Ungerns vinregioner

Ungerns vinregioner
Ungerns vinregioner.

För många är Ungerns vinregioner Tokaj och sen känner man inte till så många fler, men sanningen är att Ungern bjuder på ett betydligt fler regioner än så och det finns stora skillnader i allt från klimat, druvor och stilar. Och det är dags att vi lär oss mer om detta fantastiska vinland!

Balaton

Det är den största sjön i Centraleuropa, Balaton, som gett namn åt regionen och det är sjöns omgivningar som gör det så gynnsamt för vingårdarna i den här regionen som är på 8500 hektar. Sjön reflektera solljuset, skapar lämplig luftfuktighet och ger svalare somrar, vilket skapar ett distinkt mesoklimat, med mesoklimat menas ett lokalt klimat inom ett begränsat område. Och runt sjön ligger kullarna Bakony i norr, som skyddar den från kalla vindar, och Zala och Somogy Hills i söder. 

Området är en geologiskt mångfaldig, med skikt av vulkaniskt, basalt- och kalksten, samt brun och röd skogsjord. Det finns en viss skillnad mellan norra och södra stränderna av Balatonsjön, och trots att det skiljer lite mellan stilarna börjar kvalitetsskillnaden att krympa. Från den norra stranden har de kommit fantastiska vita viner som odlats i de vulkaniska jordarna medans det har ansetts som mer slumpmässigt, med undantag från ett par välkända vingårdar, hur vinerna blivit från den södra stranden. Idag ser det inte ut så längre utan kvaliteten har stigit i samma takt på bägge sidor av sjön. Och man producerar även fantastiska röda viner från regionen och numera finns det även massor av nya producenter runt hela sjön som producerar riktigt bra kvalitets viner. 

Balaton är kanske den mest komplexa av alla ungerska vinregioner. Även om det finns gemensamma drag, vare sig det gäller klimatet eller vinerna, som är enhetligt karakteristiska, har var och en sitt eget utseende och karaktär. 

Ungerns vinregioner

Regionen har totalt sex vindistrikt, Badacsony, Balatonboglár, Balaton Highlands, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló och Zala.

Danube

Vinregionen Donau etablerades 2006 från att tidigare kallats Great Plain och det är ett enormt område, som sträcker sig från Budapest längs Donau ända till den serbiska gränsen och från staden Jászberény till staden Szeged längs floden Zagyva, som sedan rinner ut i Ungerns näst största flod, Tisza. 

Danube är Ungerns största vinproducerande region på 24 000 hektar och omfattar tre vindistrikt, Csongrád, Hajós-Baja och Kunság. Och där det södra vindistrikten Hajós-Baja och Csongrád kännetecknas av jordar med en mer varierad sammansättning, vilket även ger viner med mer varierande, attraktiva smaker på grund av det rikare mineralinnehållet. Och från att tidigare ha haft ett rykte om sig att producera viner med lägre kvalitet är det idag något som dagens vinmakare är på väg att förändra. Och regionen anses även producera riktigt bra vardagsviner och det finns ett speciellt uttryck ”Du kan inte dricka söndagsviner varje tisdag, och visst kan du ibland ta ett tisdagsvin på en söndag också”. 

Vädret är i princip kontinentalt, men på grund av den platta terrängen och kvartsjorden fluktuerar temperaturen mycket. Somrarna är varma och kalla vintrar följs ofta av vårfrost. Även om den dominerande jorden är kalkstenssand, avlagringar som främst kommer från floden Donau, finns det även brun skogsjord och svart jord (chernozem) samt små fläckar av alluvial ängsjord.

Upper Hungary

Vingårdarna ligger planterade på bergssidorna av Mátra och Bükk, vilket gör den till den högsta i Ungern. Totalt är regionen på 13 000 hektar och består av tre vindistrikt, Bükk, Eger och Mátra. Härifrån kommer brett utbud av viner och man är välkända för druvan Cabernet Sauvignon till Traminer. Det unika med vinregionen är att vingårdarna ligger på 200–300 meter över havet på höga platåer, bergssluttningar och på sidan av Nagy-Eged Hill på en höjd av 500 meter. Följaktligen påverkas vinregionens klimat av de norra centrala bergen, som skyddar den från kraftiga vindar. Den kännetecknas av bergsjordar som vulkanisk ryolit, andesit och brun skogsmark. De största städerna i regionen, Gyöngyös, Eger och Miskolc bjuder inte bara på kulturella värden utan har även blivit kända för sin gastronomi som idag leder utvecklingen och är populär att utflyktsmål för Ungrarna själva. Och det här Ungerns världsberömda vin är Egri Bikavér (”Egers tjurblod”) kommer ifrån, och var det första vinet med skyddat ursprung i Ungern.

Ungerns vinregioner

Upper Pannon

Vinregionen sträcker sig längs bergsområdena, sluttningarna och sluttningarna av kullarna Vértes, Buda, Gerecse, Köszeg, Sopron, Velence och Pannonhalma på en höjd som sträcker sig från 150 till 400 meter över havet. Totalt över ett relativt stort område på 5 500 hektar från Budapest till landets västra gräns mot Österrike och innefattar totalt 5 vindistrikt, Etyek-Buda. Pannonhalma, Mór, Neszmély och Sopron. Det gör även att druvsorterna också mycket olika inom regionen, allt från Kékfrankos, Ezerjó till Chardonnay. Upper Pannon är kanske den som alltid legat ett steg före i utveckling mot övriga regioner på grund av sitt läge där man haft handelsvägarna västerut ett ständigt utbyte av länderna runt omkring genom mångfalden som skapats i städerna och byarna. Vinet som leder oss hela vägen tillbaka till provinsen Pannonia och har i tusentals år, har varit en del av vardagen sedan romartiden. 

Gemensamt för vindistrikten i regionen är det svala klimatet och mångfalden av livfulla viner med hög syra. Och av naturliga skäl odlas det mer av gröna druvor än blå. De negativa effekterna av den globala uppvärmningen är mycket mindre märkbara här, eftersom druvorna bär på en hög syra. Ändå har dessa viner blivit märkbart fylligare och mer alkoholhaltiga de senaste tio åren. Och trots att de är mjuka och inlåtande till sin karaktär är de också viner med lagringspotential. Det finns även en trend med mousserande viner som ökar och trots att man producerat fantastiska röda viner i flera år så ser man att det fortfarande finns stora möjligheter och potential för till exempel pinot noir i region. 

Pannon

Söder om Balatonsjön, ger helt klart mjukare syra och mognare, mer balanserade blå druvor än vindistrikten norr om Balatonsjön. Vita viner härifrån är ganska mjuka och något mer dämpade. Jordarna är mångsidiga, med områden med skogsjordar och kalksten är typiska för området. Härifrån kommer även fylliga röda viner med påtagliga tanniner. Och här finns möjligheten att odla druvsorter som har svårt att mogna i andra delar av landet.

De 7 800 hektaren av vinregionen Pannon gränsar till Donau, Drava och Balatonsjön och består av fyra vindistrikt, Pécs, Szekszárd, Villány och Tolna. Typiska sorter är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, men här har man även Cirfandli, som är en grön druva och heter Zierfandler eller Spätrot i Österrike. I regionen ligger kullarna, Mecsekalja och Villány Hills, som får mycket sol och skapar ett starkt medelhavsmesoklimat. Även jordmånen skiljer sig och Mecsek består av kalkstensblock medans Villány består av lösjord eller leriga kullar.

Ungerns vinregioner

Tokaj

Den kändaste vinregionen i Ungern är fortfarande Tokaj och den som de flesta förknippar med söta viner, vilket inte är så konstigt med tanke på att här har man gjort tokajer sedan minst 300 år tillbaka. Utsågs till UNESCO:s världsarvslista 2002 och totalt rör det sig om 5700 hektar. Jordmånen är främst vulkansten och vingårdarna ligger på ca 100-300 meters höjd. Här skapas perfekta förutsättningar för att druvorna ska angripas av ädelröta, som kallas aszú. Främst är det floderna Tisza och Bodrog, som flyter igenom regionen, som ger fukten och tillsammans med dimman från bergen skapar de rätta förutsättningarna. Klimatet av kalla vintrar med heta somrar och en lång fuktig och solig höst är idealiskt för druvorna. Och de mest kända druvorna är främst Furmint, Hárslevelü, Sárgamuskotály och Zéta som är tillåten sedan 1994. Druvan var tidigare känd under namnet Oremus och är en korsning mellan Furmint och Bouvier.

Och här har man skapat vin sedan tusentals år tillbaka men det var först på 1600-talet som Tokaj blev riktigt kända för sina Tokaj aszú viner. Ludwig XIV beskrev vinet så här ”Aszú – ett vin för kungar – kungen bland viner” och det är var 100 år innan de söta vinerna från Sauternes ”slog” igenom. 

Men utvecklingen har fortsatt och under 1990-talet var det flera stora investerare som gick in i Tokaj, vilket också skapade en annan stil jämfört med tidigare. Vinerna fick en friskhet och större fuktighet. 

Idag är produktionen av söta viner betydligt lägre och vinmakarna fokuserar mer på torra vita viner och idag tillverkas fräscha, torra, mineralrika viner med hög syra på druvan Furmint. Eftersom druvan har en hög syra är den väldigt bra på att fånga upp och utrycka dess terroir. Vinerna har en komplexitet och koncentration med inslag av päron, blommor, minrealitet, nötter och kryddor. Den höga syran gör även att vinerna har stor lagringspotential. En annan druva som man gör vita viner på i Tokaj är Hárslevelü. Även den ger hög syra, blommighet med kryddiga aromatiska inslag.

LÄS MER: Ungern är mer än söta viner

Vinsiders vintips

Sopron Kékfrankos és Syrah, 2020

Ungern, North Transdanubia, Sopron

Nr 2158 Pris 129 kronor

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.