Ungerns druvor

Druvan är stommen, ryggraden och bygger karaktären i vinet som vi dricker. Många druvor finns på många platser med olika namn men med liknande karaktär. Ungerns druvor bjuder på en bred repertoar med både inhemska och internationella druvor som ger en stor spridning i stil tack vare den stora variationen av jordmån.
Det sägs finnas så mycket som närmare 223 sorters druvor i landet och utvecklingen går mot kvalitet före kvantitet, så håll utkik efter nya favoriter. Bland de internationella druvorna som tar mer mark både bildligt och bokstavligt kan nämnas gröna druvor som chardonnay och sauvignon blanc. Bland de blå druvorna bör cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och cabernet franc nämnas.
Än så länge är det bara en liten klick av Ungerns vin- och druvrikedom som hittat till Sverige. Förhoppningsvis hittar fler viner hit så vi får chans att njuta av Ungerns vinhistoria med framtid i fokus.

Ungerns druvor

Kadarka är en druva som odlas nästan över hela Ungern. Den är en av de viktigaste druvorna i Bikaver-vinerna (Tjurens blod). Den odlas på mindre än 700 hektar.

Kékfrankos som även är känd som ”blaufränkisch” är en av de största blå druvorna i Ungern med mer än 8000 hektar av odlingsareal. Det här är en druva som ingår i båda Bikavér-regionerna, Eger och Szekszárd, som producerar det kända vinet ”Tjurens blod”.

Portugieser en blå druva som tidigare kallades kékoportó i Ungern, det är inte tillåtet längre för att inte blanda ihop med vinerna från Portugal. En tacksam druva som mognar tidigt och ger trevliga och lätta viner.

Zweigelt odlas allra mest i Österrike men Ungern är med sina dryga 2400 hektar på en andraplats. Ofta är vinerna fruktiga, lättdruckna och i det populära allroundsegmentet.

Budai Zöld var ursprungligen en druva i Budapest precis som Österrikes huvudstad Wien fortfarande har många vingårdar.

Ezerjó har varit en av de största druvorna i Ungern men är nu begränsad till regionen Mór där den uppvisat mer och mer kvalité med tiden. 

Cserszegi Füszeres den finns i hela Ungern utom Tokaj. Det är en kryddig och aromatisk druva som har lite muskatliknande karaktär.

Generosa är en tålig druva som står emot köld och sjukdomar. Den har blommiga noter med krispig syra.

Hárslevelü är tillsammans med furmint, en av de viktigaste druvorna i tokajvinerna. Det här är en aromatisk druva som kan bidra med fläder, honung och även en lite fetare kryddig struktur.

Irsai Olivér är en druva som mognar tidigt och ger delikat kryddighet.

Juhfark betyder ”fårets svans” eftersom vindruvsklasarna liknar en fårsvans.

Kabar representerar 1 % av druvorna i Tokaj. Har en hög syra.

Királyleányka druvan kommer från Transylvanien och betyder ”liten prinsessa”.

Muscat ottonel eller ottonel muskotály som den kallas i Ungern, odlas i princip i hela landet. De flesta vinerna är tänkta att drickas unga med lättsamma aromatiska toner av bland annat rosa rosor, apelsinblom och sultanrussin.

Rózsakö namnet betyder ”rosa sten” och druvan växer bara i Badacsony-regionen.

Tramini är en kryddig och aromatisk druva, likheter med gewürztraminer som är en släkting men de är inte identiska.

Furmint kallas mosler eller zapfner i Österrike. Den här druvan anses vara är en av Ungerns viktigaste druvor. Det är en de viktiga druvorna i det söta tokajvinet där den angripits av ädelröta. Där får den sin karaktäristiska stil med mandelmassa, honung, saffran och tydliga aprikostoner. Det blir fler torra viner med druvan furmint där den bjuder på päron och citrus i lätt kryddig stil.

Olaszrizling (welschriesling) är en egen druva och utan någon nu funnen koppling med druvan riesling. Olaszrizling är den mest odlade druvan och växer i hela Ungern och mognar ganska sent. När den är ung, bjuder den på en blommig näsa med stor smakrikedom och ibland en aning bittermandel i eftersmaken. Generellt fungerar den bra för viner med lång ekfatslagring.

Szürkebárat är även känd som pinot gris eller pinot grigio. I Ungern betyder Szürkebarát grå munk. Vinerna går ofta åt det rosa hållet när skalen får macerera, alltså ligga och dra med druvmusten. Vinerna har ofta en aning parfymerad och aromatisk näsa men kan även vara lätta och neutrala.

Zenit är en korsning mellan bouvier- and ezerjó-druvorna och ger långlivade viner med citrus- och äppelkaraktär. 

LÄS MER: Ungern är mer än söta viner

Vinsiders vintips

Sopron Kékfrankos és Syrah, 2020

Ungern, North Transdanubia, Sopron

Nr 2158 Pris 129 kronor

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.