Vinnare av Stora Matbloggspriset blev Linneas skafferi

Ingress:

Vid den stora utdelningen av Matbloggpriset blev Linneas skafferi årets vinnare. Även priser för bland annat Bästa dryckesblogg och Bästa bak- och dessertblogg delades ut.

På årets mässa av Sthlm Food & Wine delade kokboksförfattaren Jessica Frej ut Matbloggpriset, där Stora Matbloggspriset gick till Linneas skafferi.
Även vinnarna för bland annat Bästa dryckesblogg, Mad about Madeira, och Bästa Bak- och dessertblogg, My Kitchen stories, korades.
Gällande Folkets val, som är en av Matbloggsprisets kategorier, där folket ger sin röst ha hade slagit alla rekord. Över 1794 nomineringar och 107 bloggare blev nominerade totalt. Av de som fått flest nomineringar gick 10 vidare till en omröstning som avslutades den 19 oktober. Omröstningen som skedde på Facebook slog alla rekord med en räckvidd på 275 000 och 30 000 röster.
– Två saker som sticker ut i Folkets val i år, är engagemang och vego, men endast 2 av de 10 finalisterna är helt vegetariska bloggar säger Ylva Vitorovic, projektledare, Matbloggspriset.
Vinnare blev Gustav Johansson med bloggen Jävligt gott tätt följd av Nina, Niiinis Kitchenlife, känd från Hela Sverige Bakar.

En trend hos de nominerade i samtliga kategorier är dock att många av de konventionella matbloggarna också har börjat lägga upp vegetariska recept och som vi sett sedan 2013, ökar antal bloggar som är helt inriktade på vegetarisk matlagning. En hel del bloggare tar ytterligare ett steg och byter ”konventionella” gängse råvaror mot andra alternativ samt skapar även veganska recept. 
Traditionerna utmanas men vårdas samtidigt ömt. Till exempel finns blogginlägg om hur man översätter husmanskost till vegetariska alternativ eller att matbloggaren berättar hur man skapar vegansk gräddsås, trollar med vegetariskt smaksättare, presenterar husmanskostguider i vegetarisk tappning osv.

– Fler och fler människor väljer någon typ av specialkost beroende på hälsa, intolerans, allergi, livsåskådning eller religion. Detta avspeglar sig i innehållet hos matbloggarna som är trendkänsliga och vill testa nya vägar säger Kinna Jonsson, projektledare, Matbloggspriset.
Jessica Frej som delade ut priset deltog i TV4’s första säsong av Sveriges Mästerkock och har hon ofta synts som gästkock i TV4 Nyhetsmorgon och har dessutom gett ut flera kokböcker på temat bakning. Nu är hon aktuell med boken ”Fest på 30 minuter”.
På frågan om varför hon ställer upp som konferencier för prisutdelningen, svarar hon:

– Jag tycker att det är väldigt roligt att hylla alla bloggare som frikostigt delar med sig av sina recept, idéer och liv så vi kan få ta del av det. Sedan augusti i år är jag en av Amelias matbloggare och tycker det är så roligt att efter många år i branschen också vara med i bloggvärlden. Att bli tillfrågad om att vara konferencier och få dela ut de här fina priserna tycker jag är jättekul.

Vinnarna är:
Stora Matbloggpriset: Linneas skafferi (linneasskafferi.se)
Bästa dryckesblogg: Mad about Madeira (madaboutmadeira.org)
Bästa bak- och dessertblogg: My Kitchen stories (mykitchenstories.se)
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse: Better bloggers, som byter namn till, Influencers of Sweden (influencersofsweden.se)
Folkets val: Jävligt gott
Bästa foto: By Diadonna

Källa och foto: matbloggspriset.se

Följ oss på Facebook!

Image:

Tags: Ja
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.