Vad sägs om att ta en kulinarisk weekend i Österrike – utan att lämna köket? Jag har skapat några enkla men otroligt goda recept som fångar den rustika, varma och smakrika själen i det österrikiska köket.
Här finns en riktigt härlig schnitzel – ett måste för alla som älskar krispiga rätter med massor av smak. Men den verkliga stjärnan? Den supergoda potatissalladen, som är sådär krämig och syrlig på exakt rätt sätt. Och för dig som älskar Schwarzwaldtårta men inte vill spendera timmar i köket: möt min Schwarzwaldtårta.
Marängsviss – samma ljuvliga smaker, men busenkel att göra!
Så varför inte bjuda över vännerna och visa att Österrike är ett mat- och vinland att räkna med? Dessa recept är enkla att lyckas med och garanterar en smakupplevelse som får det att kännas som att du sitter på en solig uteservering i Wien.
Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo
Vitlökssoppa & Korv med bröd och pimpad surkål
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk smör
1 msk majsstärkelse
1 dl vitt vin
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl creme fraiche
Persilja för garnering
salt
svartpeppar
krutonger
2 skivor vitt bröd
färska örter (t ex timjan, rosmarin)
1 msk smör
flingsalt
Hacka vitlöken och löken. Pudra löken med majsstärkelsen.
Fräs i smöret tills löken fått lite färg.
Häll på vinet och fräs en stund. Häll sedan på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt koka upp.
Tillsätt creme fraichen.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Salta och Peppra efter smak.
Skär brödet i kuber.
Finhacka örterna.
Smält smöret i en stekpanna.
Stek brödet tillsamman med örterna till det fått en fin gyllenbrun färg.
Salta.
Toppa soppan med krutongerna och persiljan.
Korv med bröd och pimpad surkål
1 halv baguette
4 korvar enl smak (vi använde Smak av Gotlands Gutewurst)
1 msk smör
100 gram surkål
1 äpple
½ fänkål
2 msk grovkornig senap
Rostad lök
Riv äpplet och fänkålen med den grova sidan på ett rivjärn.
Skölj surkålen och krama ur vattnet ordentligt.
Blanda ihop med äpplet och surkålen i en bunke.
Blanda ner den grovkorniga senapen.
Dela upp baguetten i lagom stora bitar. Snitta på längden som ett korvbröd.
Snitta korven på snedden. Stek i smöret tills de fått gyllenbrun färg.
Lägg i korven i brödet. Toppa med surkålsblandningen. Toppa med lite rostad lök på varje korv.
Wienerschnitzel med potatissallad
Schnitzel
800 gram kalvinnanlår
2 dl mjöl
4 dl ströbröd
2 ägg
1 msk smör
1 msk rapsolja
Salt peppar
Banka innanlåren platta mellan två bakplåtspapper med en kastrull.
Vispa upp äggen i en bunke.
Häll mjölet på en tallrik. Blanda med lite salt och peppar.
Häll ströbrödet på en annan tallrik.
Värm oljan och smöret i en stekpanna.
Vänd köttet i mjöl, sedan ägg och till sist ströbrödet.
Stek i pannan tills det fått en gyllenbrun färg.
Potatissallad
1200 gram potatis
4 schalottenlökar
300 gram coctailkapris
2 msk vitvinsvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk salt
svartpeppar
2 krm strösocker
4 msk olivolja
1 dl färsk hackad dill
Koka potatisen i saltat vatten.
Skala och skiva löken.
Blanda de övriga ingredienserna i en skål förutom dillen och kaprisen.
Dela de större potatisarna i hälften. Lägg ner potatisen direkt i skålen med de övriga ingredienserna.
Blanda om försiktigt.
Plocka bort stjälkarna på kaprisen och dela de större i hälften.
Hacka dillen.
Lägg upp schnitzeln på ett fat och lägg över potatissalladen och toppa med kapris och dill.
Schwarzwaldswiss
Marängbotten:
150 gr hasselnötter
5 äggvitor
3 ½ dl florsocker
Topping:
50 gr hasselnötter
1 l vaniljglass
2 dl vispgrädde
100 gram mörk bakchoklad
40 gr chokladspån
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt i mitten av ugnen i tio minuter.
Låt svalna en stund. Gnid sedan av skalen med hjälp av en kökshandduk.
Mal nötterna med t ex en stavmixer.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
Tillsätt florsocker. Lite i taget.
Häll ner de malda nötterna. Blanda runt försiktigt.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugn i 10 min.
Låt svalna.
Vispa grädden.
Bryt chokladen i mindre bitar och värm ca 30 sek på högsta värmen i mikron. Rör om. Upprepa tills chokladen är helt smält.
Hacka nötterna.
Bryt av bitar av marängbotten och varva med glass, smält choklad, nötter och grädde.
Du kan spritsa grädden för en elegantare look.
Smula lite av marängbotten på toppen.
Jessica Frej
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 3 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej
Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.
Men snälla Jessica, Österrike och Schwazwaldtorte……….det är en TYSK tårta…!!!!!!!!!!!!!!!!