Vad betyder terroir?

Vad betyder terroir

Terroir är ett omtvistat begrepp som ofta används i vinvärlden men vad är det och kan det ha någon betydelse för vinet? Här ska vi försöka förklara grunderna och på vilket vis det kan påverka vinet.

Uttrycket har sitt ursprung i fransk terminologi och latinets terra som betyder jord är grunden. Den korta förklaringen är växtplatsens, jordmånens betydelse för druvan och därmed vinet.

Om vi går in lite mer i detalj så är några av de viktigaste faktorerna i terroir följande:
– Jordmån
– Klimat
– Terräng
– Tradition

Jordmån

Det finns mängder av jordtyper som dessutom kan kombineras med varandra i olika skikt så betydelsen av jordmån är oändlig. Rätt jordmån ger bättre vin. Exempelvis ger grus en bra dränering vilket tvingar vinrankans rötter att söka sig långt ner i jorden för att söka vatten och näring. Vissa områden är mer kända för sin jordmån som exempelvis Champagne med sin kritrika och kalkhaltiga jord som ger viner med mycket syra. Chablis har sin berömda kimmeridge som är en kalkblandad lera som också ger friska och syrliga viner av toppkvalité. Som jämförelse så ger den sura jorden med kvarts och kiseljorden mindre syrahalt till vinerna. Vissa druvor är bättre på att spegla jordmånen som exempelvis riesling och pinot noir.

Klimat

Förr sades det att det bara gick att odla vin mellan den trettionde och femtionde breddgraden. Gränserna har suddats ut med varmare klimat, bättre teknik och olika druvor. Det som fortfarande gäller är att druvorna inte växer under 10 grader Celsius och att mognaden går långsammare ju kallare det är. Vissa druvor passar bättre i svala klimat som sauvignon blanc och pinot noir. Blå druvor behöver mer sol och värme för att mogna än de gröna.

Terräng

Terrängens betydelse kan innefatta allt från höghöjdsodling med svala nattemperaturer, som odling på en bergssida för ökad solexponering. Väderstrecket har också betydelse för solmättnaden. Odling i en dal ger ett bättre vindskydd. Vattentillgång från omgivningen är också en viktig faktor, exempelvis kan smältvatten från Anderna kan ge minskad vattenstress.

Tradition

Ibland räknas traditionen in i begreppet terroir där människans anpassning för att få fram det bästa möjliga vinet för dess plats är tydlig. 
Det går att tala om terroir för olika grödor men i druvans och vinets fall är det oerhört viktigt för slutresultatet. Generellt går det att säga att resultatet av en öl skapas i brygghuset medan i ett vin skapas produkten istället i vingården.
Hela det franska appellationssystemet med dess AOC-klassificering bygger främst på terroir. Det var under världsutställningen i Paris 1855 som en lista över de bästa vinerna ritades upp. Det rörde sig om de röda vinerna i Mèdoc och de vita vinerna i Sauternes. Hur delades dessa viner upp då? Jo de dyraste vinerna fick högst klass och de näst dyraste nästa. Uppdelningen med de olika vinklassificeringarna hänger med idag också.

LÄS OCKSÅ: Laga mat ute med Sebastian Schauermann

Ett av de starkaste argumenten till att vissa var mer värdefulla än andra var deras terroir. Klassificeringen av vin finns numera i hela världen och kan ses som en kvalitetsgaranti.

Ibland skiljer sig vinerna mellan två vingårdar som ligger bredvid varandra och den ena kan vara mer än tiofaldigt mer värd än den andra. Vinets värld är inte alltid enkel att förstå men de druvrankor som har det tufft och får kämpa för sin överlevnad ger lägre avkastning, alltså mycket färre druvor men med betydligt mer komplexitet och smakrikedom. Alltså inte konstigt att det vinet som kostar mer ofta även smakar mer. Tänk på det nästa gång en flaska vin ska väljas.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.