Loire – en resa i tid och rum

Loire – en resa i tid och rum
Foto: Dorian Mongel

Den senaste tiden har det av förklarliga skäl inte varit så många pressresor, så häng med till Loiredalen som jag fick äran att besöka 2019 på Val de Loire Millésime. Få platser har så mycket att erbjuda i smakvariation, vad det gäller viner, som Loiredalen i nordvästra Frankrike. Inte bara att vilket gomsegel som helst kan fladdra av lycka, så är det en av jordens skönaste platser med sina svindlande, vindlande och vackra vyer.

Inte bara att det är bedårande bildskön plats och en fröjd för nyfikna ögon så har Loire en av Frankrikes, kanske världens största spridning på vinerna som produceras på plats. Här går det finna hela skalan från torrt till sött, bubbligt och stilla, liksom vitt, rött och rosé samt lätt till kraftigt. De flesta viner är endruvsviner, viner från en enda druva, som ger skolboksexempel när det gäller att lära sig olika druvtypiska viner från olika växtplatser eller med olika ”terroir”.

En av förklaringarna att alla smaker kan tillfredsställas här kan vara det stora urvalet av druvor. Det rör sig ofta om en singeldruva i varje vin som exempelvis melon de bourgogne i området Nantais eller chenin blanc, cabernet sauvignon och gamay i platserna Anjou, Saumur och Touraine. Druvorna sauvignon blanc och pinot noir odlas både i Touraine och de centrala delarna men så har vi druvor som grolleau, pinot meunier, pineau d’Aunis och romorantin för att nämna några, så det är inte konstigt det ger olika karaktär på vinerna. För att inte tala om den varierande jordmånen samt maritimt klimat i väster för att så småningom övergå till inlandsklimat i de centrala delarna och mikroklimatet ska heller inte glömmas.

Vinhistoria

Redan de gamla romarna odlade vindruvor i Nantais för mer än 2000 år sedan vilket betyder att Loires vinhistoria är lika gammal som Frankrikes. Den första tiden övergick vinodlingarna till kyrkan och det var först senare som vinet ämnades för export. Under den första delen av 1000-talet gick mycket vin från Anjou, Touraine och Övre Loire som export till England och ökade fram till 1400-talet. En av anledningen till att vinerna från Loiredalen var så populära när engelsmännen fått smak på franskt vin var smidigheten med transporten tack vare floden Loire ut till Atlanten. Exporten var stor under 1600-talet också men främst till Nederländerna. Under 1700-talet hade Bordeaux tagit över scenen för exporten och ansågs vara de finaste vinerna. Handeln och ekonomin blomstrade i Frankrike under denna tid och många både slott och vingårdar anlades utmed Loire av den franska överklassen. I slutet av århundradet satte den franska revolutionen stopp för spenderandet bland de rika och många slott plundrades och ödelades. Som tur är finns otaligt många vackra slott kvar att njuta av både för oss lyckliga besökare och invånarna på plats.

Vinområden längs floden Loire Nantais

Floden Loire är Frankrikes längsta flod som med sina 100 mil skär igenom den nordvästra delen av landet och mynnar ut i Atlanten. Det är på den sidan vår resa startar i distriktet Nantais med det intressanta och prisvärda vinet muscadet. Vinet produceras av druvan melon de bourgogne som skvallrar om druvans ursprungliga hemvist. Även om druvan ursprungligen kommer från Bourgogne är det i Nantes den har funnit sin plats i vinet muscadet. Här har den blivit så given så druvan även kallas muscadet. Dock bör den inte förväxlas med muskat som är en helt annan druva. Muscadetvinerna ligger ofta på sin jästfällning, ”sur lie” vilket ger en ökad komplexitet och smakrikedom. Det här är ett toppenvin till fisk och skaldjur inte bara för att det ligger vid havet utan främst för sin friska, fruktiga och lättsamma karaktär med örtig och flirtig mineral.

Anjou-Saumur

Här produceras kanske några av Frankrikes mest intressanta viner av druvan chenin blanc. På den norra sidan av Loire i Savennières produceras dessa viner som ofta är biodynamiskt odlade. Det var här jag träffade Nicolas Joly, som ofta kallas biodynamiska vinets gudfader. Han är med sin familj den enda ägaren av Clos de la Coulée de Serrant (7 ha) och slottet Château de la Roche-aux-Moines samt delar av appellationen La Roche-aux-Moines. Han är inte bara känd för att vara stor inom biodynamisk odling utan även att han gör bedårande viner. Även om vinerna kostar en del är det en ynnest att smaka med sin oändliga komplexitet och eleganta smakrikedom. På den andra sidan av Loire produceras söta viner och en del har angripits av ädelröta för ökad sötma och karaktär. För övrigt är Anjou känt för sina fina roséviner och Saumur briljerar med mousserande vin av chenin blanc. Vi får inte heller glömma de röda vinerna av druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som ökar i popularitet.

Touraine

Här visar vinerna från Vouvray av druvan chenin blanc upp sig med allt från torrt till sött samt till och med mousserande vin. Här finns även bra sauvignon blanc samt cabernet franc bland annat från Chinon och Bourgueil.

Övre Loire

Pouilly-Fumé och Sancerre ligger på varsin sida av floden med inriktning på druvan sauvignon blanc. Båda har sin unika stil av torra, rena och fruktiga viner som gjort att hela världen fått ett sug efter dessa exklusiva personligheter.

Vintips

Nästa gång det ska smuttas på ett glas vin, kika om du kan fortsätta upptäcktsresan med något av de spännande och särpräglade vinerna från Loire?

Det går även att hitta fantastiskt mycket information här: 
www.vinsvaldeloire.fr/en

Fakta

Några av de viktigaste gröna druvorna är melon de bourgogne, sauvignon blanc och chenin blanc. Bland de blå druvorna är cabernet franc, gamay och pinot noir störst även om grolleau och côt (malbec) bör nämnas.
Fördelningen av de viner som produceras är 41 % vita viner allt från torra, halvtorra och söta. 24 % rosévin och 21 % röda samt 14 % mousserande viner. 
320 miljoner flaskor säljs varje år varav 253 milj motsvarande 79 % stannar i Frankrike och 67 milj motsvarande 21 % säljs till 160 länder runtom i världen. Statistiken är från pressresan 2019.

Loire – en resa i tid och rum
Loire är Frankrikes mest vidsträckta vindistrikt med sina 80 ringlande mil. Dessutom klassas delar av vindalen som ett exceptionellt kulturlandskap på UNESCOs värdsarvslista, från Chalonnes-sur-Loire till Sully-sur-Loire.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.