Vintips i BS och TS av Mats Garb

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud. 

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment.

“Jag att tipsa om mina personliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak.”

 

Vve Fourny & Fils, Cuvée R Premier Cru Extra Brut
Frankrike, Champagne
Nr 72095 Pris 489 kronor

En gömd skatt enligt mig och om min källa stämmer så finns det runt 100 flaskor kvar på lagret, om du är snabb kanske du kan lägga beslag på en flaska innan det är tömt. Bröderna Fourny skapade vinet som en hyllning till deras far Roger Fourny, som tidigare var vinmakare på familjeegendomen. 100 % Chardonnay, lagrat minst 4 år på flaska och dessförinnan 18 månader på fällningen i mindre ekfat. Torrt, friskt men har en förförisk ton av brioche, jäst och nötter, men det finns samtidigt röda äpplen och citrus. Förförisk är ordet man vill använda när man beskriver den här. Gillar man den stilen på sin champagne är det här rena skatten för den pengen. Inget du poppar på tolvslaget men till maten innan är den perfekt. Om du inte lägger undan den ytterligare några år. Och på baksidan av varje flaska hittar du datumet då den är degorgerad.

 

Mother’s Milk Shiraz, First Drop Wines 2019
Australien, Adelaide, Barossa
Nr 95260 Pris 169 kronor

Just nu finns den i TS och frågan är hur länge den finns kvar. Med sin härliga etikett gissar jag att det finns en och annan som endast köper den på det. Om man nu bryr sig om innehållet så är det här en riktigt härlig Shiraz, eller Syrah om man inte har koll på att det är samma druva. Full av härlig frukt där björnbären, plommonen och chokladen få sällskap av violtoner, vanilj och lätt sälta i avslutet. Man blir glad när man smakar på Mother´s Milk. 

 

Mixtape Red 2020
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
Nr 54374 Pris 259 kronor

Nu har vi återigen ett vin med otrolig härlig etikett där ett par generationer inte har en aning vad som pryder flaskan, men för oss som skapade mixtape så är det självklart med tanke på att det speglar innehållet. Merlot, Grenache Blanc, Refosco, Sangiovese och Tempranillo. När man doftar det vet man inte riktigt vart det ska ta vägen men väl i munnen så hittar det hem med hallonen, körsbären, jordgubbarna, örtigheten, svarta vinbären och plommon. Det är en mix av allt men precis som ett riktigt bra mixtape håller det ihop. Skulle bli förvånad om du blir besviken av det här. 

 

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert, 2017
Frankrike, Rhonedalen, Crozes-Hermitage
Nr 71340 Pris 279 kronor

Om man först tänker att det här är ett vin som lätt klarar 10–20 års lagring så förstår man vilket fynd det är för 279 kronor. Just nu finns det flaskor kvar. Köp och glöm. Eller nej, prova en innan du kastar in dom i din gömma. 

Den dominerade druvan i Crozes Hermitage är Syrah och den kan verkligen tillsammans med rätt vinmakare skapa konst. Här hänger det verkligen en Mona Lisa på väggen. En stor härlig doft med björnbären och örterna i fokus. När man väl tar första klunken förstår man varför det går att lägga undan. För trots att den här är från 2017 så är det piggt som attan. Ung pigg frukt med inslag av charikisar, pepprighet, svarta vinbär och framförallt tanniner som bjuder på lite motstånd men utan att störa. Stort och mycket vin för dom pengarna. 

 

Arinto dos Açores Azores 
Wine Company, 2019
Portugal, Azorerna, Pico
Nr 95784 Pris 249 kronor

Ibland springer man på människor och viner som annars kanske inte alls hade upptäckt, men det är väl inte så konstigt med tanke på ditt jobb, tänker du. Nej, inte alls, men det är många provningar som man måste tacka nej till och det är många som man inte ens blir tillfrågad på. Om inte leverantören till det här vinet bjudit in mig till sin provning hade jag aldrig träffat António Maçanita. Han är en sån där vinmakare som det nästan är svårt att inte bli förtjust i och sen är vinerna något utöver det vanliga i det här fallet. För man pratar ofta om ursprung och terroir när man skapar ett vin. Här finns allt gånger hundra. Om vi tar druvan Arinto dos Açores, så är det nog ganska få som vet att den inte har något med druvan arinto som du hittar på fastlandet. Sen har vi läget där druvorna växer. På en ön mitt ut i Atlanten och mer eller mindre på en vulkan. Vad blir det då? Det blir mycket syra som inte tar över, det blir sälta, det blir havet och det blir friska härliga citrustoner med mineraler. Allt i balans. Ursprung och terroir. Som du säkert räknat ut finns det inte mängder av den här flaskan. Och det finns mindre flaskor kvar nu. Och nu. Och nu. Och nu. 

Comtes de Champagne Blanc de Blancs, 2011
Frankrike, Champagne
Nr 53874 Pris 1595 kronor

Okej, det här är svindyrt för många och småpotatis för andra. I vilket fall som helst är det en champagne utöver det vanliga och ett samlarobjekt som det förmodligen går att spekulera i om man inte vill dricka upp den. Själv skulle jag föredra det sista, men vänta ett par år till. Just nu är det ett ungt vin men det är otroligt friskt med fina förföriska bubblor. Du har persikor, mandariner, rostat bröd och mineralitet samlat i ett glas. Allt i en perfekt balans och texturen är gudomlig. Och förmodligen blir det bara bättre och bättre under en lång tid framöver. 

Finns i en begränsad upplaga och är förmodligen slutsåld innan nyår. 

 

LÄS MER: Fler tips från Mats Garb

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.