Träna upp dina sinnen

Nytt år med nya möjligheter. Fast det känns som vi fick med en del från det förgående året på gott och ont. Läste nyss en artikel av en annan vinskribent och om att gå in i det nya året med devisen att dricka mindre men bättre. 

Och jag håller med fullständigt i det resonemanget. Sen förstår jag att alla inte är villiga att lägga 250 kronor eller ens 150kr för en flaska vin.

Här ligger utmaningen. Att både möta de som inte vill lägga mer än 80-110 kronor på ett vin och de som inte tittar på prislappen. Och det är inte alltid en enkel uppgift men vi försöker och vi eftersträvar åtminstone att bli bättre på det. 

En sak som fick mig att börja fundera, när jag utbildade mig till sommelier hos Martin Servera under 2020, var just den delen att uppskatta ett vin. Vilket jag sen även testat ett par gånger med helt omedvetna vänner som fått prova ett lite dyrare vin och ett billigare. Utan vetskap om priset fick dom ranka det helt själva. Gott eller mindre gott. Och till min förvåning fick det billiga vinet gott och det dyrare mindre gott. Sen gjorde jag om samma sak med vänner som jag vet dricker lite dyrare och komplexa viner. Inte helt oväntat blev resultatet ett annat. Men vad kan man dra för slutsatser av det? Min egna analys är att det handla om vana, erfarenhet och tränade sinnen. 

Men det stannade inte där. Med första gänget så fortsatte vi provningen med samma viner, efter att dom tyckt till och nu berättade jag om vinerna utan att nämna priset. Producenterna och vilka smaker som fanns där. Fick dom att leta lite i sinnen och känna efter lite mer. Och nu hände något. Nu började det ändras från olika håll. Det som var mindre gott blev gott och det billiga vinet fick förpassa sig till mindre gott av de två. 

Och det stärker min tes. Kunskap och lite träning av dina sinnen öppnar upp nya världar. 

Sen tror jag inte att folk kommer sluta dricka bulkviner och annat mindre roligt. Fortfarande är smaken högst personlig och vi tycker olika. Tack och lov. Det skulle vara svintrist om alla tyckte och tänkte samma sak. Plus att det handlar om plånboken. Fast det finns massor av schyssta viner för en rimlig peng också.

2021 kommer bli ett spännande år på många sätt. Och på många sätt tror jag att det här året kommer ha en avgörande roll för den svenska alkoholmarknaden. 

Rätt eller fel. Det få vi längre fram. 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.