Vintips av Mats Garb i BS och TS

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här kommer jag att tipsa om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

Monte Bernardi Chianti Classico Riserva 2018
Italien, Toscana, Chianti Classico
BS Nr 55491 Pris 229 kronor
Elegant och fruktigt med mörka bär och medelhög syra som möter upp de välintegrerade tanninerna. Ett riktigt gott vin som plockar fram det bästa från druvan Sangiovese. Ett riktigt kap som gömmer sig i monopolets beställningssortiment och som kommer passa till sommarens grillningar.

 

Grignolino del Monferrato Casales Gaudio, 2020
Italien, Piemonte, Grignolino del Monferrato Casalese
BS Nr 51368 Pris 189 kronor
Vad kan du om druvan Grignolino? Namnet kommer från grignole och betyder flera kärnor. En ganska tuff druva som blir fantastisk med rätt vinmakare bakom spakarna. Familjen Gaudio verkar ha koll på sina spakar. För trots att det kan uppfattas som en sträv rackare så är det här ett sommarvin som är perfekt att avnjutas lite svalare enligt mig. Ett vin till maten eller sällskapet. Friskt, bärigt och medelhög syra som lyfter hallonen, jordgubbarna och örterna i smaken på ett fanatiskt sätt. Och ett riktigt gott avslut. In och beställ!

 

Ratti Colombè Dolcetto, 2018
Italien, Piemonte, Langhe 
BS Nr 74319 Pris 169 kronor
Nya bekantskaper från Piemonte är ofta inte tråkiga. Producenten Ratti har säker en och annan provat, men kanske har man missat den här godingen. Som namnet avslöjar är den gjord på 100% Dolcetto, vars namn betyder ”den lilla söta” på italienska. Och det har inget med vinet att göra, det är inte sött utan det är ett perfekt husvin att ha hemma. Personligen, och det är verkligen min egna åsikt, så föredrar jag att dricka det här svalt. Under de 16 grader som rekommenderas. Men det är en smaksak. Vinet är lagrat på ståltankar under ett par månader och har en påtagligt härlig doft av mörka körsbär och mandeltoner, vilken även kommer i avslutet tillsammans med tanninerna som finns där men puffar lite lagom på uppmärksamhet. Perfekt att ha hemma. Till vardags och när det bjuds på lite festligheter.

 

Moscato d’Asti G.D. Vajra, 2021
Italien, Piemonte, Moscato d’Asti
TS Nr 90166 Pris 125 kronor
Vad är en sommar utan Moscato? Det är ingen sommar. Den här vill man njuta av de finaste dagarna på sommaren. Bara sitta och smutta tillsammans med en jordgubbstårta eller glass. Ja! Glass eller sorbet. Blommigt, sött och lätt pärlande i glaset. Päron, honung och fläder. Allt som behövs för att det ska vara sommar på riktgt.

 

Gaja Rossj Bass, 2020
Italien, Piemonte, Langhe
BS Nr 79756 Pris 699 kronor
Behöver jag ens prata mer om familjen Gaja? Läs första numret av Vinsider från i år om du vill veta mer om Gaia Gaja. Fantastisk Chardonnay med 5% Sauvignon Blanc, komplex och i balans med allt. Bjuder på fruktighet, mineralitet och fatkaraktär som ger både en smörighet och toner av vanilj, honung, persikor och melon. Långt, långt, långt avslut. Köp. Lägg undan. Ta fram om 5 år.

 

La Spinetta Il Rosé di Casanova, 2021
Italien, Toscana
TS Nr 90076 Pris 159 kronor
En av personerna bakom vinet är vinmakaren är Giorgio Rivetti. Om du inte har en aning om vem han är så googla honom. Förutom att han är känd för fantastiska viner så var han även en av ”Barolo Boys”. Och är det sommar så ska det såklart drickas rosé! Och varför inte välja en riktigt god rosé? Fylld av röda bär och med en hög syra som kickar igång det mesta. Smultronen sticker ut mest och det är ett väldigt trevligt avslut som säger – ta en klunk till!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.