
När man kliver igenom porten till Sjöfartshuset festvåning känns det att huset bär på en historia och när man tar sig upp för stentrappan som förbinder våningsplanen kan man känna historiens vingslag.
Adressen är Skeppsbron 10 i Gamla stan och med grannar som Kungliga slottet och Storkyrkan tillsammans med en utsikt över strömkajen och Skeppsholmen är det enkelt att förstå varför detta har blivit en populär festvåning som både bjuder på en fantastisk historia och kulinariska matupplevelser.

År 2011 tog Magnus Jonasson och Lowe Karlsson över driften av Sjöfartshusets festvåning och med erfarenheter från stjärnkrogar runt om i Europa och i Stockholm har man alltid haft ett stort fokus på att erbjuda gästerna något extra när det kommer till matupplevelsen. Det hela startade med att dom två jobbade tillsammans på Sjöfartshuset några år innan övertagandet och efter det fortsatte man att hålla kontakten. Idag har dom tillsammans planerat och genomfört över 400 bröllopsmiddagar och ett minst lika många födelsedagar, fester och annat skoj som firats innanför husets väggar.
Och det är en fascinerande historia som huset bär på där allt startade omkring år 1670 när det byggdes av myntmästaren Isaac Kock som bara efter några år sålde det till excellensen Lorents Creutz, en man med många olika ämbetsposter. Till sist blev han amiral trots att han inte hade den ringaste kunskap om flottan eller sjön. I striden utanför Öland 1676 mot danskarna gav Creutz order att låta amiralskeppet Stora Kronan vända fastän skeppets undre styckeportar var öppna. Vattnet strömmade in, lanternor i krutkammaren krossades och skeppet flög i luften. Därvid förlorade Creutz och 800 besättningsmän livet.
Sjöfartshuset byggdes under en tid när Skeppsbron fungerade som navet för sjöfarten och den svenska handeln och har fungerat som hem och arbetsplats för köpmän och redare, som var nyckelpersoner i Sveriges handel och sjöfart på 1600- och 1700-talen. Och än idag finns kopplingen till sjöfarten. På väggarna i salongerna här porträtt av Sjökaptener som sträcker sig flera hundra år tillbaka.
Många detaljer från 1700-talet är bevarade. Bland annat har vissa salonger fortfarande originalinredning, med utsmyckade dörrar och takmålningar. Denna tidsanda är en del av husets charm och lockar många besökare som uppskattar historisk atmosfär.
För något mer än två hundra år sedan gjorde Louis Masreliez de vackra inredningarna i huset. Troligen var det under möbelhandlaren Grevesmühls tid. Olika uppgifter finns hurvida Louis Masreliez själv har bott i eller ägt huset.
En av ägarna till Skeppsbron 10 var bokförläggare Karl Otto Bonnier som köpte huset1902. Karl Otto Bonnier gjorde ett stort avtryck som förläggare och spelade en betydande roll i Sveriges kulturliv. Under hans ägo fick Sveriges författarförening på mycket förmånliga villkor hyra en våning på fyra rum och kök, antagligen de med Masreliez dekorationer. Det var nog också under denna tid som den berömda författaren Siwerts bodde under takåsarna.
1950 sålde Bonnier fastigheten till Olle Engkvist Byggnads AB pensionsstiftelse.
Huset var då slitet och behövdes repareras. Försök gjordes att få staden att köpa huset och restaurera det, men man fick avslag på grund av för höga kostnader. Huset köptes istället av fastighetsbolaget Endräkten år 1958. Endräkten består av fyra sjöfartsorganisationer Sjökaptenssociteten, Neptuniorden, Ångbåtsbefälhavaresällskapet och Sjömannaföreningen. Dessa klarade inte bara av restaureringen utan också grundförstärkning. Källaren ändrades helt, och vid arbetet där hittades resterna av en gammal eka från den tiden då vattnet nådde fram till husen på Skeppsbron. Av stadsmuren som ingått i köpet år 1630 fanns inget kvar. Våningarna renoverades och av vinden skapades ett stort rum där de välbevarade takbjälkarna är synliga.
Idag är Sjöfartshuset framförallt en festvåning, där det även är möjligt att boka in sig för konferenser, men Magnus Jonasson och Lowe Karlsson, tillsammans med sitt team, lägger ner ett stort engagemang på att ge gästerna en upplevelse när det kommer till mat och dryck. Ambitionen är att inte bara bjuda på en otrolig atmosfär utan även en smakupplevelse utöver det vanliga.
Och trots att det finns finns de som påstår att det spökar i huset och dessa är gamla kaptener som fortfarande håller på sina poster så är det framför allt en av Stockholms härligaste festvåningar som både bär på historia och kulinariska upplevelser.