Ska man skämmas om man skriver att årets första vinprovningen blev en succé? Inte ska man behöva göra det när känslan var så efter att vi äntligen kunde öppna upp för vår första vinprovning tillsammans med våra läsare.
Senast var i mars 2020 och vi hade precis gjort klart med Sjöfartshuset om att hålla provningarna i deras fantastiska lokaler på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. Med utsikt över Skeppsholmen och vattnet under provningarna kunde vi inte vara mer nöjda över att få husera här. Framför oss hade vi bokat in provningar under hela våren och där och då var det ingen som visste vad som skulle hända bara några veckor efter den provningen.
Men igår kunde vi som sagt äntligen arrangera en vinprovning med våra läsare och vi gick ut direkt med en av våra populära provningar – Pinot Noir All over the world.
Stämningen var förväntansfull i lokalen när vi drog igång vid halv sjutiden på kvällen. För många var det första vinprovningen sedan den där sista i mars 2020, för en del var det första vinprovningen någonsin och några hade redan lyckats klämma in provningar sedan restriktionerna lyftes. Så när vi satte oss ner kunde man verkligen känna hur rummet fylldes av lycka att få sitta tillsammans, umgås och göra det som vi i alla fall är det roligaste man kan gör – prova vin!
Provningsledare för kvällen var Jeanette Wiberg Wingquist och Mats Garb. Under våren och sommaren har dom hållit ett flertal digitala provningar tillsammans. Om du vill kika på filmerna så finns dom här.

Kvällens flight skulle ta oss jorden runt och vi startade i Frankrike och Languedoc-Roussillion, Pays d’Oc med ett vin som kommer från producenten Abbotts & Delaunay, med rötter från Bourgogne. Här har vi ett vin som heter Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir 2019. Métayage är namnet på det avtal som upprättas mellan vingårdsägaren och vinproducenten i Bourgogne. Eftersom dagens priser gör att det mer eller mindre är omöjligt att köpa en vingård, så kan en vinmakare helt enkelt upprätta ett avtal och hyra in sig och där villkoren kan se lite olika ut. Allt från att ägaren tar halva produktionen och bestämmer om han eller hon ska sälja tillbaka till producenten eller säja det själv. Eller behålla för den delen. Métayage Pinot Noir är fruktigt, kryddigt och det finns solmogna jordgubbar med en tydlig fatkaraktär. Ett habilt vin som många blev positivt överraskade av. Priset ligger på 129 kronor, nar nr 50507 och finns i butik men går med fördel att beställa till sin butik eller hem.
Därefter tog vi oss till Chile och provade Tayu 1865 som lanserades i TSE 2 februari i år. Nu hade vi alltså ett vin som inte finns att få tag på längre, men det minskade knappats förväntan, tvärtom. Tayu 1865 är ett samarbete mellan producenten Viña San Pedro och Mapuchu-folket som levde i området där druvorna odlas. Ordet Tayu betyder ”vårat” på Mapudungun och efter att man planterade första vinstockarna 2014 kunde man fem år senare skörda de första druvorna för att producera vinet. Och i februari 2021 fick Sverige 2400 flaskor av Tayu 2019. Det är fylligt med mörka bär och örter. Finns även en ton av mineraler, skog och kaffe men även lite viol i avslutningen. Priset var 189 kronor och vem vet om det kommer tillbaka. Det var en del som önskade att man köpt en flaska tidigare i år.
Nu vände vi tillbaka till gamla vinvärlden och närmre bestämt Pfalz i Tyskland. Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2018 blev en av kvällens snackisar eftersom det var få som förväntade sig att bli så positivt överraskade av en tysk pino. Man kan nog lugnt säga att Philipp Kuhn är något på spåren. Druvorna till Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2018 är odlade i Pfalz, vilket normalt är ett område med lite högre temperatur och mer känt för varmodlad frukt, men det är inget man känner, tvärtom är det en svalodlad karaktär som visar upp sig och det med klass. Smaken är nyanserad och har toner av hallon, jordgubb och lingon, men bjuder även på en tydlig örtighet och den där doften som många uttrycker som ”Stalldoft”, vilket i det här sammanhanget är väldigt positivt. Priset är 189 kronor och den har nummer 74134. Går med fördel att beställa till sin butik eller direkt hem till dörren. Flera var väldigt positiva till denna Spätburgunder, som pinot noir kallas i Tyskland.

Nu var det återigen dags att ta ett långflyg till andra sidan jorden och vi landade på Nya Zeeland. Kvällens lilla, men ändå ett stora vin, var Saint Clair Pioneer Block 23, 2018. Och det var dags att visa upp att det går att göra riktigt bra pino på halvflaska också, vilket många uppskattade. Marlborough, det mest kända distriktet på Sydön för sin Sauvignon Blanc, odlar numera mängder av pinot Noir och härifrån plockar producenten Saint Clair sina druvor. Producenten är välkänd hos de flesta i Sverige eftersom man har en annan väldigt prisvärd pino, men Pioneer Block 23, 2018 på halvflaska är också ett väldigt prisvärt vin som är perfekt att ha hemma i kylen om suget efter ett glas pinot noir blir för stort. Svalodlad frukt där skogsbären sticker ut tillsammans med choklad, kaffe och det fanns även de som hittade lite kanel i paletten. Även här kunde man känna ”stallet” i glaset. Priset är 89 kronor för en halvflaska och den har nummer 2936. Och den finns i fasta sortimentet, men saknas den i din butik är det bara att beställa på systembolaget.se
Så är det dags att ta sig dit där allt startade. Urmodern. Pinot Noirs hemvist – Bourgogne i Frankrike. En av de främsta producenterna som huserar i i Bourgogne är Louis Jadot och nu har vi Louis Jadot Santenay 2015 i glaset. Här finns erfarenheter, kunskaper och lägen som är svårslagna och med Louis Jadot Santenay 2015 visar man upp hela sitt register men till ett rimligt pris. Santenay är från kommunen med samma namn och ligger i den södra delen av Bourgognes mest kända berömda och kända område, Cote d’Or. Att det finns en pino i Systembolagets fasta sortiment med lite år på nacken är ovanligt. Redan där känns det lite speciellt, men när man sen provar vinet förstår man storheten och varför druvan Pinot Noir passar så bra i Bourgogne. Här få vi ett vin som fått mogna och säkert skulle klara många, många år till nere i vinkällaren (eller garderoben för den delen). Tydlig fatkaraktär, men mogna mörka bär. Hallon och lakritstoner. Komplexitet. Balans. Ett väldigt habilt vin för (endast) 249 kronor och finns i butikerna. Vill man beställa hem det få man söka med nummer 77493.
Känner du till filmen Sideways? Kanske fick den till och med dig att se på Pinot Noir med helt nya ögon (läs näsa och mun). När filmen kom 2004 fick den druvan att bli en världskändis samtidigt som merlot-producenterna satte sitt vin i strupen. Filmens huvudkaraktär Miles åker runt bland vinprovningar och vingårdar i Kalifornien tillsammans med vännen Jack som ska gifta sig. Och halva filmen är mer eller mindre en kärleksförklaring till druvan med stort P – Pinot Noir. Med den lilla ingången var det dags att avsluta kvällens flight med Ojai Santa Barbara 2019. Först startade vi med att lära oss att uttala namnet på vinet. Enklast är om man låtsas se en haj och ropar ut förvånat OHAJ! Därefter satte vi näsan i glasen och kunde snabbt konstatera att Ojai Santa Barbara 2019 legat på fat. En lätt rostad ton tillsammans med mogna hallon och jordgubbar som grund. Lägg där till toner av choklad och kaffe som tillsammans sätter ihop allt till ett välbalanserat och habilt vin. Det är bärigt och mjukt. Nu förstår man vad Miles pratade om i filmen. Priset ligger på 299 kronor och du hittar den i utvalda butiken men det går att klicka in nummer 5497 på systembolaget.se för att få hem eller till sin butik.
Kvällen med fantastiska viner och gott tilltugg från Sjöfartshuset hade lidit mot sitt slut. Eftersom vi inte satt upp eller pratat om priser var det dags att avslöja dessa (vi vill få bort känslan av att ju dyrare det är dessa bättre) och en del hade superkoll medans några blev positivt överraskade och känslan var att alla gillade sammansättningen av viner och att det var en lyckad kväll. Ett par bokade direkt upp sig på nästa provning den 8 nov (Toscana) och det var flera som satt kvar och inte riktigt ville att kvällen skulle ta slut. Vinprovningen blev en succé!
Vi ses snart igen!
Här kan du boka dig på våra vinprovningar – Toscana 8 nov och Champagne 7 dec
Tack för en trevlig provning. Kul att få uppleva så olika dofter och smaker från samma druva 🙂