Vintips i beställningssortiment av Mats Garb

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butikerna? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hem-körning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud. 

Här tipsar jag om mina personliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak.
Fonterutoli 2019
Italien, Chianti Classico 
Nr 32229 Pris 149 kronor
Familjen Mazzaei har gjort vin sen 1300-talet och idag är det den 24 generationen som fortsätter att pressa druvor från Toscanas kullar. Vinet, som bär samma namn som byn utanför Castellina och är beläggen nästan mitt i Chianti, består av 90 % Sangiovese och resterande 10 % är Malvasia, Colorino och Merlot. Alla tre är ganska så jämnt fördelade, om någon nu verkligen behöver den informationen. Tidigare låg den här i fasta sortimentet med ett högre pris, nu finns den i BS och till ett lägre pris. Rena fyndet. Kryddiga toner tillsammans med fat, mörka bär och mörk choklad. Härlig syra som skapar en perfekt övergång till det långa avslutet. Inte helt lätt att hitta viner under 150 kr som både leverera och som funkar i källaren ett par år.
Laherte Frères
Blanc de Blancs Brut Nature
Frankrike, Champagne 
Nr 78299 Pris 453 kronor
En odlarchampagne från en liten obskyr del av Champagne som länge setts som lite udda, Chavot. Men här håller Aurélien Laherte till och sedan övertagande från sin far har han ställt om till biodynamiska odlingsmetoder. Själv provade jag det här vinet första gången för någon vecka sedan och något hände direkt hos mig. Jag började le, vilket är ett tecken för min del att jag gillar vad jag smakar. Och det är lite märkligt med tanke på att jag normalt är en söttorsk av rang. Här är det noll dosage. Alltså det är väldigt torrt med andra ord, typ en sockerbit i flaskan. Om ens det. Men det var doften av mineralitet tillsammans med massor av härlig frukt, gröna äpplen och cirustonerna som väckte min nyfikenhet. Sen insåg jag var det var. Syran. Hög. Kanske för hög säger en del, men nej säger jag. Den skickar upp smakerna till nya nivåer och gör allt så komplett. Ska försöka att lägga undan några ett par år och se vad som händer. Förmodligen blir det bara bättre. Om någon har en med ett par år redan. Hook me up!
Franciacorta Brut Satèn
Italien, Lombardiet, Franciacorta 
Nr 51594 Pris 299 kronor
Om man ska överraska sina vänner med ett gott bubbel, där 9 av 10 inte kommer ha en susning vad dom dricker, men garanterat kommer fråga hur dom kan få tag på en flaska, då ställer man fram den här. Det går inte att jämföra champagne med något som inte är champagne. Men man kan använda namnet, om det än blir lite missvisande, när man berättar om Franciacorta. Man använder samma metod dvs en andra jäsning på flaska för att skapa bubblor, mer eller mindre samma druvor också, chardonnay och pinot noir. Och blanda för guds skull inte ihop prosecco och franciacorta. Här har vi en Franciacorta Satèn från producenten Castelveder och det betyder att vinet har färre bubblor. 100 % chardonnay och 30 månader på sin jästfällning ger ett moget intryck i början och samspelar bra med mineraliteten och nötigheten i doften. I smaken hittade jag mandel, gröna päron och honung. Bra syra och ett längre avslut än förväntat. Det här är verkligen gott!
Hey Malbec 2020
Argentina, Cuyo, Mendoza
Nr 92597 Pris 145 kronor 
Skulle gissa att hälften som plockar med den här flaskan från Bolis gör det för att etiketten är cool. Ganska många av dom kommer troligtvis gå och köpa en flaska till eftersom även innehållet är coolt. Om man nu kan uttrycka sig så. Annars kan man säga att det här ett ungt och piggt vin med massor av bärighet och violtoner. Men det räcker inte riktigt, för det har lite mer om man ger det en chans till. Då kan men urskilja bären lite mer och kanske känner man både björnbären och hallonen. Sen kan man även försöka hitta lite blåbär och lakrits. Den typiska violtonen hittar du garanterat. Om jag kan hålla mig så kommer jag att ställa undan ett par flaskor för att öppna till våren och servera det svalt till årets första varma dagar och kanske är det grillpremiär samma dag.
Passa på och knip en flarra eller två innan den coola etiketten är borta från hyllorna.

Kracher Beerenauslese Cuvée, 2017
Österrike, Burgenland 
Nr 73855, Pris 219 kronor
För några år sedan var jag på ett besök hos producenten Kracher och efter ett par timmars vinprovning av söta viner trodde jag att mina tänder skulle krackelera och tappas, en efter en. Tänderna är kvar. Och minnet är oförglömligt eftersom det var en fantastisk provning. Söttorsken Garb, uppvuxen med en fot i Österrike och den andra foten i mormors skafferi i jakt på sötsaker. Här fick vi prova över 25 söta viner TILLSAMMANS med desserter. Om man någon gång i livet varit på väg mot en galopperande diabetes typ 2 så var det då. Men även den lyckades jag hålla på avstånd. Men jag älskar de här vinerna. 60 % Welschriesling och 40 % Chardonnay ligger som grund till den här nektarn. Äpplen, honung, citrus, aprikoser och mandeltoner. Inte det sötaste som finns men perfekt till fruktig och söt dessert under julhelgen. Eller bara sitta och smutta, själv i ett hörn. Njuta av dårarna som ränner runt med ett glöggglas i handen och inte fattar vad man själv sitter med. Le när dom frågar om det smakar bra. Det är Österrikes flytande guld vi pratar om.
Ratti Colombè Dolcetto, 2018
Italien, Piemonte, Langhe 
Nr 74319 Pris 149 kronor
Nya bekantskaper från Piemonte är ofta inte tråkiga. Producenten Ratti har säker en och annan provat, men kanske har man missat den här godingen. Som namnet avslöjar är den gjord på 100 % Dolcetto, vars namn betyder ”den lilla söta” på italienska. Och det har inget med vinet att göra, det är inte sött utan det är ett perfekt husvin att ha hemma. Personligen, och det är verkligen min egna åsikt, så föredrar jag att dricka det här svalt. Under de 16 grader som rekommenderas. Men det är en smaksak. Vinet är lagrat på ståltankar under ett par månader och har en påtagligt härlig doft av mörka körsbär och mandeltoner, vilken även kommer i avslutet tillsammans med tanninerna som finns där men puffar lite lagom på uppmärksamhet. Perfekt att ha hemma. Till vardags och när det bjuds på lite festligheter.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.