol samt en kryddig touch.

Vinet är gjort på druvan gamay som traditionellt sett ger vinet ett mjukt och friskt inslag av röda bär med sitt tunna skal. Vilket gör att vinet är mycket lättdrucket med lång fruktig eftersmak och kan även med fördel drickas lätt kylt.

Servera gärna vinet till ljust kött, som fläsk och kyckling, eller till charkuterier, mjuka milda ostar samt till vegetariska rätter som fransk linsgryta, ratatouille eller till en sydfransk grönsakslasagne.

Text: Ann Fogelberg

2 Kommentarer
  1. Den där Grande Cuvée som ni skriver om är ett jättegott vin som jag brukar ha hemma när vänner kommer över!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.