Ungern är mer än söta viner

Ungern är mer än söta viner
Ungern är mer än söta viner. Foto: Bence Barsony, Pixeltaster, Magyar Bor / Wines of Hungary
Ungern är väl mest känt för sina söta viner och säkert har en och annan hört talas om Egri Bikavér och tjurblodet, där kan vi verkligen prata om storytelling. Landet har en lång historia inom vinproduktion som sträcker sig minst 2000 år tillbaka i tiden och ett tag under 1800-talet var man det land som producerade mest vin efter Frankrike.

Det finns en lång och stark tradition och vin har alltid varit en viktig del för Ungern. Så vad hände längs vägen och varför har vi inte ett större utbud av viner från Ungern i Sverige och varför har vi så låg kännedom om Ungerska viner? Det finns såklart flera förklaringar och det där med utbudet håller på att förändras. 
Stökigt. Är väl ett ord som man kan sammanfatta Ungerns historia med. Romare, Karl den store, Osmanska riket, Habsburgarna och ryssar. Men trots allt det fortsatte vinbönderna att producera vin och även när vinlusen härjade i Ungern under 1870-talet så överlevde man det. Så kort och gott kan man verkligen sammanfatta deras historia som stökig.

Ungern är mer än söta viner

Men om man ska förhålla sig till någon typ av nutid så tar vi oss tillbaka till mitten av 1900-talet och där finns en del av förklaringen till varför vinlandet Ungern ”blomstrar” just nu. Efter andra världskriget fick de allra flesta vingårdar ingå i statliga kooperativ och tyvärr blev kvantitet viktigare än kvalitet. Detta gjorde så klart att Ungern tappade mycket i anseende och fick ett dåligt rykte ute i Europa. Men efter att järnridån föll 1989 kunde flera vinbönder både köpa tillbaka sina vingårdar och en del mark kunde släkter ta tillbaka efter att kooperativen upplöstes. In klev även flera stora investerare i vinindustrin, både inhemska och från utlandet, vilket förde utvecklingen framåt. Men det har även kommit ett uppsjö av nya vinmakare som tillhör den nya generationen. 
Idag är det mer fokus på kvalitet och produktionen ligger på ca 4 miljoner hektoliter per år, vilket gör att Ungern ligger på 14:e plats i världen, men trots det är det endast 20 procent som exporteras. En förklaring är att Ungrarna själva uppskattar sina viner väldigt mycket.

 

Vinsiders vintips

Sopron Kékfrankos és Syrah, 2020

Ungern, North Transdanubia, Sopron

Nr 2158 Pris 129 kronor

”Lätt fruktig, lite lätt kryddig, en uns av färska örter samt en fin syra som biter sig kvar i eftersmaken.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.