Tjäna pengar på vin

Tjäna pengar på vinDe flesta som köper vin gör det förmodligen för att dricka upp vinet inom en ganska så snar framtid. Visst har intresset ökat rejält för att samla och lagra viner, men hur många gör det för att tjäna pengar på vin egentligen? Och vad krävs och vilka kunskaper behövs?

Först och främst behöver man en plats att förvara sina viner, speciellt om syftet är att samla för att sen sälja vidare, och då handlar det om till exempel ett vinlagringsskåp eller en vinkällare för att flaskorna inte ska påverkas och minska i värde. När det kommer till kunskaperna så krävs det att man lägger ner tid och läser på om vilka viner som du bör investera i och var du sen köper vinet kan variera från auktioner till handlare runt om i världen. Vårt egna Systembolag sitter sällan på några skatter, men det dyker upp ett och annat i tillfälliga sortimentet som kan vara värt att spara.

LÄS OCKSÅ: Vad betyder terroir?

Men precis som det fungerar inom aktie- och fondmarknaden så kan man lämna över ansvaret till en tredje part och till någon som redan sitter med kunskapen, erfarenheten och möjligheten att förvara din investering på ett säkert och tryggt sätt. En av dessa aktörer är RareWine Invest som hjälpt investerare i hela världen sedan 2006 och idag har man över 700 investerare i världen och Sverige är den näst största marknaden. 
Sedan den brittiska vinbörsen Liv-ex började följa upp vinpriserna 2004 har priset de mest eftertraktade vinerna i en portfölj stigit med nästan 250 % och den genomsnittliga årsavkastningen ligger på cirka 8 %. En jämförelse kan göras med MSCI Europe-indexet i euro som gett en avkastning på 129 % under samma period.

Tjäna pengar på vin
Alexander Emerén jobbar som Senior Portfolio Manager på RareWine Invest.


Vinsider pratade med Alexander Emerén hos RareWine Invest för att få redan på lite mer om att investera i vin och hur man gör för att tjäna pengar på vin.

Hur går det till när man vill investera i vin? 
– Bra fråga, men låt oss först prata om vin som en tillgång. Precis som andra varor som du investerar i så finns det en koppling mellan risk och avkastning. Därför behöver du överväga din riskspridning och hur stor risk du vill ta utan att ligga sömnlös på nätterna. Vid en kalkylerad risk kan du förvänta dig en årlig avkastning på 8 %, svarar Alexander Emerén. Och med RareWine Invest få du även en professionell partner som kan hjälpa dig med din strategi och vad du förväntar dig. Ser man tillbaka har vin varit en attraktiv investering som stått emot nedgångar och kriser. Ta till exempel finanskrisen mellan 2007 och 2009 där aktiemarknaden nästan halverades medans vinet aldrig förlorade mer än 15 % av sitt värde under samma period. Och det tog endast sex månader för vinerna att återhämta sig till samma nivåer som när krisen slog till. Det som ska tilläggas och som skiljer sig från andra investeringar är att det händer inte så mycket på en daglig basis. Det är inte så svängigt som det kan vara på börsen. 

Okej, men vad är det som gör det intressant att investera i vin? 
– Det går att titta på fyra grundläggande faktorer när det handlar om att investera i vin. Den första handlar om produktionen. Idag är den begränsad utifrån att topproducenterna har planterat fullt på vingårdarna och kan inte producera mer. Alltså kan inte en ökad efterfrågan mötas med mer i produktion. Utan resulterar istället i ett högre pris. Och när vi pratar om efterfrågan så är det en annan faktor som styr. Den ökar rent generellt efter exklusiva viner med att antalet fler blir nyrika, men även intresset för exklusiva viner ökar globalt. Det driver upp priserna. Sen har vi det faktum att att vinerna dricks upp. Varje gång någon öppnar ett exklusivt vin som det endast finns ett begränsat antal av så går priset upp på de flaskor som finns kvar. Till sist har vi produktionskostnader hos vinproducenterna. För vin handlar om jordbruk och ju mer pengar vinbönderna lägger på sina skördar, desto dyrare blir priserna. Kort sagt så stiger priset i linje med den allmänna prisutvecklingen. 

Vad krävs för att investera? 
– Hos RareWine Invest rekommendera vi våra investerare att minst gå in med 100 000 kronor, men vi har även kunder som investera miljoner i sina vinportföljer. Och när du investera hos oss betyder det också att äger dina flaskor och de finns tillgängliga på vårt tullfria lager i Danmark. 
Och fördelen med att lagra i Danmark gör också att vi köper och säljer vinerna utan den svenska alkoholskatten och momsen framförallt. Det ger ett betydligt bättre pris och samtidigt garanterar vi lagringen och dina flaskor är försäkrade. Men du kan när som helst komma för att se dina flaskor eller om du vill göra ett ”uttag”. Det finns en del som dricker upp sin avkastning också, men det är inget vi rekommenderar, säger Alexander Emerén med ett leende. Självklart går det också att få sina viner skickade till sig i Sverige, men då tillkommer skatt, moms och tullavgifter. Plus att värdet på portföljen sjunker såklart. 

Hur köps vinerna in till min portfölj?
Vi köper och handlar med vin hela dagarna, dels direkt från producenterna men även från andra samlare och investerare. Men det krävs även den del arbete för att säkerställa varje flaska som vi köper. Det finns även de som redan har samlat på sig vin hemma och vill addera dessa i sin samling, vilket går såklart, men även här krävs det en del dokumentation kring hur och var det lagrats till exempel. 

Det måste väl finnas en risk också? 
– Självklart finns det risker precis som i all investering. Exakt hur pandemin påverkar vininvesteringarna vet vi inte än, men det vi kan se än så länge är att det inte påverkats något nämnvärt. Ett annat hot är att världens vindrickare skulle sluta dricka vin, men om det är troligt låter jag vara osagt.

För mer information om hur det går till när man investerar i vin hittar man på RareWines och precis som vid all annan investering tillkommer en kostnad för förvaltningen men de totala kostnaderna i samband med vininvesteringar på RareWine Invest är endast 0,7 % i årsavgift. Detta omfattar hantering, lagring och försäkring.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.