Vintips i Systembolagets beställningssortiment

Vintips i Systembolagets beställningssortiment
Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment.
Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hem-körning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.
Så här kommer mina vintips i Systembolagets beställningssortiment. Jag att tipsa om mina personliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak!
Terlan St Magdalener, 2019
Italien, Trentino-Alto Adige, Alto Adige 
Nr 51790. Pris 159 kr. 
Från norra Italien och producenten Cantina Terlano kommer ett härligt rött på 85 % Schiava och 15 % Lagrein. Låt dig inte luras av färgen som är ljus när det slås upp i glaset för det är lika fylligt som ljuvligt i gommen. Mörka bärbär, mandel, örter, fat och viol tillsammans med eleganta och perfekt komponerade tanniner. Passar lika bra som sällskapsvin som till en köttbit. En riktig favorit som jag beställer lite då och då.
___________________________________________
Gaba do Xil Mencia, 2018
Spanien, Galicien, Valdeorras 
Nr 74250. Pris 149 kr. 
Den här upptäckte jag nyligen på en provning och föll handlöst för. 100 % Mencia, vilket känns på smakerna. Det är fruktigt och gott! Smaken av hallon och lakrits kommer du garanterat att känna men även att det finns en lite pepprighet. Ståltankar hela vägen och ingen fatkaraktär alls. På gott och ont tycker säkert en del. På gott i det här fallet!
___________________________________________
Langhe Nebbiolo Angelo, 2019
Italien, Piemonte, Langhe  
Nr 78718. Pris 219 kr. 
Även den här provade jag alldeles nyss och som nebbiolonörd rann det till rejält i mungiporna. Och det finns en hel del Langhe Nebbiolo-viner i Systembolagets beställningssortiment, så det är roligt att sondera utbudet. 
Men varför den fascination för Langhe? För min del handlar det dels om priset som jämfört med Barolo (som också är 100 % nebbiolo men såklart en helt annan nivå) är betydligt billigare och sen handlar det tillgängligheten. Langhe-vinerna är oftast tillgängliga direkt och behöver ingen mer lagring. In med lite luft och sen är det bara att åka! 
Langhe Nebbiolo Angelo är ett sånt vin. Buteljeras på flaska utan klarning eller filtrering. Du kan dricka det nu och uppelva ungdomens källa med rosbladen, hallonen och körsbären tillsammans med tanniner som lirar i perfekt symfoni med vinet. Därefter kan du lägga undan ett par flaskor och upptäcka vad som händer med ett par års lagring.
___________________________________________
Familia Comenge Reserva, 2016
Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero 
Nr 72473. Pris 254 kr. 
En spanjor till som inte finns på butikshyllan. Producenten Bodegas Comenge hittar du i Ribero del Duero och här har vi 100 % Tempranillo som lagras på franska och amerikanska ekfat. En alkoholhalt på 15 % kanske få en del att höja ögonbrynen, men det är inget som känns i vinet. Tvärtom så är det fruktigt där blåbär och lakrits få sätta tonen med en liten touch av vanilj. Det är elegant och snyggt. Även det här är ett vin som du behöver ge lite luft för att det ska väckas till liv ordentligt och när det väl lever, ja då dansar det fullkomligt i gommen!
___________________________________________
Rabel Langhe Bianco, 2020
Italien, Piemonte, Langhe
Nr 72488. Pris 169 kr. 
Italien, vitt och Sauvignon Blanc. Är det ens lagligt? Jodå. Det är det. Och här har producenten Cagliero även gett den en extra dimension med hjälp av druvorna Arneis och Favortia som fyller upp de resterande 70 % Sauvignon Blanc som vinet består av. Det här är blommigt, örtigt, fruktigt och välbalanserat. Jag skulle inte påstå att syran sticker ut, men det finns där och den gör sitt jobb. Med tanke på säsong så skulle jag rekommendera den här till skaldjuren och glöm för gudsskull inte bort att kyla ner den. Både innan och under tiden som den dricks!
___________________________________________
La Fun en Bulles Crémant de Bourgogne
Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
Nr 50793. Pris 199 kr. 
Vi avslutar med ett bubbel! Personligen tycker jag att vi dricker för lite Crémant här uppe i norr. Som i jämförelsen mellan Langhe och Baroloviner så kan man här göra jämförelsen mellan Crémant och Champagne (okej, egentligen ska man inte jämföra något vin med något annat och speciellt inte regioner eller områden mmmen det tar vi en annan gång). Crémant görs på samma metod som champagne men det förekommer även lite andra druvor beroende på region och område. Som i det här fallet. Producenten Anne Gros håller till i Bourgogne och använder 40 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir (so far so good) men även 20 % Aligoté, som är den andra gröna druvan som är tillåten i Bourgogne. 
Härliga mousse i glaset och minst lika härlig är doft och smak av gröna och gula äpplen som tillsammans med citrustoner och lätt rostat bröd ger det en fin balans. Finns en liten sötma som kittlar extra gott. Drick nu eller lägg undan en till förrätten när det nalkas nyårsmiddag.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.